Update UCI-wedstrijdkalender 2020

Update UCI-wedstrijdkalender 2020

Sinds begin mei heeft de Union Cycliste Internationale (UCI) regelmatig updates gegeven over de veranderingen die zijn aangebracht aan de kalenders van de weg, de mountainbike en, meer recentelijk, de cyclo-cross. Zoals de UCI altijd heeft gezegd, zijn de aangekondigde nieuwe data afhankelijk van de ontwikkelingen in de huidige wereldwijde gezondheidscrisis en de besluiten van de bevoegde autoriteiten in de landen waar onze wedstrijden plaatsvinden. Wat volgt is een update over de UCI-evenementen (UCI Wereldkampioenschappen en Wereldbekerwedstrijden) in verschillende disciplines die op verzoek van de organisatoren worden geannuleerd.

Mountainbike
De Lenzerheide (Zwitserland) en Les Gets (Frankrijk) rondes van het wereldkampioenschap mountainbike van Mercedes-Benz UCI 2020, respectievelijk gepland voor 4-6 en 19-20 september, zijn op verzoek van de organisatoren geannuleerd. Ter herinnering: de rondes van Mont-Sainte-Anne (Canada) en Val di Sole (Italië), die aanvankelijk respectievelijk op 21-23 augustus en 12-13 september zouden plaatsvinden, zijn ook uit de internationale kalender voor mountainbikes van de UCI 2020 geschrapt. Helaas worden deze wedstrijden dit jaar niet verplaatst. Op het moment van schrijven stonden de rondes in Nove Mesto na Morave (Tsjechië, 29 september tot 4 oktober – een dubbele XCO-ronde), Maribor (Slovenië, 15-18 oktober – een dubbele DHI-ronde) en Lousã (Portugal, 29 oktober tot 1 november – een dubbele DHI-ronde) nog op het programma. Door twee ronden in hetzelfde weekend te organiseren, krijgen atleten, teams en nationale federaties meer zichtbaarheid, worden de logistieke kosten die ze moeten maken verminderd en wordt de voortzetting van de competitie gewaarborgd.

Het wereldkampioenschap mountainbike 2020 van Mercedes-Benz in crosscountry, downhill en pump track gaat ook door en vindt plaats op 5 en 11 oktober in Leogang (Oostenrijk).

De 2020 UCI Mountainbike Eliminator wereldkampioenschappen gaan door op 23 augustus 2020 in Leuven (België), terwijl de kalender van de UCI Wereldbeker 2020 in de specialiteit is gereorganiseerd.

De UCI Masters Mountainbikewereldkampioenschappen 2020, die in Pra Loup (Frankrijk) zouden worden gehouden, zijn geannuleerd, evenals het UCI Wereldkampioenschap Mountainbi Four Crosswedstrijden 2020 in Val di Sole (Italië).

De UCI Wereldkampioenschappen Mountainbikemarathon 2020 gaan nog steeds door, op 24-25 oktober, in Sakarya (Turkije).

De UCI E-Mountain Bike Cross Country Wereldkampioenschappen 2020, die op 2 en 3 oktober in Barcelona (Spanje) worden gehouden, zijn geannuleerd. De rondes in Locarno (Zwitserland) en Bologna (Italië) zijn aanvankelijk gepland voor respectievelijk 17-18 april en 5-6 juni, maar werden vervolgens uitgesteld.

BMX-races
Na uitgebreide discussies met het organisatiecomité van het evenement is het UCI BMX Wereldkampioenschap 2020, dat op 26-31 mei in Houston (VS) zou plaatsvinden en dat eerder was uitgesteld, helaas geannuleerd op verzoek van de organisatoren. Ondanks haar inspanningen om met een alternatief te komen, betreurt de UCI het om aan te kondigen dat er in 2020 geen UCI Wereldkampioenschappen in de discipline zullen zijn. Het volgende Wereldkampioenschap wordt gehouden op 20-25 augustus 2021 in Papendal (Nederland), na de Olympische Spelen in Tokio.

Wat betreft de 2020 UCI BMX Supercross World Cup, gaan de twee rondes die gepland zijn voor Rock Hill (USA) door en zullen plaatsvinden op 6-7 november.

BMX- Freestyle
Ondanks al het harde werk dat we samen met onze partner Hurricane hebben verricht om oplossingen te vinden voor het seizoen 2020, zijn alle rondes van de UCI BMX Freestyle Park en Flatland World Cup geannuleerd en zullen ze dit jaar niet worden verplaatst.

Bron: PM