Van der Poel pakt eerste zege in de DVV Trofee en zijn 9e overwinning van het seizoen in Hamme

Van der Poel pakt eerste zege in de DVV Trofee en zijn 9e overwinning van het seizoen in Hamme

De ernst van Wout Van Aert, Het speelse van Mathieu Van der Poel geeft een schril contrast aan de start van deze wedstrijd. De uiterste die tegen elkaar mogen strijden voor de winst in deze wedstrijd. De jongens rekenden op modder maar kregen een strijd te verwerken op een supersnel parcours. Van Aert kwam als snelste weg in de start, Sweeck onmiddellijk op zijn wiel…. Er waren er al die de verkeerde kant uitreden en zo in het decor belanden. Voorin hadden ze daar gelukkig geen weet van. De balken lagen zo dat bijna iedereen van de elites erover sprong. Sweeck mocht de verkenningsronde voor zijn rekening nemen. Van Aert telkens in tweede positie de wedstrijd controleren. Aerts op 3, Vanthourenhout Michael op 4 en Van der Poel in vijfde stelling met de rest van het peloton in zijn wiel. Meeusen schoof mee op het wiel van Van der Poel. Hier en daar viel er al een gaatje in het peloton. Het werd duwen en dringen om de juiste positie in te nemen. Sweeck nam een paar lengtes voorsprong aan de materiaalpost. Het was even kijken wat de anderen daarmee gingen doen. Wout Van Aert nam de achtervolging op zich. In de bochtenpassage kon iedereen zijn positie inschatten. De voorsprong van Sweeck werd klein gehouden.

Ronde twee : Sweeck nam een paar lengtes op Meeusen die de rest op sleeptouw nam op zoek naar de koploper. Aan de gracht kwam alles terug samen. Sweeck had de beste positie om het parcours uit te lezen. Maar aan de brug nam Mathieu de leiding over. Hij joeg het tempo de hoogte in. Meeusen en Sweeck gingen mee in zijn zucht. Van Aert moest de rug krommen om op het wiel te komen van Sweeck. Achter Wout Van Aert viel een klein gaatje op Toon Aerts. Voorin trok Mathieu Van der Poel goed door op zoek naar de tussensprint. Deze won hij voor Meeusen en Sweeck. Voor Sweeck ging het wat te vlug hij moest Meeusen en Van der Poel laten gaan. Sweeck kreeg Van Aert op het wiel. In het bikepark sleurde hij even door.

Ronde drie : Mathieu zette Meeusen onder druk. Sweeck en Van Aert op een paar lengtes achter de twee koplopers. Mathieu Van der Poel keek naar niemand. Sleurde zichzelf makkelijk over de heuvels heen. Meeusen maakte een klein foutje waardoor hij even de fiets moest en daardoor de aansluiting met Mathieu Van der Poel verloor. De fut was er even uit. Hij kreeg Sweeck en Van Aert op zijn wiel. Michael Vanthourenhout en de rest kwamen terug bij de drie achtervolgers. Mathieu was op dat ogenblik al 8 seconden van hen weggereden. Van Aert ging binnen voor een andere fiets met meer bandendruk. Hierdoor verloor hij enkele plaatsen. Hij panikeerde niet en schoof heel snel terug op naar zijn derde plaats. In de bochtenpassage zag Mathieu zijn achtervolgers eraan beginnen als hij de passage uitreed.

Ronde vier : Mathieu zocht de ballastrade op om zo weinig mogelijk wind te vatten. De achtervolgers kwamen op 11 seconden over de finish. Jens Adams kreeg af te rekenen met problemen met zijn schoenen. Een kleine slipper van Mathieu Van der Poel maar dat bracht de achtervolgers niet dichter bij. Na de slipper verhoogde Mathieu Van der Poel zijn tempo opnieuw en de gelede schade was vlug weggewerkt. Wout Van Aert probeerde de achtervolging te organiseren maar hij kreeg het niet op touw gezet. Dan maar even de rug rechten om de anderen zo naar de kop te dwingen maar ook dat hielp niet. Meeusen moest de achtervolgers laten gaan door een foutje dat hij gemaakt had en waardoor hij het decor inging. Toen was de veer helemaal gebroken bij onze vriend. We gingen naar een kantelpunt in de wedstrijd. Sweeck kwam telkens piepen naast Van Aert maar het is zo moeilijk om plaatsen goed te maken.

