Mooie ereplaatsen voor Neo Tielens – Emma Szekely – Lore De Geest in en rond het Helzoldstation in Heusden – Zolder

Heusden – Zolder

19-20 januari 2019

Het was koud op zaterdag en zondag in en rond het Helzoldstation in Heusden – Zolder waar de jongeren en de gentlemen zich mochten wagen aan hun cyclocross wedstrijd. De Zolderse Veldrijders hadden voor deze jongeren en gentlmen een mooi parcours uitgetekend dat over het stadion naar de BMX piste ging en de rest van de ronde rond het domein afwerkten.

De openingwedstrijd van de dag waren de gentlmen. Het was Dirk Mertens uit Zonhoven die de sterkste rijder was van de 20 deelnemers die er aan de start stonden. Hij had vier seconden voorsprong op de tweede in wedstrijd Thomas Peeters. De derde plaats ging naar Vince Vrancken.

Bij de junioren was er een overwinning voor de plaatselijke rijder Michael Bervoets. Hij wist alles uit de kast te halen en met 14 seconden voorsprong de wedstrijd te winnen op zijn naaste concurrent Dante Coremans uit Messelbroek. De derde plaats ging naar Elio Clarysse. Er waren 22 deelnemers aan de start.

foto : rijder zelf

Bij de Nieuwelingen was er winst voor Bailey Groenendaal. Hij was de snelste van 41 deelnemers en mocht samen met Joes Oosterlinck en Mauro Delmé naar het podium. Voor ons team waren Seppe Laenen en Noa Diels daar. Seppe Laenen reed een sterke wedstrijd en kwam als 8e over de finish. Hij had een achterstand van 1.12 op de winnaar.

Foto : Robert Goedgezelschap

Noa Diels had er voor gekozen om twee wedstrijden in het weekeinde van 19-20 januari 2019 te rijden. De eerste wedstrijd stond hij aan de start in Heusden – Zolder. Hij trok weer één van de hogere nummers om naar de startpositie te gaan. Geluk heeft hij daarbij bijna nooit. Gelukkig kon zijn entourage hem wat moed inspreken om er toch een mooie wedstrijd van te maken. De start werd gegeven en het was rommel tot en met. Alle geluk dat Noa goed een wedstrijd kon lezen en dat hij de renners die daar stonden te prossen kon voorbij gaan. Hij dook als 15e het veld in van de 41 deelnemers. Zeker niet slecht. Twee ronden duurde het eer Noa het gat op de derde in wedstrijd namelijk de nummer twee van het Belgische Kampioenschap kon dicht rijden. Hij was niet tevreden hoe de wedstrijd verliep en wilde natuurlijk meer. Maar door de druk op zichzelf te leggen begon hij natuurlijk ook fouten te maken en hierdoor kreeg hij een mentale tik. Hij verzwakte een beetje maar kwam toch nog als 12e over de finish met een achterstand van 1.41 op de winnaar en als vijfde tweede jaars. Hij was enorm teleurgesteld toen hij zijn wedstrijd uitreed.

Foto : rijder zelf

Bij de 12 jarigen stonden er 34 deelnemers aan de start die het leuk vonden om over de technische omloop op en rond het Helzoldstation te rijden. Bij hen ging de overwinning naar Durio Zeno die Danckaarts Xander en Ryan Laenen achter zich kon houden. Na enkele weken van rust mocht Emma Szekely zich ook uitleven op één van haar favoriete cyclocross parcours. Met de 34 deelnemers die er aan de start stonden waren de meisjes in de minderheid en moesten zij helemaal vanachter starten. (nieuwe regel in Limburg volgens de commissaris van dienst). Emma Szekely liet het niet aan haar hart komen en knalde al meteen iedereen voorbij. Ze schoof op naar de vierde plaats maar het noodlot sloeg toe. Op 300 meter van de finish liep haar tupe af en verloor zij haar mooie vierde plaats. Ze kreeg hulp van Pierrot Portargent om de tupe er terug op te leggen. Uiteindelijk kwam zij als zesde algemeen over de finish en behaalde zij de winst bij de meisjes. De tweede plaats bij de meisjes ging naar Inke De Mol en de derde plaats was voor Anna Corvers. Emma Szekely had een sterke wedstrijd gereden ook al was zij teleurgesteld omdat zij niet vol kon meegaan voor de winst tussen de jongens.

Bij de jongens 13 jaar kregen we Neo Tielens aan de start. Na vijf weken nog eens een wedstrijd te rijden op een snel maar zwaar parcours. Hij startte vanaf de laatste startrij en kwam als tiende door in de haakse bocht. Elke ronde schoof hij op en aan de finish zat hij als derde. Hij heeft hard gewerkt om dit resultaat te bekomen en heel veel karakter getoond. Maar een topconditie zal nog wel een paar weken op zich laten wachten. Maar geen nood er zijn nog wedstrijden in het verschiet en daar zal Neo zich zeker nog tonen. De winst in deze categorie ging naar Senn Bossaerts voor Craps Stan en Neo mocht dus als derde naar het podium.

Bij de jongeren van 11 jaar kregen we 28 deelnemers/deelneemsters aan de start. Onder hen waren er natuurlijk ook meisjes aan de start. Lore De Geest hield de kleuren van Milwaukee Alphamotorhomes Cycling team hoog maar ze kwam als 17e algemeen binnen op 1.32 van de winnaar Toon De Peuter. De tweede plaats ging naar Bas Van Ginneken en de derde plaats was voor Kobe Vanhoudt. Ze werd wel tweede dame van de dag op de snelle en zware omloop op en rond het helzoldstation in Heusden – Zolder.

Foto : cycling pictures Jeffrey Mellemans

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : rijders zelf – cycling pictures Jeffrey Mellemans – Robert Goedgezelschap