Mathieu Van der Poel pakt 14e overwinning van het seizoen in Diegem

Mathieu Van der Poel pakt 14e overwinning van het seizoen in Diegem

Mathieu van der Poel heeft de veertiende overwinning van het seizoen laten optekenen in de Superprestige in Diegem. Wereldkampioen Wout Van Aert moest weer de duimen leggen. En Kevin Pauwels stond traditioneel weer mee op het podium.

De topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout Van Aert lieten voor de start weten dat ze beiden te kampen hadden met een verkoudheid maar dat dit hen niet tegenhield om hier deel te nemen aan deze avondwedstrijd. En of ze ziek waren…. ze leverden een prachtige strijd voor de winst. Voordeel vandaag voor Mathieu van der Poel. Wout Van Aert liet begaan in de zandbak en moest tevreden zijn met de tweede plaats. Voor de strijd van de derde plaats ging het lang tussen Toon Aerts en Kevin Pauwels. In de laatste ronde pakte Kevin de bovenhand.

Wat “ziekjes” aan de start staan. Dat was natuurlijk afwachten wat hun wedstrijd zou gaan worden. Zowel Mathieu van der Poel als Wout Van Aert waren wat verkouden maar dat hield hen niet tegen om deel te nemen aan de zesde manche van de Superprestige in Diegem. Snel starten was de boodschap voor de 40 rijders die aan de start stonden. Mathieu van der Poel had deze boodschap goed begrepen en ging vlot van start. Maar de wereldkampioen Wout Van Aert liet niet begaan en ging op het wiel van Mathieu van der Poel zitten. De rest van het peloton volgden mee. Al snel was duidelijk dat de eerste bocht al voor een kleine afscheiding zorgden. We kregen voorin een kopgroepje van acht rijders. Maar op het lastige stuk op de asfalt kwam alles terug bij elkaar en kon alles opnieuw beginnen. Toon Aerts voelde zich goed en ging het kopwerk doen. Hij haalde het tempo omhoog. De topfavorieten lieten niet begaan. Ze zetten zich met twee op het wiel van Aerts. In het gedrum werd Kevin Pauwels wat naar achteren geschoven. Hij houdt namelijk niet van het drummen in de wedstrijd. Mathieu van der Poel in de eerste ronde lopend door de zandbak, maar ook de anderen werden tot lopen aangezet. Springend over de balken en dan tempo maken. Helaas voor Bastiaens want die kwam ten val aan de tweede balk. Het zit voor hem zeker niet mee in dit seizoen. Mathieu van der Poel zette voor de eerste maal druk. Wout Van Aert kwam op twee lengtes van Mathieu te zitten. De rest van de groep op vijf seconden. Show van Mathieu van der Poel aan de laatste brug. Dat waardeerden de supporters natuurlijk wel.

Ronde twee : een kopgroep van twee leiders : Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Daarachter volgden Toon Aerts op 5 sec. Het was een plezier om de koplopers bezig te zien. We waren vertrokken voor een tweestrijd tussen de topfavorieten. De achtervolgers mochten gaan rijden voor de derde plaats. Pauwels, Sweeck, van der Poel D. die mochten het gaan bekampen. Die grote groep was aan elkaar gewaagd. Mathieu wist dat de zandbak een cruciaal punt was binnen deze wedstrijd. Hij spurtte naar de eerste plaats om daar goed het zand te kunnen lezen. Bij Wout Van Aert kostte het wat meer moeite om er vlot doorheen te komen. Hierdoor nam Mathieu een paar lengtes op Wout. Het duurde lang vooraleer de wereldkampioen het gat kon dichten. Door een schuiver van de trappers kon Wout het gat dichten.

Ronde drie : Nog steeds twee koplopers : Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Daarachter Toon Aerts op 3 sec. Kevin Pauwels op 4 sec. Vermeersch, Sweeck, Merlier op 7 sec. De rest volgden op 15 sec. van der Poel bleek op dit moment van de wedstrijd sterker te zijn dan Wout Van Aert. Wout kon op dit moment van de wedstrijd alleen maar volgen. Hij nam zelfs niet over wanneer Mathieu hierom vroeg. Even later kregen we dan toch een wissel aan de kop. Wout Van Aert wou zien of hij als eerste vlotter door de zandbak heen kwam. Ze reden er beiden zeer vlot door. Ook bij de achtervolgers : Aerts, Pauwels en Vermeersch ging deze passage zeer vlot. Wout Van Aert probeerde een beetje druk te zetten op Mathieu maar deze begaf niet.

Ronde vier : Wout Van Aert en Mathieu van der Poel gingen zij aan zij over de finish heen. Pauwels, Aerts, Vermeersch zetten nog steeds de achtervolging in. Voor de anderen waren de vogels al gaan vliegen. De schuine kant gaf ook voor de koplopers wel eens een probleem. Zowel Wout als Mathieu maakten in deze ronde een schuiver. Dus geen van beiden kon hier zijn voordeel uit halen. Op de lange asfaltstrook gaf Mathieu een eerste snok aan de boom. Wout liet niet begaan. We gingen zien hoe de wedstrijd verder zou verlopen. Ook de strijd voor de derde plaats was spannend. Aerts, Pauwels en Vermeersch waren aan elkaar gewaagd. Toch probeerde Aerts zijn medevluchters onder druk te zetten en pakten een paar lengtes op Pauwels en Vermeersch.

