Tom Meeusen is klaar voor de wereldbekercross in Las Vegas

Tom Meeusen is klaar voor de wereldbekercross in Las Vegas

Woensdagavond om half tien Amerikaanse tijd schiet met Cross Vegas in Las Vegas een maand vroeger dan anders het nieuwe internationale veldritseizoen op gang. Het is meteen de eerste wereldbeker, de belangen zijn bijgevolg groot. TFCT stuurde met Tom Meeusen, Corné van Kessel, Thijs van Amerongen, Jim Aernouts, Niels Wubben en Toon Aerts zijn beste soldaten de plas over. YTFCT start met Ellen Van Loy en Loes Sels. Op uitzondering van Loes die pas sinds kort in Amerika zit, starten alle anderen met een lange stage in Boulder in de benen. Ploegleider Kris Wouters was er de hele tijd bij en zag dat het heel goed was. “Onze voorbereiding was heel gevarieerd en verliep perfect. Gevolg is dat iedereen klaar is, maar of dat tot de resultaten leidt die we wensen is nog wat anders. Cross Vegas is in die context immers een speciale wedstrijd. Er wordt bijvoorbeeld op stugger gras gecrost. Dat voelt niet aan als een weide. We zijn dat niet gewoon. Bovendien wordt het een erg tactische race met twee ultieme slotronden waarin het 100 procent zeker zal gebeuren. Wie de hele laatste ronde kan sprinten, wint”, blikt Kris vooruit.

De beste troefkaarten bij TFCT zijn in handen van kopman Tom Meeusen. Tom kon heel ontspannen en compleet gefocust zijn voorbereiding afronden. Hij wil een topwedstrijd rijden, laat hij weten vanuit de States. “Maar of dit ook lukt, weet ik niet. Zoals Las Vegas een gokstad is, zal ook de wedstrijd op zich een pure loterij zijn, maar ik durf denken dat het een goeie ‘gamble’ wordt. Wat alleszins vaststaat, is dat Cross Vegas puur spektakel is om naar te kijken, maar erg lastig om mee te doen. De slotronde wordt allesbepalend. Daardoor is het belangrijk van een superdag te hebben”, blikt Tom vooruit. Hij heeft er wel veel zin in. Als het toch tegenzit, zal het niet aan de voorbereiding liggen, verzekert hij. “Want die was perfect. Elke training die naar zo’n vroege wereldbeker toe nodig was, konden we doen. En alles zonder enige stress. Onze opbouw werd op geen enkel ogenblik verstoord. Dat was het grote verschil met onze vroegere stages in Sankt-Moritz. Qua hoogteverschil was Boulder vergelijkbaar, maar qua beleving totaal niet. We hadden de voorbije weken niet de indruk dat we op 2.000 meter trainden, in Zwitserland wel. Daar was je ook met te veel kleine dingen bezig, de rust ontbrak er een beetje, terwijl we ons hier 100 % konden focussen”, aldus Tom.

Tom Meeusen was nooit eerder in de USA, maar vindt het een meevaller. “En Boulder bleek een mooie stageplaats. Het is duidelijk niet zonder reden, weet ik nu, dat heel veel bekende triatleten en destijds ook Lance Amstrong hier vaak trainden. Ik voel me door dit alles mentaal erg fris. Raar is wel dat onze eerste competitie van dit seizoen meteen een wereldbeker is. We kunnen nu niet even proefdraaien. Daardoor kan ik mezelf niet helemaal inschatten. Ik denk dat ik fysiek perfect in orde ben, maar misschien kom ik toch tekort. Het wordt een gok. Nu maar hopen dat het niet te warm is”, besluit Tom. Hij keert donderdag terug naar huis.

Bron: PM