Toon Aerts is nieuwe Europese kampioen in Pont- Chateau

Toon Aerts is nieuwe Europese kampioen in Pont- Chateau

Wie had dat kunnen dromen : Toon Aerts die zich vanaf heden de nieuwe Europese Kampioen bij de elites mag noemen. Dat was niet te voorspellen wetende dat Wout Van Aert en Matthieu Van der Poel de topfavorieten werden. Zij moesten zich tevreden stellen met een ereplaats.

Dat juist vandaag onder mooie omstandigheden het Europees Kampioenschap Veldrijden gereden werd in Pontchateau had niemand willen dromen. Maar de kurkdroge omloop zorgde voor een raar verloop van de wedstrijd. Iedereen stelde vooraf de vraag of Lars Van der Haar als outsider zijn Europese titel zou kunnen verlengen op deze snelle omloop. Het was de tweede maal dat er een Europees Kampioenschap voor Elites georganiseerd werd.

Er waren twee topfavorieten voor de wedstrijd : Matthieu Van der Poel en Wout Van Aert. Maar ook Lars Van der Haar zou als underdog een rol van betekenis kunnen spelen. Al weten de concurrenten dat de conditie van Lars de laatste weken in stijgende lijn aan het gaan was. Maar het kon natuurlijk ook uit een andere hoek komen. Met elf verschillende landen en maar 29 rijders aan de start was natuurlijk alles mogelijk.

We verwachtten het vuur al van bij de start. Er werd gespurt naar de eerste bocht toe. Michael Vanthourenhout nam resoluut de koppositie voor zijn rekening en legde het ganse peloton zijn tempo op. De anderen werden onmiddellijk van hun sokken geblazen. Alles werd op een lang lint getrokken. De anderen Belgen hadden hun start niet gemist maar zaten rond de tiende positie. Het leek wel op een criterium maar het was nog vroeg in de wedstrijd. Alles kon nog gaan gebeuren.

Michael Vanthourenhout reed de trappen met gemak op voor Matthieu Van der Poel die even een misstap opliep maar dat hield niks op voor de andere rijders. Naar de balken toe, daar sprong bijna iedereen behalve Wout Van Aert die voor zekerheid koos en naast de fiets de balken nam. Merlier nam over gevolgd door Van Haar, Venturini, Van der Poel, Van Aert en de rest van de bende. Het was even aftasten hoe de stand van zaken was bij de concurrenten.

Ronde twee : Bijkomende verkenningsronde zolang er geen Nederlanders voorin kwamen te zitten. Moureau mocht de koppositie voor zijn rekening nemen en tastte af hoe goed zijn medevluchters waren. Toch bleven de toppers heel rustig in deze fase van de wedstrijd. Vanaf de tweede lijn controleerden zij de wedstrijd. Het was een nerveuze bedoeling. Dat voor sommige rijders op de zenuwen begon te werken. Er werd stevig doorgefietst waardoor er heel wat stof omhoog ging. Maar de basis bleef dezelfde. De toppers bleven rustig hun wedstrijd indelen en forceerden niks. Moureau mocht de hele ronde zijn tempo bepalen.

Ronde drie : Lars Van der Haar even voorin om polshoogte te nemen als hij het roer overnam. Wout Van Aert zag het gevaar en schoof mee in het wiel van de kleine Nederlander. Ook Matthieu voelde het gevaar en nestelde zich op het wiel van Wout Van Aert. De andere Belgen en Borus vormden de achtervolging op de koplopers. Voorzichtigheid inbouwend in de bochten want een schuiver lag op de loer. Voor de Nederlanders ging het niet snel genoeg voorin. Ze namen resoluut de kop naar de trappen toe. De Belgen bundelden hun krachten op weg naar onze Nederlandse vrienden. Ze lieten zich niet verrassen. Matthieu Van der Poel schudde voor de eerste keer aan de boom met het tempo wat op te drijven naar de balken toe. Maar na de bocht hield hij onmiddellijk de benen terug stil omdat hij zag dat het niks opleverde. De achtervolging werd geleid door Venturini, Van Aert en Michael Vanthourenhout.

Ronde vier : een kopgroep van vier werd gevormd. Matthieu Van der Poel even de tijd nemend om wat drank te orberen, Venturini in tweede positie, Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout in positie drie en vier. Lars Van der Haar met een tussensprint naar de toppers toe. Kevin Pauwels, Toon Aerts moesten hun diesel laten aanslaan om de toppers niet te ver te laten gaan. Voorin kregen we een mentale strijd tussen de vier koplopers. De achtervolgers hielden de koplopers in het visier en naderde met rasse schreden. Het tempo voorin werd wat verlaagd waardoor onze achtervolgers konden aansluiten. We kregen een peloton dat voorin gevormd werd.

Ronde vijf : Laurens Sweeck voelde zijn kans om eens aan de boom te gaan schudden. Hij reed op kousenvoeten weg van de achtervolgers. De Nederlanders moesten het werk gaan opknappen om Laurens terug te gaan halen. Met volle overgave geloofde Laurens Sweeck in zijn ontsnapping. Maar achter hem werd de achtervolging op gang getrokken onder leiding van Van der Brand, Borus en de rest van de topfavorieten. Sweeck bleef in zijn kansen geloven maar lang duurde de vlucht niet. Aan de balken liep de overgang niet zo vlot voor Laurens waardoor zijn voorsprong slonk en de achtervolgers terug bij hem kwamen.

