Mondraker Enduro team van 3 tot 5 september in Davos

Mondraker Enduro team van 3 tot 5 september in Davos


De mountainbikewedstrijd MONDRAKER ENDURO TEAM – voorheen Mondraker Enduro2 – in de Grisons bestemming Davos Klosters vindt van 3 tot 5 september 2020 al voor de vierde keer plaats. Het is een van de weinige endurowedstrijden voor teams in Europa en wordt dan ook goed ontvangen door de internationale mountainbike gemeenschap.

Voor de 450 deelnemers ligt de focus van dit race-avontuur, dat al lang geleden is uitverkocht, op de eersteklas trails van de regio Davos Klosters en op de teamgeest. Bijna een derde van de renners zal niet in teams van twee starten, maar in de volledig nieuwe open categorie FUN TEAM, waar teams van 3 tot 6 renners mogen deelnemen aan het epicentrum. MONDRAKER ENDURO TEAM 2020 is één van de eerste mountainbike evenementen sinds Covid 19 zijn lelijke kop opstak, die op zijn bijna normale manier zal worden gehouden: www.enduro-team.ch/en.


Net als in een conventionele Enduro-race rijdt MONDRAKER ENDURO TEAM ook meerdere etappes of tijdsdelen per dag. Deze leiden voornamelijk bergafwaarts en duren elk een paar minuten. Tussen deze afdalingen op de beste paden van de Davos Klosters Regio door, rijden de deelnemers verschillende transfer etappes zonder tijdmeting, vaak ondersteund door bergspoorwegen. Zo blijft er tijd over om te genieten van het indrukwekkende berglandschap van de Grisons en de kameraadschap binnen de internationale fietsgemeenschap. Bovendien delen de renners het hele avontuur met hun teamgenoten, wat, zoals algemeen bekend, het plezier verdubbelt. Het wedstrijdformaat is dan ook zeer populair: Ondanks de onzekerheid die Corona met zich meebrengt, was het evenement al in april uitverkocht.


Een derde in de nieuwe categorie FUN TEAM


“Natuurlijk zijn we vooral blij dat de nieuwe open categorie FUN TEAM voor teams van 3 tot 6 personen zo populair is”, zegt organisator Britta Wild. “Zo’n 130 renners in meer dan 30 gevarieerde teams hebben zich aangemeld in deze totaal leuke categorie, die bijna een derde van het veld beslaat. Uiteraard vervullen we een wens van onze deelnemers, want we hadden altijd meerdere teams van twee die samen in een grotere groep wilden starten, omdat ze zich niet bekommerden om de timing, maar alleen om het plezier met hun motormaatjes”. In deze compleet nieuwe categorie FUN TEAM, die nog nooit eerder is gezien in Enduro mountainbiken, rijden teams van minimaal 3 tot maximaal 6 personen samen, met vrije keuze van gendersamenstelling en teamgrootte. De gemeten tijden tellen gewoon mee vanaf de eerste rijder die de startlijn passeert tot de laatste die de finish passeert. Trouw aan het motto “nog meer plezier voor motorrijders door motorrijders” staat hier het idee van kameraadschap nog meer centraal.
Fietsprofs Alessandra Keller en Gusti Wildhaber aan de start.


Maar ook dit jaar staan er weer enkele vrij ambitieuze en prominente mountainbikers aan de start. Bijvoorbeeld de Zwitserse Alessandra Keller, Cross Country U23 Wereldkampioen van 2018, die met haar monteur Gavin Black in een gemengd team rijdt: “Nadat de wereldbeker in Lenzerheide werd afgelast vanwege Corona, nam ik de kans waar om op MONDRAKER ENDURO TEAM te rijden. Leuk, een geweldige downhill-training en wat afwisseling voor mij als mountainbiker”, vertelt ze over haar motivatie. “Ik heb nog nooit deelgenomen aan een Enduro-race dusver – Gavin, aan de andere kant, reed vroeger in de Downhill World Cup. Dus ik zal gewoon proberen zo lang mogelijk op zijn achterwiel te blijven zitten…”, zegt de atleet van het Thömus RN Swiss Bike Team. De succesvolle Zwitserse Enduro-professional van het CUBE Action Team en concurrent van de Enduro World Series, Gusti Wildhaber, gaat ook van start op MOND- RAKER ENDURO TEAM. De winnaar van de première van het evenement in 2017 rijdt in een team met de kampioen van vorig jaar Tim Bratschi en hij geeft toe: “Tuurlijk, ik sta aan de start om te winnen. Al het andere zou een leugen zijn…”


