Nieuw mountainbiketerrein in ‘De Koel’ in Maaseik

Nieuw mountainbiketerrein in ‘De Koel’ in Maaseik

Op het motorcrossterrein waar Harry en Stefan Everts nog gecrosst en getraind hebben, gaat mountainbikeclub OMC uit Opoeteren een mountainbiketerrein aanleggen.


De Mountainbikeclub heeft na 10 jaar nood aan een vaste trainingslocatie. En dat wordt dus “De Koel” in Neeroeteren. De club heeft subsidies aangevraagd bij Sport Vlaanderen om het parcours op te knappen. Clubvoorzitter Werner Hilven: “Er zijn in Limburg wel veel routes voor recreatieve mountainbikers. Maar competitierenners hebben nu niet veel locaties met technische hindernissen.” En net daar gaat de club nu voor zorgen op dit terrein.  Er is wel nog heel wat werk aan de winkel voor er effectief gemountainbiket kan worden. ”

Kevin Moonen, die al jarenlang strijdt om op het terrein terug te mogen motorcrossen stuurde volgende persmededeling de wereld in.

Wat motorcrossers niet mogen:

Want dat is natuurlijk dé hamvraag: Hoe gaan ze de geboden van de rechterlijke macht kunnen respecteren met alles wat ze van plan zijn? In steenkolenengels een fietspark aanleggen in een ‘natuurgebied’? Godbetert het gebied waarvan de rechtbank in Antwerpen in 2015 de fikse herstelvordering uitsprak waardoor nieuwbouw, doucheruimte,  cafetaria, keermuur, reclamepanelen, puntdakgebouw (De beroemde Ops-Ale barak), terreinverhardingen, ondertunnelingen, talud en de reliëfwijzigingen ongedaan moesten worden gemaakt. U leest het goed, terreinverhardingen, talud en reliëfwijzigingen. En tijdens een volkomen van de pot gerukt cassatie beroep te Antwerpen in juni 2017 kwamen ze zelfs met uitgehaalde boomstronken aandraven om Mc Maasland veroordeeld te krijgen voor ‘reliëfwijzigingen’. Erger nog, het gemeentebestuur maakte op 4 september 2017 op de gemeenteraad duidelijk dat zelfs het kleinste springbergje moest genivelleerd worden. De rechters die Mc Maasland genekt hebben waren radicalen, maar ze waren duidelijk: Zolang het natuurgebied is blijf je er vanaf. Een boodschap telkens weer nagezegd door tig van onze lokale politici

Geen twee maten en twee gewichten!

Kijk, het is heel simpel: Ik ben niet tegen Mtb’ers, en nog minder tegen de Opoeterse club en haar plannen. Waarom zou ik? Ik doe het zelf! Maar ik kan moeilijk overweg met dubbele standaarden en nog minder met politiekers die hun eigen kiesbeloftes vergeten. Ik, simpele ziel, denk nog altijd dat wat is voor Stefan de crosser, ook is voor Jef de biljarter en Ruud te terreinfietser. Want of je nu een natuurgebied aanpast om te motorcossen, te fietsen of te biljarten, een natuurgebied aanpassen is een natuurgebied aanpassen. En dat is niet per definitie compatibel met het recreatief medegebruiken ervan. Ik weet wel, het enige verschil hier is dat zij een burgemeester mee, en wij tegen hebben. Maar, dat mag in een rechtstaat niets uit maken. Vrouwe justitia draagt niet voor niets een blinddoek! 

Motorcross eerst!

Er is het ontegensprekelijke feit dat het in Vlaanderen jammer genoeg altijd zo moet zijn dat het de motorcrossers zijn die aan het kortste eind trekken. Wie dat niet gelooft die kijkt maar eens hoe ze het Hondapark in Balen recentelijk aangepakt hebben. Dat het gemeentebestuur het aandurft om te flirten met God en gebod, de hoeken van het wettelijke opzoekt, om toch maar een mtb-parcours aan te leggen op een iconisch motorcrossterrein terwijl ze terzelfdertijd schaamteloos de geplaagde motorcrossers negeert bewijst jammer genoeg die these. Dat is geen uithaal tegen andere sporten, maar een nuchtere vaststelling van de feiten. ‘Wo recht zu unrecht wird wird widerstand zur pflicht’. Een passend citaat, toegeschreven aan Bertolt Brecht, zegt het helemaal: Veel te lang al krijgen de Vlaamse gemotoriseerde sporten een veel strengere en stiefmoederlijkere behandeling dan alle andere sporten samen. Als de lokale politici in Maaseik, tot en met Sport Vlaanderen, ons nu weer voorbijsteken, ons nu weer links laten liggen en hooghartig negeren dan weet ik echt geen zinnige reden te verzinnen waarom ik niet in het verzet zou gaan tegen Tollenaere’s mtb-plannen in onze kiezelgroeve!? 

Bron: PM

Foto: eigen archief