Wie volgt Avancini en Langvad op in WK marathon in Grächen?

Wie volgt Avancini en Langvad op in WK marathon in Grächen?

Zondag wordt in het Zwitserse Grächen het WK marathon gereden. Wie wordt de opvolger van Henrique Avancini en Annika Langvad?

Wereldkampioen Henrique Avancini zal zijn titel niet verdedigen. Dat geeft kansen voor een heel rits bikers. Een heel peloton Belgen start zondag in het WK marathon. Daarbij gewezen Belgisch kampioen Frans Claes en de nieuwe Belgische kampioen Sebastien Carabin. Maar ook Stijn Van Boxstael, Arne Tureluren zijn namen die al wat marathons op hun actief hebben. De Oostenrijker Alban Alkata is een een gewezen wereldkampioen en kan samen met zijn landgenoten Daniel Geismayr en Lukas Kaufmann een rol van betekenis spelen. De Duitsers brengen veruit het grootste deelnemersveld aan de start. Maar de bekendste namen zijn toch Markus Kaufmann en Karl Platt, die hun strepen al verdienden in grote marathonwedstrijden. De Italianen kunnen scoren met Tony Longo, Daniel Mensi en Fabian Rabensteiner. De Nederlanders treden met klinkende namen als Hans Becking, Erwin Bakker en Tim Smeenge aan. De Portugees Tiago Ferreira, de Zuid-Afrikanen Philip Buys en Matthys Beukes en de Rus Alexy Medvedev houden we ook best in de gaten. And last but not least, de Zwitsers, die rijden voor eigen volk, met de gebroeders Lukas en Mathias Flückiger. Vooral de laatste is in bloedvorm en bewees dat in de wereldbekers cross-country.

Pauline Ferrand-Prévot bij de vrouwen

Annika Langvad verdedigt haar titel ook niet door een blessure. Dé topfavoriete is Pauline Ferrand-Prévot. De Française kan geschiedenis schrijven met twee wereldtitels mountainbike in één seizoen. Van Belgische zijde starten Veerle Cleiren en Sara Michielsens en de Nederlandse Lotte Koopmans verdedigt als enige de oranje kleuren. De Duitsers hebben met Sabine Spitz wellicht de oudste deelneemster aan de start. De 47-jarige gewezen wereldkampioene brengt ondermeer haar landgenotes Elisabeth Brandau en Adelheid Morath mee. De Zweedse Jennie Stenerhag en de Zuid-Afrikaanse Robyn De Groot kunnen ook hoge ogen gooien. Maar de meeste kansen op goud maken wellicht de Zwitsers met Allessandra Keller en Nicole Koller, Ariane Luthi en Esther Süss.

Zondag vanaf 9 u is alles live te volgen op de livestreaming van de facebookpagina UCI Mountain Bike. Enkele uren later weten we dan wie de regenboogtrui het komende jaar mag dragen.