Nederlands overmacht met winst voor Mathieu Van der Poel in WB Zolder 26 december 2015

Nederlands overmacht met winst voor Mathieu Van der Poel in WB Zolder 26 december 2015

Het was lang een strijd tussen twee Nederlanders Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar tegen één Belg namelijk Kevin Pauwels. Maar een lekke band van Lars Van der Haar liet hem de winst ontnemen. Dus ging het nog tussen Mathieu Van der Poel en Kevin Pauwels. De looppassage van Mathieu Van der Poel waren overduidelijk die hem de winst in de wereldbeker Zolder opleverde. Kevin Pauwels kon de tweede plaats pakken door de mechanische pech van Lars Van der Haar. Het opent perspectieven voor binnen 35 dagen wanneer het Wereldkampioenschap zal verreden worden op deze omloop.

70 deelnemers uit maar liefst 16 verschillende landen vonden de weg naar de start op en rond het circuit van Zolder. Daar stond de vijfde wereldbekerwedstrijd op de agenda. Als organisator van het Wereldkampioenschap binnen 35 dagen was dit de ideale proef om na te gaan of alles in orde zou zijn tegen dit grote evenement. Maar organisator Koen Manu bleef in elke omstandigheid rustig door deze druk die ze op zijn schouders legde.

Er was wel wat veranderd aan het parcours ten opzichte van de editie van vorig jaar. De renners reden nu achter Hotel De Pits door even buiten het parcours en dat zorgde voor een extra hoogteverschil. Dat zouden de renners na een aantal rondes wel voelen in hun kuiten…. Maar dat maakte de wedstrijd er spannender op.

We kregen gespannende gezichten te zien aan de startlijn. Een lange aanloopstrook richting de eerste hindernissen en we kregen een supergoede start te noteren voor Tim Merlier. De andere toppers zaten ook goed voorin. Een valpartij van David Van der Poel hield al een heel deel renners op maar de toppers konden de valpartij ontwijken en zich voorin goed nestelen. Merlier kreeg vrij spel om als eerste de Sacramentsberg op te vlammen en zo een groot deel van de openingsronde voor zijn rekening te nemen. De toppers wisten op voorhand dat je in Zolder niet al te gekke dingen moest doen want dan zou je wel een weerbots kunnen verwachten. Dus ze bleven rustig zitten om de staat van het parcours goed op te nemen.

Sven Nys vond in Zolder geen parcours naar zijn hand. Dat was ook te merken aan de plaats waar hij zich bevond in het peleton. Telkens zat hij rond de tiende plaats en kwam eigenlijk nooit in zijn goede ritme. Het was aanklampen en hopen om zijn tweede plaats in de wereldbekerstand veilig te stellen. Of hij daarin zou lukken, zou blijken aan het einde van de rit. Klaas Vantornout vond in Zolder wel een parcours naar zijn zin en dat bleek want we konden de Belgische Kampioen voorin vinden. Hij nam zelfs het initiatief om de anderen zijn tempo op te leggen en zo de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Hoe lang hij dat zou kunnen volhouden, konden we op dat ogenblik niet inschatten. Feit was wel dat hij op dat ogenblik goed bezig was.

Bij het einde van de verkenningsronde kregen we Klaas Vantornout samen met Venturini en Merlier aan de kop. Zij hadden tien seconden voorsprong op een groepje met Van Amerongen, Meeusen en de rest van de toppers bij. Met zo’n 11 rijders zaten zij samen om de achtervolging op de drie te bekomen.

Voorin vonden de drie kopleiders elkaar. Ze werkten goed samen en konden hun voorsprong een tijdje uitbouwen. Maar door een goede opzet in de achtervolging geleid door de mannen van Telenet – Fidea was het duidelijk dat het tot een samensmelting zou komen, mochten de achtervolgers elkaar vinden…. Voorin zag Venturini dat de achterstand aan het verkleinen was, hij nam het werk op zijn schouders. Van der Poel en Meeusen vonden elkaar in de achtervolging en de achterstand werd door Mathieu afgeknabbeld. In de looppassage kregen we voorin een hergroepering van een paar jongens. We kregen zowaar een kopgroep van zes rijders. De kleine Van der Haar nam de kop en sleurde het tempo de hoogte in. De jongens in de achtervolging konden net niet de aansluiting maken. Dat deed pijn….. De twee jonge Nederlanders Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar sloegen de handen in elkaar en werkten vlot samen. Wout Van Aert voelde zich niet 100 % de laatste dagen en dat merkte je ook in zijn rijstijl. Hij kwam niet echt in zijn ritme en kon niet de koers hard maken om voorin mee te strijden voor winst. Hij moest proberen om de schade te beperken. De gelatenheid bij Wout Van Aert was groot en hij kwam zichzelf tegen.

Met nog zes ronden te rijden kregen we volgende stand : voorin de twee Nederlandse jongens Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar. Gevolgd door het groepje met Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Tim Merlier, Venturini, Meeusen…. een paar meters erachter het groepje met Wout Van Aert, Toon Aert, Nys, ….. Voor Pauwels ging het tempo niet snel genoeg en hij reed op zijn kousenvoeten weg van zijn concurrenten op zoek naar de koplopers. Nys wisselde van fiets. Hij koos voor meer bandendruk om zo beter in zijn ritme te komen. Maar ook dat zou blijken dat dit niet aan de basis lag van zijn mindere presteren.

