Topcompetitie 2 in Quergnon

24 maart 2019

Onder een stralend zonnetje mochten de BMX-rijders/rijdsters aan hun tweede topcompetitie van het seizoen beginnen. De meesten onder hen mochten een grote verplaatsing doen om hieraan deel te nemen maar het loonde de moeite.

De cruisers girls mochten de spits afbijten en we kregen al meteen een mooie opener voor de Regerende Belgische Kampioen Femke Verelst. Zij pakte voor Dare2 RAcint BMX team de overwinning mee naar huis. De tweede plaats ging naar Thessa Van Saen voor the BMX-stars VZW. Angie Vandeput mocht voor Circuit Zolder de derde plaats op naar naam schrijven. Dat hier wel het één en ander aan spanning kan verwacht worden, staat als een paal boven water. De dames zijn sterk aan elkaar gewaagd. Dat beloofd voor de volgende weken.

Bij de cruisers -16 jaar kregen weer een sterkrijdende Yeno De Clercq. Hij wist in Quaregnon alle reeksen te winnen en ook zijn finale was een makkie. Voor The BMX-stars VZW nam hij de winst in ontvangst. De tweede plaats ging naar Scott Jacobs voor Offroad BMX 2000 Dessel. Auréliën Vaessen kwam als derde over de meet en dat was een podiumplaats voor BMX Soumagne.

Bij de cruisers 17/19 stond er geen maat op Robbe Verschueren. Hij liet de overwinning in de derde manche wel aan een ploegmakker maar voor de finale ging hij voluit en pakte de overwinning voor BMX Emotion Team. Jordi Van Bouchout kwam als tweede over de meet en zette daar de teller voor Target BMX Team op 1 betreffende de podiumplaatsen. Brent Van Hoof bezegelde Haro BMX 4 life team met een derde plaats.

Bij de cruisers 30/39 kregen we de rijders uit Wallonië die hun stempel drukten op de wedstrijd. Michael Beshonhe reed matige reeksen en spaarde zich niet in de finale. Hij reed vlot naar de eindwinst toe voor BMX Timberwolves Racing. Kevin Keynaert volgde in zijn spoor voor the BMX stars VZW en de derde plaats ging naar Evan De Luca voor BMXing park Blegny.

Tommy Strobbe mocht zegenvieren voor Top Gear BMX Vzw bij de cruisers 40 en ouder. Hij wist Walter De Visscher die individueel rijdt achter zich te houden en Danny Pinxten mocht voor Peer BMX de derde plaats in de wacht slepen. Ik hoor al zeggen en waar zat Wesley Van Gastel? Wel deze kwam ten val in de finale. We wensen hem een spoedig herstel toe.

Bij de jongste deelnemers van de dag kregen we een mooie finale te zien. Het beste kwam deze uit voor Noah De Carne voor KVC Noordzeemeeuw. De tweede plaats was weggelegd voor Jens Leirs en de derde plaats ging naar Cedric Fleerackers. Lucas Lemmens uit Paal kon zijn eerste finale rijden. Hij kwam op de achtste plaats terecht.

Bij de kleinste meisjes kregen weer maar vier rijdsters achter het starthekke. Het is zo fijn deze dames op hun fietsjes te zien rondrijden. Ze doen hun best en dit keer was de winst voor Laïs Van Rooy die de winst mee naar Dessel nam. De tweede plaats was voor Lisse Torfs voor Keerbergen BMX en de derde plaats ging naar de jongste van de Wolfs familie voor Zolder.

Bij de Boys 7 jaar is het week na week knokken om de finale te halen. Dit keer waren de beste papieren voor Rune Vansummeren voor Neerpelt FPR. De tweede plaats ging naar Adrien Gradys en voor Soumagne mocht Ben Rozein zich naar de derde plaats fietsen.

De jongens van 8 jaar daar kegen we een strijd tussen Ravels en the Timberwolves. Het was Mats Van Gils die voor Ravels de bloemen mee mocht nemen. De tweede plaats was voor Tyron Besonhe en de derde plaats ging mee naar Ranst onder de naam Arto Cop.

De dames 7/8 jaar waren maar met vijf om de finale te betwisten. De beste papieren waren voor Delphine Beirinckx die voor Zolder de winst meenam. De tweede plaats bleef in Wallonië onder de naam van Emie Collet en voor de Wizard zorgde Loesie Campaert voor een derde plaats.

Peer boven in de categorie van negen jaar. Jayden De Locht en Jamie Dosquet zorgde voor de eerste en de tweede plaats voor Peer. De derde plaats ging naar Keo Van Rooy voor Dessel.