De meest aantrekkelijke routes rond Davos Klosters…


In de drie wedstrijddagen leggen de 450 deelnemers in totaal zo’n 120 kilometer af, klimmen ze meer dan 1500 meter en rijden ze bijna 10.000 meter naar beneden. De paden zijn gevarieerd en aantrekkelijk – maar soms ook technisch veeleisend, want het zijn volledig natuurlijke paden, geen door de mens gemaakte flowtrails. Daarom is een goed niveau van mountainbike vaardigheden essentieel om plezier te hebben bij MONDRAKER ENDURO TEAM. “Ons doel is om ervaren mountainbikers de mooiste routes van de bestemming Davos Klosters te laten zien in het beste gezelschap”, zegt Britta Wild van het uiterst kleine organisatiecomité. “Dit jaar hebben we weer veel nieuwe routes geïntegreerd, zodat zelfs de meest doorgewinterde van onze terugkeerders iets nieuws hebben om naar uit te kijken”, beschrijft ze verder. Deze keer zullen er 11 etappes zijn, wat minder is dan in voorgaande jaren, maar in plaats daarvan zullen ze langer zijn. Zo kunnen de deelnemers zich verheugen op zo’n 35 kilometer aan epische racepaden.


Covid 19 is gewoon achtergrondgeluid


Ondanks Covid 19 kan het all out fun mountainbike-evenement bijna gewoon doorgaan. “

Met 450 deelnemers zitten we ruimschoots onder de 1000-persoonslimiet voor evenementen en met ons registratieproces kunnen we indien nodig gemakkelijk contacten traceren” zegt Britta Wild. Niet in de laatste plaats zullen er voor alle deelnemers enkele beschermende maatregelen gelden: “In de bergspoorwegen en gondels moeten mensen toch een masker dragen. We zullen deze voorzorgsmaatregelen ook uitbreiden naar de startblokken in de ochtend, aangezien alle renners op één plek zullen worden verzameld”. Eenmaal gestart, kunnen de teams echter de hele dag door gemakkelijk afstand houden van elkaar. Bovendien is er niet langer een proloog op de eerste dag, maar drie etappes over een hele dag, waardoor niet iedereen druk is. “Gelukkig vindt het mountainbiken buiten plaats, waar genoeg ruimte is – dus Covid 19 moet gewoon niets anders zijn dan achtergrondgeluiden”, zegt Britta Wild. “We hopen echter dat de meeste van onze buitenlandse deelnemers hierheen kunnen reizen, ondanks de quarantainevoorschriften in bepaalde landen.” Onder normale omstandigheden zouden ze ongeveer de helft van het veld uitmaken: 20 verschillende nationaliteiten, voornamelijk uit Europa, stonden oorspronkelijk op de startlijst. Hoeveel het er uiteindelijk zullen zijn, zal blijken. De leeftijdscategorie van de ruiters strekt zich uit over meer dan vier decennia, van 17 tot 61 jaar. Mountainbiken brengt mensen van alle rangen en standen, van alle leeftijden en van alle nationaliteiten samen in een verenigde competitieomgeving, vooral in tijden als deze.
50 vrijwilligers
De organisatie is opgezet als een niet-commerciële vereniging en het evenement is zeer familiair. Mondraker is de hoofdsponsor voor het tweede jaar. Verder wordt het organisatiecomité ondersteund door de Davos Klosters bergspoorwegen en de Tourism Orga- nisatie. “Zonder deze samenwerkingsverbanden zouden we het evenement zeker niet kunnen beheren”, zegt Britta Wild. Maar ook het werk van Trail Crew Davos, die de paden van het gebied in goede staat houdt, is onmisbaar. “We worden ook gesteund door Graubünden Sport
en partnerschappen te onderhouden met verschillende erkende fietshotels in de stad,” legt Britta Wild uit. Daarnaast zullen er tijdens het evenement zo’n 50 vrijwilligers in dienst zijn.

Bron : PM

Foto: Alpha foto