Titouan Perrin-Ganier en Gaia Tormena winnen wereldbekermanche in Winterberg

Titouan Perrin-Ganier en Gaia Tormena winnen wereldbekermanche in Winterberg

De allereerste wereldbekerwinst voor de Franse kampioen Titouan Perrin-Ganier en een andere overtuigende overwinning voor de Italiaanse wereldkampioene Gaia Tormena in het Duitse skioord Winterberg leverde opnieuw een groot spektakel op. Jeroen van Eck is de nieuwe leider in het algemeen klassement, samen met Tormena.


De ‘primeur’ van Perrin-Ganier

Ricky Morales was de grote revelatie van de klassieker van dit jaar in Winterberg. De man uit Puerto Rico was de verrassende winnaar van de kwalificatietijdritten en zijn kwartfinale, waarbij hij de bronzen medaillewinnaar Anton Olstam uit Graz uitschakelde. In de halve finales eiste de snelle opeenvolging van zware wedstrijden op het heuvelachtige parcours echter zijn tol: Morales werd zelf uitgeschakeld.

Met de kersverse wereldkampioen Simon Gegenheimer, Europees kampioen Jeroen van Eck, de Franse ster Titouan Perrin-Ganier en zijn landgenoot Lorenzo Serres, haalden vier van de grootste favorieten van voor de wedstrijd de grote finale. In een close sprintgevecht met Van Eck won viervoudig wereldkampioen Perrin-Ganier zijn eerste wereldbekerproef in zijn rijke carrière.

Van Eck kwam als tweede over de streep, Serres als derde en thuisfavoriet Gegenheimer als vierde. Een andere thuisrijder, Duits kampioen Felix Klausmann, pakte de winst in de kleine finale en verzekerde zich daarmee van de vijfde plaats.


Tormena torpedeert opnieuw

Bij de vrouwen ging het als vanouds: wereldkampioene, Europees kampioene en wereldbekerleidster Gaia Tormena domineerde de wedstrijd van start tot finish. ‘Torpedo’ won opnieuw de kwalificatietijdrit, verloor niet de controle in de halve finales en stormde naar een nieuwe wereldbekeroverwinning in de finale, door vanaf de eerste ronde op het heuvelachtige circuit een grote voorsprong te nemen.

Thuisrijdsters Lia Schrievers (tweede) en Marion Fromberger (derde) bezorgden Duitsland de overige podiumplaatsen. De Zweedse Ella Holmegard eindigde op de vierde plaats, de Iraanse Fanarak Partoazar op de vijfde.

“Ik ben zo blij om eindelijk een zege te pakken in de wereldbeker”, glimlachte Titouan Perrin-Ganier. “Ik was er zo dichtbij, zo vaak. Ik heb wel vijftien podiumplaatsen, vaak op enkele centimeters van de zege. Ik ben heel blij dat ik nu win, na de teleurstelling van Graz. Mijn ketting breken daar was pech. Maar ik had superbenen, dus besloot ik op het laatste moment om ook naar hier te komen. En na vandaag kan ik zeggen dat ik toch een goed seizoen heb gehad!

Dit circuit in Winterberg is een beetje anders dan wat we normaal doen”, legde Gaia Tormena uit. “Ik denk dat de toeschouwers het erg leuk vinden, maar het was erg makkelijk om een fout te maken, wat ik deed in de sprong tijdens mijn kwalificatietijdrit. Dus heb ik daarna niet te hard gepusht, een tactische race gereden, en ik heb het weer gehaald! Ik wil de eindzege in de wereldbeker pakken.. De grote focus voor de resterende rondes zal nu zijn om geen grote fouten te maken.”

Uitslagen mannen

  1. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
  2. Jeroen van Eck (NED)
  3. Lorenzo Serres (FRA)
  4. Simon Gegenheimer (DUI)
  5. Felix Klausmann (DUI)

Uitslagen dames

  1. Gaia Tormena (ITA)
  2. Lia Schrievers (DUI)
  3. Marion Fromberger (DUI)
  4. Ella Holmegard (ZWE)
  5. Fanarak Partoazar (IRN)

Bron en foto: City Mountaibike