Pauwels versnelde nog een keer en op dat ogenblik verkrampte Merlier helemaal in de achtervolging. Pauwels begon vinniger de heuvels op te rijden en kon zou naar zijn concurrenten toe rijden.In de achtervolging was het Meeusen die de tanden stuk beet om de achterstand zo klein mogelijk te houden. Klaas volgde op zijn wiel.

In de vierde ronde kregen we drie koplopers : Van der Poel – Van der Haar en Pauwels. Het moment om te verpozen kwam er even aan. Dan kon daarna de wedstrijd worden opengebroken.Pauwels liet het werk over aan de twee jonge Nederlanders. Bij de technische passage aan het bergje mispakte Pauwels zich en moest daarmee de twee Nederlandse rijders laten gaan. Maar hij bleef rustig en aan de Sacramentsberg kwam hij terug aansluiten bij de twee Nederlandse vrienden.  Sven Nys was op dat ogenblik aan het afzien. Ook zijn begeleider Paul Van den Bossche had dit gezien en kon hieruit afleiden dat het niet voor vandaag was…. Het podium was weg voor hem.

Pauwels ging aan de rekker aan het Hotel De Pits en bij de achtervolgende groepjes kregen we een hergroepering. Daar konden ze nu met 12 gaan strijden voor de vierde plek. Voorin ging Mathieu Van der Poel de forcing voeren. Hij kreeg een paar meters op zijn concurrenten maar zette zeker nog niet door. Nys maakte op dat ogenblik een foutje in de afdaling en kwam tegen de afsluiting terecht.

Bij de aanvang van ronde vijf kregen we opnieuw een hergroepering voorin. We kregen opnieuw drie leiders. Zij hadden een voorsprong van 50 seconden op het groepje van 12 die streden voor de 4e plek.  Nys wisselde opnieuw van fiets en koos nu voor eentje zonder schijfremmen. Maar ook dat bracht hem niet in het juiste ritme.  Pauwels werd op dat ogenblik weer op de rekker geplaatst. Hij hield de twee koplopers wel in het visier maar moest zien hoe de Nederlanders het mooie weer maakten in Zolder. Toch liet hij niet begaan en opnieuw kwam hij bij de jongens terug. Het kostte hem wel krachten om telkens het gaatje dicht te fietsen.

Met nog drie ronden te gaan kregen we zicht op een zeer lange finale…. Althans dat dachten de meeste toeschouwers. Maar de rijders beslisten hier anders over….Mathieu Van der Poel, Lars Van der Haar en Pauwels kwamen samen over de finish. Natuurlijk wel met Kevin in derde stelling. Even glurend hoe de afstelling van de concurrenten erbij stond en te kijken hoe fris zij nog in hun vel zaten…. Eén minuut later kwamen de groep met de verslagen door. Kevin Pauwels begon zich beter en beter in de wedstrijd te nestelen maar of hij tegen de Nederlandse vrienden zou opgewassen zijn, was de grote hamvraag. De jonkers zetten hem steeds onder druk en dat begon hem parten te spelen. Hij werd wel goed aangemoedigd door de vele supporters langs de omloop… Dus kon Kevin Pauwels niet anders dan de wedstrijd in handen te nemen en zo te proberen om het spel om te draaien. In de achtervolging kreeg Tom Meeusen hulp van Tim Merlier om de acherstand te verkleinen. Wout Van Aert kreeg op zijn beurt hulp van Toon Aerts om bij te komen…. Van der Poel voelde zich goed en gooide een bommetje in de kopgroep. Op dat ogenblik kreeg Lars Van der Haar af te rekenen met een lekke band en moest hij Mathieu laten gaan. Mathieu nam 4 seconden voorsprong op Lars. Kevin zat op dat ogenblik op 6 seconden en kon niet onmiddellijk naar het wiel gaan van Mathieu.

In de laatste ronde bleek die 4 seconden voorsprong voldoende om vast te houden tot de finish. Het was een doel op zich om geen fouten meer te maken in de laatste ronde en dan was de winst binnen in de wereldbeker Zolder voor Mathieu Van der Poel. Zijn conditie is goed en de anderen zijn gewaarschuwd om binnen 35 dagen rekening te houden met deze Nederlandse titelverdediger. Kevin Pauwel werd nog tweede door de lekke band van Lars Van der Haar.

Daguitslag :

 1. Mathieu Van der Poel
 2. Kevin Pauwels
 3. Lars Van der Haar
 4. Tom Meeusen
 5. Klaas Vantornout
 6. Venturini
 7. Merlier
 8. Van Aert
 9. Van Kessel
 10. Nys

Sven Nys liet ons na afloop weten dat hij heel diep is moeten gaan en dat hij nooit het goede gevoel kon vatten op deze snelle omloop. Hij had geen krachten om te kunnen meegaan in het hele verhaal. Hij voelde aan dat hij 15 % van zijn krachten kwijt is ten opzichte van drie weken geleden en hoopt dat deze zeer snel terugkomen om te kunnen meedingen voor de titels. Zijn basis is goed maar de rust die hij de afgelopen week heeft ingebouwd geven nog niet het resultaat wat hij zelf wou hebben. Hopelijk komt dat zeer snel terug door in deze drukke periode zoveel wedstrijden te rijden. We hopen het alvast met hem mee.

 

Tussenstand in de wereldbeker :

 1. Wout Van Aert
 2. Lars Van der Haar
 3. Sven Nys