Niels Beeusaert was de beste rijder in de categorie van tien jaar. Hij bezorgde Ranst de overwinning. De tweede plaats ging naar een rijder uitkomende voor de Wizard name Elias Hellebooge nam plek twee in beslag. De thuisrijder Willian Franckart zorgde voor de eerste podiumplaats van de dag voor zijn organiserende club.

Girls 9/10 hebben we een overwicht van Anouck Verweij voor PMC Cycling. Zij wist Eline Wijnants en Nora Spooren achter zich te houden.

De boys 11 jaar hadden we een sterkrijdende Vince Van Doorslaer die alle reeksen met gemak naar zijn hand zette. De tweede plaats ging naar Lars Bosch voor de Molensprinters. Unique Evers en Noê ERlich mochten strijden voor plek drie en het was eerstgenoemde die het laken naar zich toe haalde.

Even een korte pauze voor het inrijden van de rijders van Block II en dan konden we ons weer opmaken voor spannende finales bij Block II. Iljo Lenssen pakte bij de boys 12 jaar de zege voor PMC Cycling. Hij kreeg Dries Brouns naast zich voor 2B Racing Team en de derde plaats werd bekleed door Jaro Spooren voor Dessel.

Kaylani Bartels toonde zich als de betere bij de girls 11/12 jaar. Zij bracht de overwinning mee naar Zolder. Het deed haar deugd om deze dag met allemaal overwinningen af te sluiten. Het was duidelijk dat het parcours van Quergnon haar behoorlijk lag. De tweede plaats ging naar Lore Wolfs voor Team Rift BMX en de derde plaats was voor Dieuwke Heyvaert voor Ravels.

De jongens van 13 jaar die houden ervan van het spannend te maken. Ferre T’Seyen was de betere in het vere Quargnon. Hij wist Niels Appermont achter zich te houden en de derde plaats ging naar Rune Roefs die Björn Wijnants de eerste podiumplaats van de dag bezorgde.

Boys 14 jaar was een makkie voor de supercross rijder Ethane Bourguignon. Hij wist de Crupi rijder Kjell De Schepper in de verdrukking te zetten en hem naar de tweede plaats te sturen. De derde plaats ging naar Dieter Brouns voor 2B Racing BMX.

Hoe verder we in de wedstrijd gingen hoe sneller de jongens en de meisjes over het parcours heen reden. Bij de girls 13/14 jaar ging het vlot voor Verona Van Mol. Voor Meybo factory team zorgde zij voor de winst in haar team. De tweede plaats was voor de Crupi rijdster Auke Belmans en Lisa Conings mocht zich tevreden stellen met een derde plaats voor Ravels.

Wannes Magdalijns zette de puntjes op de I bij de boys 15/16 jaar. Hij wist iedereen in de vernieling te rijden en de winst mee naar het Meybo factory team te halen. Jools Melis probeerde de tweede plaats veilig te stellen voor Thrill Factory team en de derde plaats ging naar de supercross BVC rijder Seppe Laenen.

De open reeks bij de boys 19+ is er altijd ééntje om duimen en vingers van af te likken. Brett Jacobs zorgde voor een derde overwinning voor het Meybo factory team. Jari Cammans zorgde voor een tweede plaats voor BMX emotion team en het podium werd vervolledigd door Romain Schaqueue voor BMXing parc Blegny.

Bo Van Tiggel was de betere bij de girls 15+. Ze wist de winst binnen te halen voor Team 185. De tweede plaats ging naar Karo Vertessen voor Target BMX Team en de derde plaats ging naar Yellise Van den Broeck voor Ice Factory team.

De topfinales van de dag waren deze van de junioren 17/18 jaar en de elites. Bij de Junioren was het Robbe Meerts voor Haro BMX4 life team die de beste benen had in de finale. Hij wist Yenthe Haerden naar de tweede plaats te verdringen en Lars Vuylsteke mocht als derde naar het podium.

Bij de elites kregen we een sterkrijdende Mathijs Verhoeven. Hij wist voor Pure Bicycles de winst naar huis te nemen. Nick Vandeput kwam voor Zolder als tweede over de finish en de derde plaats was voor Mathijn Bogaert.

Volgende week verhuist de hele meute naar Gent voor de eerste Flandercup wedstrijd maar er zullen er ook al zijn die verplaatsing naar Verona zullen maken om daar deel te nemen aan de eerste en tweede ronde voor het Europese Kampioenschap.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : rijders zelf