Ronde vijf : De koplopers lieten het tempo wat zakken waardoor de achtervolgers hun achterstand onmiddellijk halveerden. Wout Van Aert nam meer risico’s maar de Nederlandse kampioen brak niet. Toon Aerts probeerde op de power weg te rijden van Pauwels en Vermeersch. Maar Pauwels bleef goed volgen. Voorin werd er naar elkaar gekeken. Dat was natuurlijk in het voordeel van de achtervolgers. Er kwam een beklijvende strijd aan. Het mentale steekspel was begonnen. Wout Van Aert nam een paar lengtes op Mathieu omdat hij zich mistrapte bij het opspringen van de fiets. Doch dat deed geen voordeel voor Wout want Mathieu kwam opnieuw op het wiel te zitten. Er werd serieus op de limiet gereden.

Ronde zes : de waarden van de twee lag bij elkaar. Ze vergrootten de kloof op de achtervolgers Aerts en Pauwels. naar 27 sec. Vermeersch bleef hangen op 32 sec. Wout Van Aert keek telkens achterom wanneer hij naar de kop ging. Toch kreeg hij Mathieu niet van zich af. Na de fietswissel nam Mathieu van der Poel opnieuw de wedstrijd in handen. Hij bouwde een relatieve rust in. Daardoor knabbelden Aerts en Pauwels weer aan hun achterstand.

Ronde zeven : Met nog drie ronden voor de wielen kregen we nog steeds de twee kemphanen bij elkaar. Mathieu van der Poel zette Wout Van Aert onder druk. Maar ze waren zo aan elkaar gewaagd. Toch nam Mathieu twee seconden op zijn medevluchter. Toon Aerts en Kevin Pauwels bleven hangen op 23 sec. Vermeersch kwam door op 35 sec. Aan de materiaalpost nabij het voetbalveld kwam Wout Van Aert opnieuw op het wiel van Mathieu van der Poel. Op de lange asfaltstrook prikte Wout Van Aert van achter de rug van Mathieu van der Poel. Maar hij beantwoordde onmiddellijk de aanval. Wout kwam in de problemen in de zandbak. Hij hinderde met zijn fiets de rijdende Mathieu van der Poel. Maar die was zo gedreven en kon naast Wout doorgaan in de zandbak. De achtervolgers hadden hetzelfde probleem. Aerts in de fout en Pauwels er vlot door. Mathieu bleef aan de kop zitten en Wout Van Aert moest zijn tanden stuk bijten om terug naar het wiel van Mathieu te kunnen rijden.

Ronde acht : Mathieu van der Poel gaf volle gas en zette Wout verder onder druk. Hij was nog niet verloren. Kevin Pauwels hing derde – Toon Aerts vierde en Gianni Vermeersch vijfde. Deze laatste werd geveld door materiaalpech. Hij was zijn ketting kwijt en moest zijn vijfde plaats afgeven omdat hij een heel stuk moest lopen naar de materiaalpost. Jammer voor hem. Voorin werd er op het scherp van de snede gereden. Mathieu wachtte op Wout. Hij rekende op zijn snelle laatste ronde. Vermeersch verdween voorin. Mathieu Van der Poel vroeg aan Wout Van Aert om over te nemen maar deze laatste weigerde. Dan maar op eigen tempo naar de zandstrook toe. De zandpassage verliep voor Mathieu Van der Poel beter dan voor Wout maar hij bleef aan het wiel plakken.

Ronde negen : met de ingang van de laatste ronde hadden we nog steeds twee koplopers. Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Aerts en Pauwels waren in strijd voor de derde plaats. De passage in het park werd in handen gegeven van Mathieu van der Poel. Vanuit de koppositie probeerde Mathieu druk te zetten op de wereldkampioen. Winst zou gaan afhangen van de kleine dingen die er konden mislopen. Bijna stilstand op de brug want de wereldkampioen wou niet aan de kop komen. Daardoor konden Toon Aerts en Kevin Pauwels wat naderen en konden zij de twee koplopers in het visier krijgen. Dan mocht van der Poel als eerste terug het bos inrijden en van daaruit kon hij voordeel halen om de winst binnen te halen. Er werd een spurt ingezet om als eerste in de zandbak te komen. Mathieu mocht als eerste aan de zandbak beginnen en dat was het moment dat de winst naar zich kwam. Met wat risico’s aan de balken vergrootte hij de voorsprong op de wereldkampioen. Een showtje aan de brug voor zijn toeschouwers en dan vol naar de finish toe. De winst was binnen voor Mathieu van der Poel.

Daguitslag :

  1. Mathieu van der Poel
  2. Wout Van Aert
  3. Kevin Pauwels
  4. Toon Aerts
  5. Jens Adams
  6. David van der Poel
  7. Tim Merlier
  8. Tom Meeusen
  9. Klaas Vantornout
  10. Laurens Sweeck

Publicatie : Nancy Aerts