Voorstelling etappeplan voor 25 ste verjaardag van Crocodile Trophy

Voorstelling etappeplan voor 25 ste verjaardag van Crocodile Trophy


De Crocodile Trophy is een van de zwaarste en zeker de meest legendarische MTB etappekoers ter wereld en in oktober zullen mountainbikers uit de hele wereld voor de 25ste keer voor een ‘once in a lifetime’ ervaring Down Under reizen. De race begint op 12 oktober in Cairns en eindigt acht dagen later in Port Douglas en het parcours ertussen is ontworpen door de nieuwe Operations Manager en zevenvoudig finisher van het evenement, Brendon Skerke uit Cairns.

Het etappeplan van de 25ste verjaardag van de Crocodile Trophy is een viering van de geschiedenis van deze iconische mountainbike-etappekoers in de laatste kwart eeuw en een eerbetoon aan het land dat het evenement huisvest: Australië. De 709 km lange race brengt de rijders van de tropische omgeving van Cairns door de regenwouden naar de weelderige landbouwgronden en het typische Australische bushland van de Atherton Tablelands. Het evenement gaat vervolgens naar het iconische Outback-mijnland in de buurt van Herberton en stopt dan in het tropische paradijs dat de Skybury Coffee Plantation is, voordat het verder naar het noorden slingert en via majestueuze regenwoudsporen terug naar de kust en eindigt op Four Mile Beach in Port Douglas.

Het parcours zal meer dan 700 kilometer doorkruisen met een klim van ongeveer 13.000 – 14000 hoogtemeters. Er zullen vier belangrijke etappebestemmingen zijn: het Crocodile Trophy kamp zal worden opgezet in Ringers Rest, Wondecla en Skybury Coffee Plantation voor twee nachten elk voor de laatste nacht in het gebied van Mt Malloy. Met een dagelijks gemiddelde van 88 km zal de langste etappe van dit jaar 126 km lang zijn en de kortste etappe zal een 34 km lange tijdrit zijn.

Het parcours werd ontworpen door onze zevenvoudig finisher Brendon Skerke, een Cairns-lokaal die al zijn passie voor deze wedstrijd en zijn enthousiasme voor mountainbiken in zijn thuisregio in en rond Cairns in dit jubileum etappeplan heeft ingebracht.

“Het is duidelijk dat mijn ervaring en liefde voor het evenement betekende dat ik een parcours wilde creëren dat in deze speciale 25 ste editie alle belangrijke aspecten van de wedstrijd uit de afgelopen kwart eeuw van de Crocodile Trophy race op me nam. Ik wilde proberen om een beetje van de oude stijl te mengen met de nieuwe en om alle verschillende stijlen van de rijder te kunnen bedienen, zodat er een gelijkmatig speelveld zou ontstaan”, legt Skerke uit.

Eerste rit (84km – 2100vm) | Cairns – Ringers Rest (Mareeba)
De eerste etappe is een 84 km lange marathon en biedt 2100 hoogtemeters klimmen – zoals het een traditie is geworden, zal de race dit jaar beginnen met een neutrale rit vanuit Cairns. Het hele Crocodile Trophy-peloton zal de jubileumeditie starten op de Esplanade in het hart van de stad. Klimmend naar de Copperloade Dam krijgen de racers een voorproefje van het prachtige regenwoud dat Cairns omringt, en gaan ze op weg naar de Atherton Tablelands en passeren ze het Atherton Mountain Bike Park voordat ze aankomen bij Ringers Rest Function Venue en Bush Camp in de Mareeba Valley. Voor het eerst zal de Ringers Rest bush locatie en kamp twee nachten lang de Crocodile Trophy organiseren, met een authentiek verblijf in de Australische bush.

Tweede rit (77km – 1900vm) | Ringers Rest – Ringers Rest
Op de tweede dag is er een marathon met drie grote beklimmingen die omhoog en vervolgens omlaag gaan naar de prachtige Mt Edith via een niet-technische en kronkelende onverharde weg in het Danbulla Forest National Park.

Bron: PM

Foto: Regina Stanger