Wachtebeke : Elites en beloften

Wachtebeke : Elites en beloften

Mathieu van der Poel heeft met een kleine voorsprong de eerste Ambiancecross in Wachtebeke gewonnen. Hij haalde het voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert, die de spurt voor de derde plaats won van Eli Iserbyt

24 november 2018

Bij de elites en beloften kregen we 61 deelnemers aan de start. Van Der Poel als eerste sprintend het veld in. Broer David met hem mee als tweede en dan de rest van de topfavorieten voorin terug te vinden. Vermeersch maakte een schuiver door één van de bochten waar het glad lag maar Ely Iserbyt lag aan de basis van deze valpartij. Hij zette Vermeersch een beetje moedwillig aan de kant. Mathieu Van der Poel gunde broer David even het gelijk om aan de kop van de wedstrijd te gaan maar de wereldkampioen Wout Van Aert zag het gevaar en zette zich tussen de gebroeders Van der Poel in. Richting de balken en iedereen probeerde het om erover te springen.

Ronde twee hadden we negen koplopers waarbij Iserbyt zich in de kijker wou rijden. Hij nam de kop van de wedstrijd in handen. Maar lang duurde het spelletje niet. Wout Van Aert en Van der Poel controleerden de wedstrijd vanuit positie twee en drie. Halfweg deze ronde kwam Michael Vanthourenhout naar de voorste gelederen gereden met de hoop dat er voor hem het ploegenspel kon gespeeld worden maar ook hier zette Wout Van Aert Iserbyt aan de kant om te beletten om het ploegenspel te spelen. Mathieu Van der Poel zag het gevaar en schoof ook mee door naar de kop van de groep. De druk lag zo hoog dat Mathieu een schuiver maakte en achter Wout Van Aert kwam te zitten richting de balken. De Nederlander kon normaal gezien met gemak de balken springen maar door een lichte hapering bij Wout Van Aert kwam hij ten val. Hierdoor mocht hij aan een achtervolging beginnen.

In ronde drie kregen we twee koplopers onder de naam van Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Mathieu was al opgeschoven naar plek drie met de neus richting de twee koplopes. Door het verschroeiende tempo dat de Nederlander er op na hield kwam hij aan de materiaalpost terug aansluiten. Het vervolg van het verhaal ging afhangen van Mathieu Van der Poel zelf. Ook Vermeersch schoof vanuit de achtergrond door naar plek vier. Hij kwam na enige meters ook op het wiel van de koplopers te zitten. Hij drukte meteen zijn stempel met de koppositie op te eisen. Achter dit trio kwam er een reactig van Bastaens en Meeusen.

In ronde vier hadden de vier koplopers een mooie voorsprong van acht seconden op acht achtervolgers : Aerts, Meeusen, Pauwels, Iserbyt,…. Michael Vanthourenhout pakte de koppositie om het tempo voorin te drukken. Hierdoor kregen de achtervolgers de kans om terug te komen aansluiten en kon op dat ogenblik weer gekozen worden om het ploegenspel te spelen. Het werd een vreemde situatie. Alles kwam terug open te liggen voor winst of verlies. Nog niet al te veel vermoeidheid te zien op de gezichten van de renners. De mannen van Marlux Napoleon Games kwamen zich voorin nestelen. Maar gaat dat kunnen uitgespeeld worden???? Neen hoor Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel brachten de mannen naar hun plaats. Mathieu nam de kop in handen en zette iedereen onder druk.

Ronde vijf kregen we opnieuw een aanval van Iserbyt. Michael Vanthourenhout op twee en Wout Van Aert op drie. Het was dus opletten geblazen want de kaart team werd op tafel gegooid. Mathieu Van der Poel zag het gevaar en ging er meteen naartoe. Even de wedstrijd controleren en dan de gaskraan vol open. Hij pakte enkele meters op de medevluchters. Iserbyt, Van Aert, Vanthourenhout, Vermeersch maar ook Aerts kwamen terug aansluiten. Dan nog een keer Michael Vanthourenhout maar die reed zich dood in het wiel van de Nederlander. De Nederlander Van der Poel nam geen risico’s meer. Hij koos voor zekerheid aan de balken: lopend erover heen. Na de valpartij met de wereldkampioen koos hij voor zekerheid.

Ronde zes hadden we twee leiders onder de naam Michael Vanthourenhout en Mathieu Van der Poel. Van Aert nog heel gedreven in de achtervolging op zoek naar het duo. Iserbyt, Vermeersch mee in het wiel van de wereldkampioen. Voorbij het half uur wedstrijd hadden we dus twee leiders maar lang zou dat niet meer duren. De smalle van Beertem Michael Vanthourenhout kwam aan de rekker te zitten. Mathieu Van der Poel verdapperde en hij nam vier meter op Michael Vanthourenhout. Met de nodige zwier en doorzettingsvermogen ging Mathieu op zoek naar zijn volgende overwinning.

Ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong weer uit. De anderen konden alleen maar toekijken. De laatste ronde ingaande nam Van der Poel polshoogte na de achterstand van zijn eerste belager Michael Vanthourenhout. Het tempo hoog houden en geen fouten maken was voldoende om de overwinning binnen te halen. Bij de derde plaats was er nog een spannende strijd te zien tussen Iserbyt en de wereldkampioen Wout Van Aert. Laatste maakte het af met de sprint te winnen tegenover Iserbyt.

Wie ook aan de start stond bij de elites en beloften was Wannes Vanden Bussche. Hij was heel slecht gestart en moest aan een sterke remonte beginnen. Maar het noodlot sloeg toe. In de derde ronde zakte zijn voorversnelling waardoor hij kostbare plaatsen moest prijs geven. Hij deed er alles aan om terug in zijn ritme te komen en plaatsen goed te maken. Maar dan kwam het gebaar van de commissaris…. Na 50 minuten wedstrijd werd hij uit de wedstrijd genomen omdat de achterstand op de koplopers te groot was. De 80 % regel in acht genomen was dat de beslissing. Hij werd uiteindelijk 46e genoteerd wat zeker geen slechte daad is geweest bij deze elites.

Ook de andere clubgenoten kwamen niet goed in hun ritme. Matthias Van Roy behaalde een 35e plaats op 4.34 van de winnaar. Kwinten Steur werd op 3 ronden van de winnaar 51e. Andres Verdonck en Dolf Pemen kwamen niet over de finish en kregen een DNF achter hun naam.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : rijders zelf – Nancy Aerts