Mathieu pakt 6/6 na WK in Leuven

Mathieu pakt 6/6 na WK in Leuven

Het was een spannende strijd in Leuven maar Mathieu van der Poel had de bovenhand  en klopte zijn twee medevluchters Kevin Pauwels en Laurens Sweeck in de sprint.

De start is super belangrijk in Leuven en dat weten alle topfavorieten. Daarom krijgen we een goede start voor Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck te noteren. Ook de wereldkampioen heeft zijn start niet gemist en zit vooraan in het pak op de weg. Tom Meeusen heeft een mindere start en zit midden in het pak. Hij moet alles uit de kast halen om plaatsen goed te maken en dit zo vlug mogelijk. Want op de supersnelle omloop is er al gauw een gat gemaakt en is het moeilijk om terug te keren. Laurens Sweeck duikt als eerste in de slingervorming van het parcours. Michael Vanthourenhout, Wout Van Aert in derde en vierde positie. Wout Van Aert moet manoeuvres uithalen voor op zijn fiets te blijven zo snel gaat het voorin. In de bos kregen de rijders serieuze intervaltrainingen te verwerken. Aan de materiaalpost zat alles al op een rekker. Mathieu van der Poel wacht gewoon zijn moment af op dit snelle parcours. Er wordt naar elkaar gekeken en ze wachten het goede moment af.

ronde twee : Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Bastaens, Walsleben, Van Aert, Pauwels, van der Poel, Vermeersch, Van Kessel, Meeusen allemaal zitten ze voorin in de kop van de wedstrijd. Het werd wat drummen om op de juiste plaats te komen. Met 12 man in de kopgroep dat geeft vuurwerk zou je verwachten. De grachtjes geven altijd spektakel. Even mocht Michael Vanthourenhout wat lengtes nemen op de kopgroep. Maar Laurens Sweeck controleerde de wedstrijd en met de achtervolgers in zijn wiel hield hij Michael Vanthourenhout in het visier. In het slingerwerk kwam alles terug samen. Mathieu van der Poel laat even een gaatje om het parcours goed te kunnen lezen en niet al te veel fouten te maken. Maar hij komt in deze wedstrijd wat traag in zijn juiste ritme. Maar er is nog geen man overboord.

Ronde drie : Met zeven rijders voorop en de achtervolging wordt geleid door Mathieu van der Poel. Ook de jongsters zitten goed voorin : Cleppe, Hermans ze laten zich gelden. Tom Meeusen verliest zijn snelheid omdat hij vooraan lek staat. Walsleben heeft verder op ook een probleem. Hij heeft een band aan flarden gereden. Een van van Adams schikt ook even iedereen op maar uiteindelijk staat hij wel op. Hij heeft zich bezeerd door een schuiver te maken in het slingerwerk in de bos. Wout Van Aert bekijkt het allemaal vanop een afstand. Hij zit momenteel in zevende positie. Hij rijdt rustig op zijn tempo zijn wedstrijd. Hij snakt naar het einde van zijn seizoen. De knieblessure speelt hem parten. Lars van der Haar is in volle achtervolging op Tom Meeusen.

Ronde vier : Laurens Sweeck zet de aanval in. Maar Mathieu van der Poel brengt de anderen terug. Met acht rijders zitten ze momenteel in de kopgroep. Van Aert met vier rijders in zijn wiel volgen op een paar lengtes. Alles is nog mogelijk. Mathieu van der Poel zet zich aan de kop van de groep en pakt zo een paar lengtes. Hij trekt met felle rukken door en er vallen kleine gaatjes. Van Kessel rijdt voorin plat. Vermeersch valt voorin ook weg met een platte band. Mathieu van der Poel zet volle bak door en alleen Laurens Sweeck kan een antwoord geven. Bastaens, Pauwels, Vanthourenhout, Bosmans leiden de achtervolging. Ze hebben een achterstand van zes seconden. De Mannen van Mettepenningen zijn bezig om het gaatje naar voor terug te dichten. Dat wil zeggen dat Mathieu voorin het tempo even laat zakken.

Ronde vijf : de mannen van Marlux Napoleon Games sluiten voorin aan bij Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck. Tom Meeusen met de moed van wanhopen terug op zoek naar de vier koplopers. Hij moet wel de wereldkampioen Wout Van Aert op zijn wiel dulden. Maar Meeusen vecht door en Wout Van Aert laat begaan. Voorin wordt naar elkaar gekeken. Dat geeft Tom Meeusen de moed om te blijven gaan. Het kopje van Michael Vanthourenhout buldert heen en weer en dat omdat het voorin niet loopt naar zijn zin.

Ronde zes : Kevin Pauwels neemt geen verantwoordelijkheid. Dan maar Mathieu van der Poel die het heft in handen neemt en vol doorgaat. Laurens Sweeck volgt en ook Michael Vanthourenhout doet zijn best om bij de twee snelle mannen te blijven. Kevin Pauwels in zijn stijl mee. Een foutje bij Mathieu van der Poel in de slingerpassage waardoor Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck enkele meters kunnen vooruit rijden. Maar Mathieu van der Poel panikeert niet en rijdt met Pauwels in zijn wiel terug het gaatje dicht. Tom Meeusen kruipt stilletjes wat seconden dichter bij maar zal nooit het gat volledig kunnen dichten. Het vat is af bij Wout Van Aert. Hij heeft geen antwoord op Tom Meeusen.

