N1NO Schurter pakt achtste wereldtitel in Mont-Sainte-Anne

N1NO Schurter pakt achtste wereldtitel in Mont-Sainte-Anne

N1NO Schurter is voor de achtste keer wereldkampioen geworden. In het Canadese Mont-Sainte-Anne versloeg de Zwitser zijn landgenoot Mathias Flückiger en de Fransman Stéphane Tempier. Belgisch kampioen Jens Schuermans had uitzicht op de top tien, toen een lekke band hem uiteindelijk de 18 de plaats opleverde. Kevin Panhuyzen kwam zwaar ten val en wordt maandag geopereerd na een barst in de heup.

De eerste ronden werden geanimeerd door Andrej Cink en de Braziliaanse seizoensrevelatie Henrique Avancini. Mathieu van der Poel was er niet bij. Hij bereidt zich momenteel voor op het WK op de weg in Yorkshire.

Na vijf van de zeven ronden trok Schurter in het gezelschap van de Fransman Stéphane Tempier het gashendel helemaal open in de mooie, technische afdaling en had meteen een mooie voorsprong. Tempier moest afhaken met een lekke band. Zo kwam Gerhard Kerschbaumer in aanmerking voor het zilver, maar ook hij kende pech in de laatste ronde en verloor zo zijn medaillekansen. Hierdoor kon Flückiger tot dan in strijd voor brons vlot het zilver pakken en ook de verdienstelijke Tempier werd met brons beloond.

Na afloop gaf Schurter volgende reactie: ‘Het is één van de mooiste omlopen van de wereld en het is geweldig om hier te winnen. Ik hou van deze omloop. Er waren ook mooie vlakke stukken bij. Bergop probeerde ik weg te geraken, maar het lukte nooit met iemand. Uiteindelijk kwam Flückiger bij mij en hij had dan technisch defect. Jammer voor hem, maar gelukkig pakte hij nog zilver, ‘aldus de inmiddels achtvoudige wereldkampioen.

Jens Schuermans, was op weg naar de top tien, maar viel en kreeg een lekke band en werd de eerste Belg op de 18 de plaats. Kevin Panhuyzen viel zwaar in de vijfde ronde na een drop. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd een barst in de heup vastgesteld. Maandag wordt de onfortuinlijke Perenaar, die een jaar vol pech kende, geopereerd. We wensen hem namens het volledige Offroadbikingteam succes bij de operatie en een goede revalidatie.

Top tien:

  1. Nino Schurter(Zwi) in 1:27:05
  2. Mathias Flückiger(Zwi)
  3. Stéphane Tempier (Fra)
  4. Titouan Carod(Fra)
  5. Gerhard Kerschbaumer(Ita)
  6. Ondrej Cink(Tsj)
  7. Victor Koretzky(Fra)
  8. Jordan Sarrou(Fra)
  9. Andri Frischknecht(Zwi)
  10. Henrique Avancini(Bra)

Foto’s : sporza