Wie behaalt het goud in Tokio?

Wie behaalt het goud in Tokio?

Morgenochtend om 8 uur wordt in Izu, op zo’n 100km van Tokio, de cross-country race bij de mannen gereden. We duimen voor onze landgenoot Jens Schuermans die een top-8 ambieert. Het zal ongetwijfeld een spannende race worden, want de concurrentie is niet min.

Mathieu van der Poel leeft al een paar jaar naar deze race toe. Hij heeft er zijn hoofddoel van gemaakt om goud te pakken. De Nederlandse klasbak verkende het parcours en liet het volgende optekenen op Sporza.be : ‘Door de hitte zal het een andere race worden. Het is zeker een mooie omloop: best technisch, veel op en af en er zijn weinig stukken om te herstellen. Er zijn twee tot drie vrij gevaarlijke technische passages, maar het is zeker niet overdreven.’ En of ik de goede keuze maakte door pas vrijdag naar hier af te reizen, zullen we later weten. Flückiger en Pidcock zie ik als voornaamste concurrenten,’ aldus van der Poel. Maar wat doen de gevestigde waarden zoals uittredend Olympisch kampioen Nino Schurter, wereldkampioen Jordan Sarrou en zijn landgenoot Victor Koretzky, de Tsjech Ondrej Cink, de Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de favoriet van Jens Schuermans, Henrique Avancini? De Braziliaan sloeg dit seizoen alle wereldbeker over om zich optimaal op de Spelen voor te bereiden. Een het klimaat is voor hem geen probleem. Zorgt hij dan voor de verrassing?

Mathieu van der Poel hier met Avancini. Snoept de Braziliaan het goud van de Nederlander af?

Jens Schuermans(28) wil deze keer voor een top-8 gaan of een Olympisch diploma. De Belgische kampioen wil hiermee beter doen dan in Rio waar hij 18 de eindigde. ‘Intussen heb ik ook een blessure en operatie gehad en moest daardoor revalideren. Dat is allemaal goed gekomen. Ik voel me goed en heb goed kunnen trainen. Het parcours bevalt me ook. Het is een technische omloop met veel steile klimmen en snelle afdalingen. Een mountainbikeparcours zoals je er tegenwoordig veel ziet. Ik ga ervoor maandag,‘aldus de Maasmechelaar.

De Spanjaard Sergio Mantecón Gutérriez verkende het parcours al in 2019. Hieronder vind je zijn filmpje.

Bron: Sporza

Foto’s: Luc Wilms