Tiago Ferreira en Hans Becking eindwinnaars Brazil Ride

Tiago Ferreira en Hans Becking eindwinnaars Brazil Ride

De 10e editie van Brasil Ride, de belangrijkste mountainbike ultramarathon in Amerika, werd besloten op zaterdagochtend, in Arraial d’Ajuda, Porto Seguro (BA).

De beslissende ronde had de Specialized Racing Tsjechen Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman als snelste van de dag in 1:43:45 uur gereden. Hun landgenoten Kristian Hynek en Martin Stosek, Vitalo Future Cycling PWD van Canon, waren tweede en eindigden in 1:44:41 – vlak voor Henrique Avancini en Manuel Fumic (GER) van Cannondale Factory Racing. In het algemeen klassement wisten Tiago Ferreira en Hans Becking de titel te bemachtigen met iets meer dan zeven minuten voorsprong op Avancini en Fumic, waarbij Kulhavy en Ulman de top 3 afronden.

Terwijl Tiago Ferreira zijn tweede titel behaalde, was Hans Becking gelijk aan Jiri Novak (CZE) en Henrique Avancini als grootste kampioen van het evenement, met drie overwinningen. “Super Blij” met de overwinning waar we al lang naar op zoek waren. Ik heb eindelijk weer gewonnen en Hans kreeg de derde titel. Een zeer positieve week, zonder pauzes, en we waren zeer regelmatig,” zei Tiago. “Deze zaterdag moesten we gewoon de motoren naar de finish brengen om de race te winnen. Tot het midden van de etappe wisten we de moeilijkheden rustig te overwinnen en uiteindelijk besloten we niet zo snel te rijden, maar gewoon te genieten van de laatste kilometers en het werk van deze week te vieren,” voegde Tiago eraan toe.

Ik ben zo blij dat ik met Jiri en Avancini op deze drietimerlijst sta. Het was een ongelooflijke week. Avancini en Fumic hebben de race moeilijk voor ons gemaakt. We hebben hard gevochten voor de eerste plaats in het algemeen klassement en we hebben het gedaan. Het was echt moeilijk. Het betekent veel voor mij om het seizoen af te sluiten met deze titel. Ons team heeft goed werk geleverd, inclusief ons tweede team met Andreas en Jose en onze manager Andrea. In een zware race als deze bepaal je geen strategie, maar wordt het dag na dag gemaakt. In de zevende etappe was het idee om geen risico’s te nemen”, analyseerde Hans Becking.

Hoewel erkend als zeer competitief en altijd gericht op de top van het podium, heeft Henrique Avancini de 10e editie positief beoordeeld: “Mijn hele seizoen was zeer goed, zeer hoog niveau. Ik nam deel aan verschillende disciplines, van februari tot oktober won ik belangrijke evenementen en was altijd dicht bij de overwinning, tegen wie ik ook aan het strijden was. Wederom heb ik een goede prestatie geleverd op Brasil Ride. Ik was actief, viel aan op zoek naar de overwinning en werkte goed samen met mijn ploegmaat omdat we in een teamrace zitten. Ik vertrek iets gemotiveerder voor 2020, na de ‘bijna’ die ik had als tweede plaats voor Brasil Ride en Cape Epic, tweede op de wereldranglijst en derde van het WK. Dit alles laat me met meer grint voor volgend jaar,” merkte Avancini op.

Met een voorsprong van 24 minuten voor de tweede plaats hadden Viviane Favery en Tania Clair Piclker ook een vlotte rit nodig om de titel veilig te stellen. En zo was het ook. Ze waren tweede in de etappe, achter Letícia Cândido en Hercília Najara, Audax Corinthians / Tripp Aventura, om hun overwinning te vieren. Het podium werd aangevuld met Jaqueline Mourão en Danilas Ferreira, Sense Factory Racing / Tropix Brasil, het duo dat de overwinning in de Amerikaanse vrouwencategorie garandeerde, en de tweede plaats in de marathon. Leticia en Hercilia voltooiden de top 3 in het algemeen klassement.

We kwamen niet als favorieten, maar we vertrouwden op onze strategieën. We gaven alles wat we hadden. We sloten het jaar af met een belangrijke score op de Olympische en wereldranglijst. Het was een jaar van hard werken en tot nu toe had ik geen titel. Het jaar afsluiten met deze prestatie in Brasil Ride is erg belangrijk. We hebben nooit opgegeven en het was erg moeilijk om hier te komen. Laten we het nu vieren,” zei Vivi Favery. “Het was de belangrijkste overwinning van mijn carrière“, juichte Vivi toe.

Haar partner, Tania Clair, was ook blij. “De belangrijkste factor was onze consistentie in de race, niet om risico’s te nemen, maar om tegelijkertijd zeer belangrijke beslissingen te nemen op de juiste momenten. We hebben veel gepland en de balans van het duo was voor ons van doorslaggevend belang om deze droom van Brasil Ride te kunnen verwezenlijken”, aldus de gevierde Tânia. “Dit jaar was anders, omdat ik me voor het eerst het hele jaar kon wijden aan het mountainbiken. Ik moest mijn tijd verdelen tussen de twee sporten, maar nu kon ik me uitsluitend wijden. Ik bracht een jaar buiten de cross country door en ik schrok toen ik terugkwam, het mountainbiken voor vrouwen kende een enorme ontwikkeling. Het is prachtig om te zien hoe sterk de vrouwen zijn en de sport groeit in Brazilië.

Resultaten zevende rit:

Mannen
1- Jaroslav Kulhavy (CZE) / Matous Ulman (CZE) – 1u43min45
2- Kristian Hynek (CZE) / Martin Stosek (CZE) – 1h44min41
3- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (GER) – 1h45min41
4- Sebastian Fini (DEN) / Julian Schelb (GER) – 1u45min43
5- Halysson Ferreira (BRA) / Nicolas Rafhael (BRA) – 1.46min13
6- Tiago Ferreira (POR) / Hans Becking (NED) – 1u46min22

Vrouwen
1- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 2u11min05
2- Viviane Favery (BRA) /Tania Clair (BRA) – 2u15min02
3- Jaqueline Mourão (BRA) / Danilas Ferriera (BRA) – 2u17min33
4- Janildes Fernandes (BRA) / Julyana Machado (BRA) – 2u19min25
5- Ivonne Kraft (GER) / Ana Clara Souza (BRA) – 2u29min16

Eindklassement

Mannen
1- Tiago Ferreira (POR) / Hans Becking (NED) – 21u41min17
2- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (GER) – 21u48min40
3- Jaroslav Kulhavy (CZE) / Matous Ulman (CZE) – 21u56min03
4- Kristian Hynek (CZE) / Martin Stosek (CZE) – 22u17min21
5- Sebastian Fini (DEN) / Julian Schelb (GER) – 22h26min13

Vrouwen
1- Viviane Favery (BRA) /Tania Clair (BRA) – 28u41min30
2- Jaqueline Mourão (BRA) / Danilas Ferriera (BRA) – 28u58min02
3- Letícia Candido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 29u54min24
4- Janildes Fernandes (BRA) / Julyana Machado (BRA) – 33u15min50
5- Ivonne Kraft (GER) / Ana Clara Souza (BRA) – 34u23min40

Bron en foto: Brazil Ride