Thomas Pidcock pakt het goud in Tokio

Thomas Pidcock pakt het goud in Tokio

Thomas Pidcock heeft goud gepakt in Tokio. De Brit was 20 seconden dan de Zwitser Mathias Flückiger en de Spanjaard David Valero Serrano. Voor Mathieu van der Poel was de rush naar goud na tien minuten al afgelopen, nadat hij zwaar val ten val kwam en daarna ontgoocheld op gaf. Milan Vader hield de Nederlandse eer hoog met een tiende plaats. Jens Schuermans viel ook enkele keren en werd, net als in Rio, terug 18 de.

De Zwitsers Schurter en Flückiger namen de beste start met aanvankelijk ook Avancini,Cink, Cooper in hun spoor. Jens Schuermans bleef bij de start haperen bij de latere bronzen medaillewinnaar Serrrano en moest direct wat plaatsen toegeven. Mathieu van der Poel viel na tien minuten wedstrijd na een drop heel zwaar en moest even blijven liggen. Hij zette zijn weg verder.

Na drie kwartier wedstrijd waren we halfweg en was Pidcock, die helemaal achteraan had moeten starten, vooraan komen aansluiten. Hij nam het vooraan meteen over en pakte de leiding met enkele seconden voorsprong op Mathias Flückiger, Cooper, Schurter en Koretzky. Schuermans als zestiende, maar viel wat later en verloor zo enkele plaatsen.

Na een uur wedstrijd gaf van der Poel ontgoocheld op.

Flückiger bleef druk zetten op Pidcock en kwam zelfs terug tot 12 seconden. De strijd om goud en zilver was al beslecht. Maar voor het brons werd het nog spannend met Schurter, Cink, Koretzky en Cooper. Cink viel af nadat hij de wedstrijd moest verlaten na materiaalpech. Serrano kwam nog aansluiten bij het kwartet bij het ingaan van de slotronde. Hij kon nog weg rijden van zijn concurrenten om het brons te pakken.

Pidcock, in juni nog aangereden door een auto waar hij een sleutelbeenbreuk aan overhield, reed met veel zwier en bravoure naar het goud. Hij is daarmee de jongste Olympische kampioen XCO. Flückiger moest vrede nemen met het zilver.

Jens Schuermans was achteraf ontgoocheld met zijn resultaat. ‘Ik had vandaag goede benen/ In de start werd ik opgehouden door Serrano. Daarna viel ik nog een keer en ook in de slotronde. Ik had enkele plaatsen beter kunnen doen. Maar daar ben ik nu niets mee.’

Top tien:

  1. Thomas Pidcock(GB) in 1u25’14”
  2. Matthias Flückiger(Zwi) op 20″
  3. David Valero Serrano(Spa) op 34″
  4. Nino Schurter(Zwi) op 42″
  5. Victor Koretzky(Fra) op 46″
  6. Anton Cooper(NZL) op 46″
  7. Vlad Dascalu(Roe) op 49″
  8. Alan Hatherly(Z Af) op 1’19”
  9. Jordan Sarrou(Fra) op 1’36”
  10. Milan Vader(Ned) op 2’07”

18. Jens Schuermans op 3’53”

Bron: Sporza

Foto: Luc Wilms en Sporza