Ronde vijf : Sweeck pakte over van Van Aert. De achtervolgers knabbelden aan de achterstand en brachten deze naar 10 seconden. Van Aert werd wat naar achteren gedrumd dat doet Sweeck geloven in zijn kansen. Hij drukte zijn stempel op deze derde ronde. Hij nam een paar lengtes op Vanthourenhout, Pauwels, Van Kessel. Jens Adams en Bastiaans gaan slaags waarbij beiden een uitsluiting boven het hoofd hing. Dat doe je niet om op elkaar te slaan in de wedstrijd. De koersdirectie zou hierin een oordeel vellen.

Mathieu Van der Poel reed zijn eigen koers. Sweeck zette druk maar Van Aert wachtte op Vanthourenhout, Van Kessel en Pauwels.

Ronde zes : Mathieu Van der Poel had 11 seconden voorsprong op het groepje van Sweeck, Van Aert. Vanthourenhout probeerde zijn tweede plaats in de tussenstand van dit klassement veilig te stellen. Hij reed op de vierde plaats dat dit mogelijk maakte. Van Kessel en Pauwels volgden op zijn wiel. Meeusen viel helemaal weg voorin. Niks deerde Mathieu Van der Poel. Hij deelde zijn wedstrijd goed in. Sweeck en Van Aert hielden de koploper in het visier. Voor het incident in de vorige ronde werd Bastiaans uit koers genomen. Van Aert voelde de tijd gekomen om over te nemen van Sweeck. Hij probeerde er nog een snelle ronde uit te halen want de koploper was niet zo ver af. Ze gaven de hoop nog niet op. Eén fout van de koploper kon voldoende zijn om de wedstrijd terug open te breken. Michael Vanthourenhout zat op luttige seconden van de twee jagers. Ook daar was nog van alles mogelijk.

Ronde zeven : Mathieu Van der Poel liep uit naar 13 seconden. Achter Van Aert en Sweeck trok Kevin Pauwels zijn diesel in gang. Maar ook Michael Vanthourenhout kwam hem helpen om de achterstand te verkleinen. Aan de bochtenpassage kwamen Pauwels, Van Kessel en Vanthourenhout bij Van Aert en Sweeck. Sweeck voelde zich in zijn sas en bleef meewerken met Van Aert om de achterstand zo klein mogelijk te houden. Hij bracht alles terug tot op 9 seconden. Pauwels wou zijn tempo de hoogte in jagen maar maakte een kleine slipper. Hij verloor enkele lengtes maar op een mum van tijd zat hij terug in zijn positie.

Ronde acht : Met nog twee ronden kregen we een achterstand van 10 sec. Pauwels wou naar de koplopers toe. Maar of dit zou lukken was de open vraag. Van Aert zette Sweeck onder druk. Pauwels volgde op enkele lengtes. De twee anderen Van Kessel en Vanthourenhout moesten de rol voorin lossen. De kleine stille Pauwels werd door zijn supporters vooruit geroepen. Hij kon meestrijden voor de dichte ereplaatsen. Maar naar mate de wedstrijd naar het einde liep, kwam iedereen wel op zijn plaats te zitten. De groepjes vielen allemaal uit elkaar.

Ronde negen : De 21-jarige Mathieu Van der Poel demonstreerde dat hij op alle parcours thuis is. De slotronde in met een voorsprong van 12 seconden op Van Aert en Sweeck. 17 seconden op Pauwels. Van Kessel en Vanthourenhout volgden op 21 seconden. De anderen speelden al niet meer mee. Geen fouten maken moest Mathieu Van der Poel doen en het tempo hoog houden en de buit was binnen. Dat deed hij ook in de laatste ronde. Niemand kon hem van zijn negende zege houden van zijn seizoen. Toch was het de eerste overwinning in dit klassement. Sweeck zette Wout Van Aert onder druk maar de wereldkampioen wist zijn troeven te behouden tot in de sprint. Daarin wist Laurens dat hij de meerdere moest kennen in de wereldkampioen.

Daguitslag :

  1. Van der Poel
  2. Van Aert
  3. Sweeck
  4. Pauwels
  5. Van Kessel
  6. Vanthourenhout
  7. Merlier
  8. Vermeersch
  9. Toon Aerts
  10. Jim Aernouts

Volgende week zien wij onze elites bezig op en rond het parcours in Francorchamps. Daarna reizen zij door om op zondag de wedstrijd te betwisten in Mol aan het Zilvermeer.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys