Wereldkampioenschap BMX Azerbeidzjan Baku

Wereldkampioenschap BMX Azerbeidzjan Baku

Enkele PMC Cycling rijders trokken naar Baku om hun kansen te verdedigen in het Wereldkampioenschap BMX. Ze kwamen terug met een W8 nummer voor Jan-Viktor Vranckx

Een 40 tal Belgische rijders maakten de verplaatsing naar Azerbeidzjan (Baku) om daar mee te strijden voor de wereldtitels. Of België kan had op een titel was een open vraag. Finaleplaatsen zouden er zeker moeten inzitten.

Tijdens de eerste dag van het Wereldkampioenschap kwamen de cruisers achter het starthekke te staan. We kregen voor de gelegenheid enkele rijders op een cruiser die we anders niet op zagen. Zo probeerden Thomas Willems en Gerben De Soevel het maar zij kwamen neit verde dan hun reeksen. Amber Willem en Tessa Van Saen traden aan bij de meisjes en slaagden er ook niet in om hun te kwalificeren voor de volgende ronde. Maxim Jamar die voor PMC Cycling was afgereisd naar Baku slaagde er ook niet in om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Wie zich kon plaatsen voor de halve finale was Seppe Laenen. Door een valpartij waren ook zijn finalekansen weg. Ook Kevin Reynaert behaalde een zevende plaats in de halve finale. Jean-Marie Durviaux en Tonny Strobbe kwamen ten val en werden hierdoor uitgeschakeld.

Bij de tweede dag mochten we ons gaan opmaken voor de wedstrijd van 15 landgenoten. Voor velen onder hen was het een leuke ervaring maar verder dan de reeksen kwamen ze niet. Dit was zo voor Andreas De Fauw, Lore Wolfs, Keo Van Roy. Wie zich wel kon plaatsen voor de kwartfinale waren Thijs Wijnants en Lars Bosch. Maar daarna was het ook einde verhaal voor deze twee rijders. In de halve finale was het einde verhaal voor Ruy Demuyer, Axl Bosch, Lowie Nulens, Anouck Verweij en Lotte Wolfs. Anouck had gestreden maar kon zich niet kwalificeren voor haar finale. Toch kwamen er vier landgenoten in de finale : Delphine Beirinckx 6e plaats, Niels Beusaert 5e plaats, Sanne Lumbeeck 7e plaats, Maxime Breugelmans 3e plaats en Julie Geers 4e plaats.

Dag drie kregen we 17 rijders vanuit België achter het starthekken. Voor Auke Belmans en Gerbe Sauvillers was het na de reeksen al over en out. Viktor Beirinckx kon zich reppen naar de kwartfinale, Tjorven Mertens behaalde een halve finale. Thomas Willems, Louis Verherstraeten, Sibe Janssens vielen uit in de 1/8e finale. Joost Melis ging eruit in de halve finale. Jan-Viktor Vranckx voor PMC Cycling kon een valpartij mijden in de halve finale en pakte zo een ticket voor zijn finale. In de finale behaalde Wannes Magdalijns een 2e plaats, Seppel Laenen 4e plaats, Jan-Viktor Vranckx 8e plaats, Kjelle Poets 5e plaats, Marthe Goossens 3e plaats. Michael Bogaerts werd door een valpartij uitgeschakeld in de halve finale. Ook Gianluca Pollefliet ging eruit in de halve finale.

Op de laatste dag van het Wereldkampioenschap was het uitkijken naar de wedstrijden van de junioren bij de mannen en vrouwen en tevens de elites mannen en vrouwen. Dat het daar een spannende strijd ging worden was geweten. Bij de Junioren Vrouwen was het Indy Schepers die de titel pakte voor Zoé Claessens en Bolle Cavoilla Gabriela. Bij de junioren mannen was het topfavoriet Leo Garayan die zijn titel waarmaakte. Hij haalde het voor Ramirez en Malina. De Belgische rijders Pieter Leroi en Marthijn Bogaert haalde de kwarfinale. Voor Rhune Deburghgraeve was het al over en out na de trainingen. HIj kwam ten val en in samenspraak met de nationale afvaardiging werd er beslist om niet deel te nemen aan dit Wereldkampioenschap. Bij de elites vrouwen kregen we een mooie wedstrijd te zien van de Nederlandse vrouwen. Judy Bauw die een superslechte start nam kon zich nog terugvechten naar een derde plaats. De zusjes Smulders maakten het podium compleet met een wereldtitel voor Laura Smulders. Merel Smulders werd knap tweede. De spannendste wedstrijd was deze van de elites heren. Daar moest een photofinish foto beslissen over de wereldtitel. Die ging naar Sylvain André voor Daudet en De Sariza.

Volgend jaar zal het wereldkampioenschap georganiseerd worden in Zolder. Vier jaar na hun eerste Wereldkampioenschap gaan zij het opnieuw organiseren.

Publicatie : Nancy Aerts

Photo’s: piloten zelf – UCI