Toon Aerts wil graag winnen in Loenhout

Toon Aerts wil graag winnen in Loenhout

De eindejaarsperiode is traditioneel een drukke periode voor crossers en veldritfans. Donderdag 28 december staat in Loenhout de zesde manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma. Veldritbroers Toon en Thijs Aerts kijken er al maanden naar uit. Voor de vrouwen staat er een feestelijke editie op het programma.

De Azencross viert donderdag een jubileum. De dames die in Loenhout aan de start staan mogen straks mee twintig kaarsjes uitblazen. En daar mag de organisatie trots op zijn. In 1998 stampte de Antwerpse gemeente de eerste internationale vrouwenveldrit in België uit de grond. De Nederlandse Daphny Van den Brand won de eerste editie en ging naar huis met een Eddy Merckx-fiets, maatje 61.

“Ik had toen zelfs nog geen echte crossfiets”, herinnert Van den Brand zich, die zich met zes zeges en twaalf podiumplaatsen nog steeds de Koningin van de Azencross mag noemen. “Ik reed rond met een recht stuur op de fiets, zoals in het mountainbiken. Het was duidelijk dat de sport toen nog in haar kinderschoenen stond. Ik had geen idee waar de kleedkamers waren en in die tijd hadden we nog niet de financiële middelen om een mobilhome aan te schaffen. Dus kleedde ik me gewoon op straat om, voor ons autootje. De fotografen waren er snel bij om dat beeld vast te leggen.”

Van den Brand zag de vrouwencross de voorbije decennia evolueren tot een spannende en internationale sport. “Het is jammer dat ik er nu niet meer tussen sta, maar ik mag mezelf wel één van de pioniers van de sport noemen. Misschien ben ik te vroeg gestopt (lacht). “

TOON AERTS: “TIJDENS DE ZOMER KOMEN WE HET WASBORD AL EENS TESTEN”

Voor het Kempense broederpaar Toon en Thijs Aerts uit het naburige Rijkevorsel is iedere editie van de Azencross een feest. “In mijn jonge jaren stonden we hier al met onze botten diep in het slijk”, herinnert Toon Aerts zich. “Om te supporteren voor Bart Wellens, Erwin Vervecken en Sven Nys. Dat waren fantastische momenten. Soms vergeet je wel eens dat de rollen nu omgedraaid zijn, maar in Loenhout denk ik iedere keer terug aan die jaren.”

Het verlangen naar de Azencross begint al in de zomer. “Op onze trainingstochtjes rijden we geregeld door Loenhout. Als we even tijd hebben, passeren we langs het wasbord”, verklapt Toon. “Om even te kijken en voelen hoe het erbij ligt. Dan denk je altijd terug aan vroeger en kijk je al uit naar de winter.”

Winnen in Loenhout zat er nog niet in. Bij de beloften stond Toon Aerts twee keer op het podium, vorig jaar werd hij vierde. “Als ik er één cross mag uitkiezen, dan is Loenhout een wedstrijd die ik heel graag eens wil winnen. In het verleden kwam ik vaak met de fiets naar hier. Dit jaar ga ik vol voor de zege en zal ik mijn krachten sparen voor de wedstrijd.”

VAN DER POEL, COMPTON EN ISERBYT VERDEDIGEN EERSTE PLAATS

In het algemeen klassement van de DVV Verzekeringen Trofee verdedigen Mathieu Van der Poel (3:58 op Lars Van der Haar), Katie Compton (3:37 op Nikki Brammeier) en Eli Iserbyt (6:03 op Yannick Peeters) hun leidersplaats. In de DVV Team Trofee hebben de Telenet Fidea Lions een ruime voorsprong (6:04) op Beobank-Corendon. Na Loenhout staan er nog twee manches op het programma: de GP Sven Nys in Baal (1/1/2018) en de Krawatencross in Lille (10/2/2018).

PROGRAMMA

Donderdag 28 december

10u00    Nieuwelingen

11u00    Junioren

12u00    Beloften

13u45    Dames elite

15u00    Heren elite

TV

De Azencross in Loenhout wordt donderdag 28 december vanaf 13u30 live uitgezonden op Sporza.

Meer info en de deelnemerslijst vindt u op www.dvvtrofee.be.

Bron: PM

Foto: Bart Knops