Wie volgt Toon Aerts zondag op?

Wie volgt Toon Aerts zondag op?Voor het eerst in jaren begint het Belgisch kampioenschap veldrijden bij de elite mannen zonder uitgesproken favoriet. De uittredende kampioen is een vraagteken, de drievoudig wereldkampioen is nog maar net terug in het veld en de misschien wel grootste kanshebber stak zich de voorbije weken weg. Een preview op het BK Cyclocross van komende zondag in Antwerpen.

Sporting A en de organisatie tekenden een uniek en spraakmakend parcours uit voor de hoogmis van het Belgische veldrijden. Zo zullen de renners niet alleen langs maar ook over de Schelde fietsen via een ponton én brug die speciaal voor deze gelegenheid werden gebouwd. Een originele pistebocht en een brug over de Gloriantlaan zorgen voor extra spektakelwaarde. Maar niet alleen het parcours moet voor spektakel zorgen; ook de renners hebben daarin een heel groot aandeel. 

VRAAGTEKENS BIJ DE TITELVERDEDIGER

Titelverdediger Toon Aerts start met grote vraagtekens. In de Wereldbekermanche in Namen liep de kopman van de Telenet Baloise Lions een gebroken en drie gekneusde ribben op. Op tweede kerstdag startte hij nog in Zolder, maar sindsdien is de uittredende kampioen niet meer in actie geweest. Zonder zijn val was Aerts de topfavoriet geweest in Antwerpen, maar nu is het koffiedik kijken. Aerts is de enige die alleenheerser Mathieu van der Poel kon kloppen in een veldrit in 2019-2020.

STERK TRIO

Die veldrit was in Ronse en toen reed niet enkel Aerts voor de Nederlandse superkampioen uit. Eli Iserbyt was toen tweede. En de West-Vlaming heeft dit seizoen al veel meer adelbrieven afgegeven. De Bavikhovenaar is de Belgische zegekoning met 7  overwinningen. Vooral in het begin van het seizoen toonde Iserbyt zich de beste veldrijder onder de Belgen. Hij kende nadien een dipje, maar dat was allemaal ingecalculeerd door zijn team Pauwels Sauzen-Bingoal. Zondag staat met het BK immers het hoofddoel van Iserbyt op het programma. Met vijf Belgische titels, twee Europese titels en twee wereldtitels bij de jeugd is Iserbyt een kampioenschapsrenner pur sang.

Een andere kanshebber bij Pauwels Sauzen-Bingoal is Laurens Sweeck. Die reed de voorbije weken naar een elfde, zesde en zevende plaats. Geen hoogstaande resultaten, maar het mag duidelijk zijn dat de crosser uit Schriek zijn pijlen gericht heeft op dit BK. Sweeck wordt ook door veel van zijn collega’s naar voor geschoven als dé te kloppen man zondag. Het voornamelijk vlakke parcours moet hem liggen, ook al omdat er iets minder zand is dan de afgelopen jaren. Het derde ijzer in het vuur bij Pauwels Sauzen-Bingoal is Michael Vanthourenhout. De West-Vlaming is geen veelwinnaar, maar misschien wel de meest constante Belg dit seizoen.

VAN AERT ZONDER DRUK

Er zal zelden een jaar zijn waarin Wout Van Aert zo laat in een preview zal verschijnen. Dat heeft alles te maken met die vermaledijde bocht in het Franse Pau. Van Aert revalideerde lang, kwam terug in het veld met een vijfde en vierde plaats en noemt zichzelf geen favoriet voor de Belgische titel. Wat WVA wel zei? Dat hij nog maar zelden met zo’n gerust gevoel naar een BK kon afzakken, aangezien hij niks te verliezen heeft. En een kampioen als Van Aert die vrij van druk is, hou je maar beter in de gaten.

UNIEKE DUBBEL VOOR MERLIER?

Tim Merlier weet wat het is om Belgisch kampioen te worden. De Wortegemnaar is Belgisch kampioen op de weg en kan dus een unieke dubbel verwezenlijken. Hij is één van de schaduwfavorieten. Zijn goede start en uitstekende sprint op het einde zijn sowieso grote wapens. Een andere outsider is Quinten Hermans. De Limburger is bezig aan een uitstekend seizoen en zou zondag wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen. Maar ook Gianni Vermeersch, Tom Meeusen, Thijs Aerts, Jim Aernouts, Jens Adams,… hopen zondag ongetwijfeld op de dag van hun leven!

PROGRAMMA BK ANTWERPEN

Zaterdag 11 januari

11u00: 1e jaars Nieuwelingen

13u45: Juniores (LIVE OP SPORZA)

15u15: Dames Elite + U 23: 2 titels (LIVE OP SPORZA)

Zondag 12 januari

10u00: 2e jaars Nieuwelingen

11u00: Dames Jeugd (Dames Nieuwelingen + Dames Juniors): 2 titels

13u45: Heren U23 (LIVE OP SPORZA)

15u15: Heren Elite met Contract en zonder contract: 2 titels (LIVE OP SPORZA)

MEER INFO OP: www.bkantwerpen.be

Foto: Bart Knops