Mathieu van der Poel oppermachtig in Namen

Mathieu van der Poel oppermachtig in Namen

Mathieu van der Poel was weer outstanding in de wereldbekercross in Namen. De Europese kampioen liet één ronde begaan en koos dan het hazenpad. Wout van Aert moest vrede nemen met de tweede plaats. Toon Aerts werd derde en blijft wereldbekerleider.

Laurens Sweeck nam de kopstart met van der Poel in zijn zog. Met Pauwels,Michael Vanthourenhout en Toon Aerts hadden we de eerste leiders. Wout van Aert was slecht gestart en volgde in de top tien.

In de tweede ronde was van der Poel al ribbedebie. Aerts was de enige die in zijn spoor kon blijven op een handvol seconden. Vanthourenhout , van Kessel en Pauwels, van Aert, Sweeck reden in de achtervolging.

In de derde van de negen ronden viel Toon Aerts en kreeg het gezelschap van van Aert en Vanthourenhout. Corné van Kessel volgde als vijfde voor Nieuwenhuis en Pauwels. Quinten Hermans reed als achtste.

Halfkoers had de Europese kampioen een bonus van meer dan halve minuut op de wereldkampioen. Toon Aerts fietste als derde. Door een lekke band viel Vanthourenhout terug naar de vierde plaats. Joris Nieuwenhuis was vijfde voor van Kessel en Pauwels. Quinten Hermans, Sweeck en David van der Poel vervolledigde de top tien.

Mathieu van der Poel ving de voorlaatste ronde aan bijna een minuut voorsprong op van Aert. Nieuwenhuis reed als derde voor Toon Aerts, Vanthourenhout, van Kessel, Meisen, Sweeck, David van der Poel  en van der Haar. Pauwels viel terug naar de 13 de plaats, Hermans naar de 16de

Ook nu stond op het meesterschap van Mathieu van der Poel geen maat. Hij haalde het met meer dan een minuut voorsprong op Wout van Aert. Toon Aerts werd derde.

Mathieu van der Poel:’ Leuk om op een zwaar parcours een goed gevoel te hebben. Het is al een paar keer mis gelopen en nu lukt het.  Ik reed niet voluit, want anders betaal je dit cash. Als het technisch goed gaat, gaat de rest ook vlotter.  Van Aert reed een sterke wedstrijd. Hij verloor veel plaatsen en kwam terug. Vorig jaar was ik ziek en viel ik door de mand.’

Wout van Aert miste zijn start. ‘Ik trapte met de pinnen die ik mijn  schoenen stak in mijn pedaal. Daardoor kwam ik bij de eerste twintig in het pak te zitten. Dan begon ik aan een inhaalrace. Gelukkig is het hier een goed parcours om terug te komen. Zonder die fout ben ik misschien ook tweede en doe een goede zaak in het wereldbekerklassement. 

Toon Aerts  was in deze week nog ziek. ‘Ik hield het wat verborgen voor de buitenwereld en voor mezelf. Ik ben dan ook blij dat ik nog derde kan worden. 

Top 15:

 1. Mathieu van der Poel(Ned) in 1:03:37
 2. Wout van Aert +1:04
 3. Toon Aerts +1:50
 4. Joris Nieuwenhuis(Ned) +2:02
 5. Michael Vanthourenhout +2:21
 6. Corné van Kessel(Ned) +3:23
 7. Marcel Meisen(Dui) +3:30
 8. Laurens Sweeck +3:38
 9. Gianni Vermeersch +3:41
 10. Lars van der Haar +3:50
 11. David van der Poel(Ned)+4:10
 12. Kevin Pauwels +4:15
 13. Quinten Hermans +4:20
 14. Daan Soete +4:21
 15. Gioele Bertolini(Ita) +4:30

Tussenstand klassement:

 1. Toon Aerts 415
 2. Wout van Aert 398
 3. Mathieu van der Poel 320
 4. Quinten Hermans 302
 5. Corné van Kessel 297
 6. Michael Vanthourenhout 296
 7. Lars van der Haar 284
 8. Laurens Sweeck 282
 9. Daan Soete 274
 10. Kevin Pauwels 253

Foto: Marc Bluys en Bart Knops