Ronde zes : een hergroepering voorin. Toch probeerden ze de wedstrijd hard te maken. Ieder op zijn beurt was een scenario aan het bepalen om het te proberen. Laurens Sweeck bleef voorin sleuren en het tempo hoog houden. Hij geloofde nog in zijn eigen kansen. Toch werd het tempo gestaagd waardoor de achterblijvers allemaal terug post konden vatten in de kopgroep. Zo kregen we een groep van ongeveer twintig renners die konden gaan strijden voor de Europese titel.  Matthieu Van der Poel vond het nodig om het tempo weer de hoogte in te jagen aan de balken maar weer opnieuw leverde het hem geen voorsprong op. Dus besloot hij opnieuw om zijn benen stil te houden. Michael Vanthourenhout vond het nodig om op zijn beurt zijn pijlen uit te schieten. In zijn beurt zat ook Toon Aerts op vinkenslag. Op dat ogenblik reed Pauwels plat en moest hij binnen voor een nieuwe fiets. Hij verloor even de aansluiting voorin maar op zijn gemak kon hij na een paar meters ook weer voorin postvatten. Van der Brand deed wat hij in zijn mars had en reed in diensten van zijn landgenoten. Telkens opnieuw probeerde hij het gat te dichten. Op dat ogenblik zaten de topfavorieten Wout Van Aert en Matthieu Van der Poel even achterin de groep. Zij staken hun weg in de strijd om de Europese Titel. In de achtergrond viel het tempo stil en Wout Van Aert nam het tempo over mara ging niet vol door.

Ronde zeven : Bouleau nam even de kop maar lang duurde zijn vlucht niet. Toon Aerts reed de kloof dicht. Waarom niet eens zelf proberen om weg te rijden uit deze kopgroep. Hij probeerde om zijn eigen ritme te zoeken en te vinden en reed weg van de topfavorieten. Ze bekeken elkaar. Bouleau lag op dat ogenblik tweede en zette niet aan om de kloof op Toon Aerts te dichten. De andere topfavorieten zaten te ver om onmiddellijk te reageren. Aerts nam vier seconden op de topfavorieten. Naar de balken toe voelden de Nederlanders het nodig om even de achtervolging in te zetten maar het was niet met volle overgave. In plaats van de kloof kleiner te maken, gaf het een goed gevoel voor Toon Aerts. Hij nam meer voorsprong op zijn concurrenten.

Ronde acht : Toon Aerts had twee straten voorsprong op zijn achtervolgers. Met maar liefst 37 seconden voorsprong mocht hij de voorlaatste ronde ingaan. De blufpoker achter hem was gedaan. Voor de Belgen geen probleem want er hing een landgenoot aan de kop van de wedstrijd. Maar de Nederlanders moesten gaan praten om er nog iets aan te veranderen. Maar dat gebeurden niet. Lars Van der Haar nam dan maar zelf het heft in handen. Maar de vogel was al gaan vliegen. Hij schudde de achtervolgers wel wakker maar het was te laat om de strijd nog aan te gaan voor de Europese titel. Wout Van Aert, Matthieu Van der Poel zaten in de tang van de wedstrijd. Het leek wel een rit uit de ronde van Frankrijk. Met dat voordeel dat er een Belg aan de kop hing. Het was een vreemde wedstrijd te noemen. Maar niemand had kunnen verwachten dat Toon Aerts de nieuwe Europese Kampioen zou worden.

Ronde negen : De chrono liep na de passage van Toon Aerts. Wout Van Aert voelde de tijd rijp om de strijd aan te gaan voor de dichte ereplaatsen. Maar met een achterstand van 45 seconden was de vogel al lang gaan vliegen. Kevin Pauwels, Borus, Venturini en Van der Poel gingen op zoek naar Wout Van Aert. De wedstrijd werd opnieuw open getrokken in de strijd voor plek twee en drie. Wout Van Aert en Kevin Pauwels bundelden hun krachten om de strijd aan te gaan voor een volledig Belgische podium. Maar dat was buiten de wil van enkele anderen gerekend. Matthieu Van der Poel reed zich terug in het wiel van Van Aert. De Belgen moesten gaan nadenken. De rekening klopte niet helemaal. Toon Aerts heeft het mooi gespeeld. Met een voorsprong van 49 seconden op zijn concurrenten is hij de verdiende nieuwe Europese Kampioen. Hij kon het na de finish helemaal niet vatten. Maar hij was wel tevreden met dit resultaat. Onze landgenoten deden wat ze moesten doen en ze geloofden nog in hun kansen om het podium te halen. Ze hielden het tempo strak. Toch was het de kleine Nederlander Lars Van der Haar die nog probeerde om onze Belgen het moeilijk te maken. Hij voelde dat er nog meer inzat. Maar ook Mathieu richtte zich in het zadel en verhoogde zijn tempo. Hij werd uiteindelijk nog tweede voor Wout Van Aert.

Pauwels moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats. Ook onze heren hebben niet veel tijd om te mijmeren over hun wedstrijd in Pontchateau. Ook voor hen staat er dinsdag de wedstrijd van de Koppenberg op de agenda.

toon-aerts-ek-ponchateau

Publicatie : Nancy Aerts

Foto : Sporza TV en supportersclub Toon Aerts