Veldrit Heusden-Zolder 28 januari 2018

Veldrit Heusden-Zolder 28 januari 2018

Op en rond de terreinen van Helzold station in Heusden-Zolder werd er zondag voor de eerste maal een veldrit georganiseerd. De hele omgeving werd volledig benut om de deelnemers een mooi parcours onder de wielen te schuiven. De start werd gegeven op de speedway piste om zo in een halve cirkel de piste opnieuw te verlaten richting het BMX parcours. Het was voor ieder wat wils daar in en rond het speedway parcours Helzold in Heusden Zolder. Voor de middag mochten onze jongste rijders eens proeven van het veldritgebeuren. Om tien uur gingen we van start met de achtjarige jongens en meisjes. Ze kregen eerst onder leiding van Eddy Ponet een verkenningsronde om zo gewaarschuwd te worden voor de gevaren die de omloop kende. Daarna werden ze voor twee ronden los gelaten. Kay’ren Bonnet nam een matige start en werd gevolgd door de jongens van PMC Cycling onder meer Finn Boes, Mathis Claes. Maar halfweg de eerste ronde zagen we dat Mathis Claes naar de kant ging. Hij voelde zich niet zo goed en moest de wedstrijd staken. Voorin werd er niet getwijfeld en werd er een strak tempo opgelegd door Kay’ren Bonnet. In de tweede en laatste ronde was al duidelijk dat hij de overwinnaar ging worden op de speedway baan in Zolder. Niks kon hem nog deren. De winst was binnen voor hem. De tweede plaats ging naar Tibo Bylois en de derde plaats was voor Liang Timmermans. Alle rijders werden na afloop naar het podium gevraagd om daar hun medaille in ontvangst te nemen. Na afloop van alle jeugdinitiaties kregen de rijders nog een natura prijs. Niks dan lachende gezichtjes….

Na afloop van de eerste huldiging ging Eddy Ponet op weg met de negenjarigen. Ook zij kregen een verkenningsronde onder de wielen geschoven. Wout Veuchelen, Matiz Geens en Siebe Verbraeken waren aan elkaar gewaagd. Het werd spannend tot in de laatste ronde. Het was uiteindelijk Matiz Geens die zijn twee medevluchters verschanste en met een kleine voorsprong de winst richting huis nam. De tweede plaats was voor Wout Veuchelen en de derde plaats was voor Siebe Verbraeken.

Wanneer de huldiging van de negenjarigen aan de gang was, werd het peleton van de tienjarigen op verkenning gestuurd. Hier was ook een mooi aantal deelnemers aan de start. Het was voor Giel Lejeune een mooie dag. Hij pakte de winst voor zijn medevluchter Arnaud Delimont en de derde plaats was voor Stan Nijs.

Bij onze Elfjarigen was het uitkijken naar wie daar de bloemen zou mogen ontvangen. Dit keer was het Lars De Nys die het haalde voor Jules Delcommune en Mike Wouters.

Bij de twaalfjarigen was het uitkijken naar de strijd tussen de jongens en de meisjes. In deze lichting hebben we een sterkrijdende Emma Szekely die haar mannetje wel kan staan tussen die jongens. Met 26 rijders mochten zij gaan uitmaken wie de beste was in Zolder. Emma deed een goede move en kwam in tweede positie te zitten. Ze moest echter Yoren Vanhoudt voor laten gaan. Ook Yoren komt uit de BMX-sport en kon dus ook wel zijn mannetje staan op het BMX parcours dat deel uitmaakte van de ronde. Maar Emma liet niet begaan en kon haar tweede stek veilig stellen. De derde plaats was voor Milan De Winter.

Sem Janssens was de beste bij de dertienjarigen. Hij ging Thomas Veurinckx en Stan Van Grieken vooraf.

Bij de veertienjarigen ging de winst naar Seppe Laenen. Hij kon wegrijden van Toon Van Den Bergh en Joppe Erpels.

Na de middag was het tijd voor de G-sporters om hun wedstrijd te betwisten en uit te maken wie de nieuwe limburgse kampioenen zouden worden.

Als laatsten mochten onze amateurs en masters A-B-C samen vertrekken. Omdat het deelnemersveld van de amateurs (9) zo klein was, hebben ze deze jongens samen gevoegd met de andere mastercategorieën. Dat gaf een mooi spektakel. Enkel Engelen miste zijn start. Hij was niet tijdig aanwezig en kon de wedstrijd niet aanvatten. Voor Björn Houben was dit de ideale kans om samen te rijden met zijn clubgenoot Dirk Mertens. En je zag aan Björn dat hij ervan genoot om samen met Dirk Mertens de opwarming te doen. Björn reed één van zijn betere wedstrijden van het seizoen in en rond het stadion van Helzold. Hij nam een superstart en kwam als derde door. Hij kon het lang volhouden om met de grotere jongens mee te gaan. Maar in de derde ronde kreeg hij een kleine indeuk. Hij voelde dat hij zijn eigen tempo moest aanhouden en zakte terug naar een vierde plaats. Je voelde aan hem dat hij wel wilde blijven gaan met de toppers voorin maar de foutenlast begon hem zuur op te breken. Daardoor moest hij nog een paar plaatsjes prijsgeven. Hij kon als zevende zijn wedstrijd beëindigen tussen alle grote namen van de masters. In zijn categorie was hij uiteindelijk vijfde  op een zucht van de anderen. Na deze wedstrijd had hij er een supergevoel aan over gehouden.

Bron : Nancy Aerts

Publicatie : Nancy Aerts

Photos : Geert Wijns – Nancy Aerts