Ronde zeven : Na een lange beurt van Michael Vanthourenhout schuift Laurens Sweeck naar de kop maar lang mag deze inspanning niet duren. Want de Nederlandse Kampioen jaagt op zijn 6/6 na het wereldkampioenschap. Kevin Pauwels kan niet nablijven en hem wordt de kop opgedwongen. Maar lang duurt zijn kopwerk natuurlijk niet. Mathieu van der Poel roept zijn entourage toe dat zijn bandendruk iets omhoog moet. Hij zakt terug naar een vierde plaats. Mathieu van der Poel spaart in deze ronde zijn fiets want hij rijdt op een langzame leegloper. Voorin wacht Michael Vanthourenhout niet. Laurens Sweeck en Kevin Pauwels laten hem niet begaan. Mathieu van der Poel verliest 10 seconden met deze langzame leegloper. Tom Meeusen zit op dat ogenblik al op 22 seconden van de kopgroep. Er zit meer dynamiek in de lichaamstaal van Mathieu van der Poel wanneer hij gewisseld heeft van fiets. Kevin Pauwels dan maar met een lange beurt om het Mathieu van der Poel moeilijker te maken om terug te keren. Maar veel marge krijgt Mathieu van der Poel niet van zijn tegenstanders.

Ronde acht : Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels zitten een 10 tal seconden voor op de Nederlandse Kampioen Mathieu van der Poel. Maar deze Nederlandse Kampioen gelooft nog in zijn kansen. Tom Meeusen niet meer. Hij laat de kopmannen begaan. Hij ziet ook het groepje met Bastaens, Van Kessel uit de achtergrond terugkeren. De mannen van Marlux Napoleon Games nemen de wedstrijd in handen. Laurens Sweeck kan het uitspelen om de blauwe mannetjes het werk te laten doen. Mathieu van der Poel geeft nog een gezonde indruk. Maar het kost hem wel moeite om de kloof te dichten. Er komt wel wat meer spong in de werkzaamheden van Laurens Sweeck. Hij zag dat de mannen van Marlux Napoleon Games aan het pokeren waren en dus schudt hij deze mannen wakker. Het gaat met stroomstoten voorin maar daar kan Mathieu van der Poel van profiteren.

Ronde negen : in de laatste rechte lijn rijdt Mathieu van der Poel terug naar de kopgroep van drie. Probeer maar eens een samenhorigheid op touw te zetten met die mannen van Marlux Napoleon Games? dat gaat gewoon niet. De foutenlast begint bij de kopmannen mee te spelen. De mannen van Telenet Fidea Lions regelen met vier de achtervolging : Meeusen, van der Haar, Van Kessel en Aernouts. Kevin Pauwels rijdt veel te laks. Hij profiteert weer heel fel van het werk van de andere drie.

Ronde tien : het tempo wordt er volledig uitgehaald. Ze loeren naar elkaar en daardoor kan Vermeersch en Aernouts wat seconden terugnemen. De mannen van Marlux Napoleon Games spelen het ploegenspel maar er is geen van beiden die zich wil opofferen voor de winst van de andere. Mathieu van der Poel heeft niet zoveel compressie om er tussen te gaan zitten. Kevin Pauwels dan maar naar de kop en Michael Vanthourenhout naar de tweede plaats. Men zou denken dat het nu zou gaan gebeuren : Michael die het gat laat voor Kevin maar nee hoor als een haas is Mathieu van der Poel daar om zich in deze netelige zone naar de tweede plaats te helpen. Hij jaagt op Kevin Pauwels. Kevin Pauwels gelooft in zijn kansen maar Mathieu van der Poel vindt nog wat meer manskracht om de kloof volledig te dichten. We krijgen een tweestrijd. Een strijd van man tegen man tussen Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel. Sweeck wordt derde dat is al zeker. Kevin Pauwels is nog een sluwe vos in de aanvang naar de sprint. Krijgen we nog een sprint met drie : Laurens Sweeck – Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel? Neen hoor want Laurens zet aan en Mathieu van der Poel pakt onmiddellijk zijn wiel. Kevin Pauwels op dat ogenblik nog derde. Mathieu van der Poel trekt door en pakt zijn 22e overwinning van het seizoen. Kevin Pauwels is Laurens Sweeck nog te slim af en wordt tweede. Derde plaats dus voor Laurens Sweeck.

Quinten Hermans is de eerste beloften die binnen loopt. Hij heeft een goede wedstrijd afgewerkt en werd elfde.

We nemen ook afscheid van Taramarcaz. Hij stopt met veldrijden omdat hij heel teleurgesteld is over zijn laatste seizoen. De uitslagen bleven uit.

Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katie Compton. Ze klopte Sophie de  Boer en Ellen van Loy. Wereldkampioene Sanne Cant kwam niet aan de start omdat ze geen overeenkomst bereikte met organisator Golazo over haar startgeld.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys