Rapencross Lokeren opent Belgisch veldritseizoen

Rapencross Lokeren opent Belgisch veldritseizoen

Maandenlang loerde Covid-19 om de hoek. Tot een paar weken geleden het verlossende nieuws kwam: de stad Lokeren gaf zijn fiat voor de Rapencross, weliswaar achter gesloten deuren. Het sein voor organisator Kurt Vernimmen en zijn ploeg om alle zeilen bij te zetten. De Rapencross opent zaterdag de Ethias Cross 2020-2021 en het Belgische veldritseizoen.

Een volledig afgesloten parcours en dus geen toeschouwers of VIP’s, naast tal van strikte veiligheidsmaatregelen. Dat waren de voorwaarden om zowel de Ethias Cross in Lokeren als Kruibeke te kunnen laten plaatsvinden. “We volgen de protocollen minutieus”, vertelt Vernimmen. “Het wordt een seizoensstart zonder publiek, maar het is dat of niets. Dus hebben we niet getwijfeld. Uit liefde voor de sport! Echt waar. En omdat we op lange termijn denken. Een extra motivatie om te organiseren is dat we in 2023 het BK organiseren in Park Ter Beuken. In dat opzicht hebben we toch een aantal try-outs nodig.”

Een internationale UCI-veldrit achter gesloten deuren, het wordt een primeur in de crosswereld. Maar de veldritfan kan gelukkig zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd live volgen op VTM. Dat geldt voor alle acht Ethias Crossen. De Nederlandse kijkers kunnen terecht op Eurosport.

En er mag meteen vuurwerk verwacht worden, want in beide wedstrijden staat een meer dan aantrekkelijk deelnemersveld aan de start. Met Belgisch kampioen Laurens Sweeck, met Toon Aerts en Eli Iserbyt. En mét Thibau Nys, die in Lokeren zijn Belgische debuut maakt tussen de profs. Europees kampioene Yara Kastelijn, Belgisch kampioene Sanne CantLucinda BrandDenise Betsema en jong veulen Shirin van Anrooij toppen de startlijst bij de dames.

Ethias Cross 2020-2021: zelfde elan, enkele nieuwkomers

Vorige winter werd Ethias de titelpartner van deze reeks veldritten en werd met de klimcross in Beringen een ‘klassieker in wording’ boven de doopvont gehouden. In 2020 breit de organisatie voort op dit succes. Verzekeringsgroep Ethias blijft ook de volgende twee seizoenen titelparter. “Ethias hecht veel belang aan maatschappelijk verantwoorde thema’s als mobiliteit, veiligheid, gezondheid en ecologie”, aldus Peter Maris van Ethias. “De fiets is hiervan een mooie illustratie en uiteraard past ook veldrijden perfect binnen dit plaatje.”

Lokeren en Leuven nemen dit jaar de plaatsen in van Meulebeke en Hulst. De Berencross is dit seizoen immers het decor van het BK, terwijl de Vestingcross naar de Wereldbeker overstapt. Lokeren trapt de Ethias Cross af, gevolgd door Kruibeke en Beringen. Met Leuven half november en Essen en Bredene in de kerstperiode zijn de wedstrijden overigens goed gespreid doorheen de winter. Een paar dagen na het WK in Oostende blijft Maldegem the place to be en dit jaar is Eeklo de afsluiter. Bekijk hier de videovoorstelling 2020-2021: https://www.youtube.com/watch?v=yQ9icljKAzk.

Toyo Tires Snelste Ronde

Vorig jaar werd de ‘pechvogel van de dag’ geïntroduceerd. Dit jaar komt daar nog een nieuwigheidje bij: de ‘Toyo Tires snelste ronde’. In elke manche van de Ethias Cross wordt bij de mannen en vrouwen elite een top drie van de Toyo Tires Snelste ronde-klassement opgemaakt. Wie op het einde van het seizoen de meeste punten scoort ontvangt een cheque van 2500 euro. Bovendien mag de winnaar een cheque van 500  EUR overhandigen aan een goed doel.

Rectavit Ladies Cross

Ook nieuw: Rectavit linkt zich dit seizoen aan de vrouwenwedstrijden van de Ethias Cross-kalender, de Rectavit Ladies Cross. Rectavit, dé specialist voor lijmopdrachten in de bouwindustrie, is intussen een vertrouwde sponsor die het veldrijden een warm hart toedraagt.

Programma Rapencross Lokeren, za 28/9:

 • Start uitzending 16u
 • Vrouwen: 16u15 – 17u (17u05)
 • Mannen: 17u30 – 18u30
 • Einde uitzending +/- 18u50

In bijlage vindt u de voorlopige deelnemerslijsten. Verder info op www.ethiascross.be en www.rapencross.be.

Kalender Ethias Cross 2020-2021:

 • Lokeren 26/09/2020
 • Kruibeke 03/10/2020
 • Beringen 17/10/2020
 • Leuven 14/11/2020
 • Essen 22/12/2020
 • Bredene 30/12/2020
 • Maldegem 03/02/2020
 • Eeklo 13/02/2020

Voor meer info: www.ethiascross.be

Bron: PM

Foto: Golazo