Wout van Aert ondersteunt petitie voor veldrijden als Olympische wintersport

Wout van Aert ondersteunt petitie voor veldrijden als Olympische wintersport

Veldrijden is enorm populair in de Lage Landen en is met crossen in de VS bezig met de mondialisering maar de sport is vooralsnog geen olympische sport. Sven Nys probeert “zijn” sport al jarenlang een olympische erkenning te geven maar tot nu toe tevergeefs. Er werd nu een nieuwe online-petitie opgericht om veldrijden als discipline te laten opnemen in de Olympische Winterspelen.
Het is niet de eerste keer dat veldrijden gelinkt wordt aan Olympische WInterspelen maar tot nu toe zonder enig succes. Als tegenargument klinkt het vaak dat de sport geen band heeft met ijs of sneeuw en daarom uit de boot valt, hoewel het voorts wel een echte wintersport is…

Ondermeer wereldkampioen Wout Van Aert steunt de petitie: “Misschien kan dit een start zijn. Het kan maar helpen…”

Hij twitterde: Maybe it’s a start of something.. Het kan maar helpen.. #crossolympic

Wij willen dat cyclocross wordt opgenomen op de lijst van sporten op de Olympische Winterspelen”, klinkt het. “Cyclocross is een pure wintersport die al vele jaren wordt beoefend door crossers uit de hele wereld en zeker in alle landen waar vele andere sporten van de Olympische Winterspelen worden beoefend. Regen, modder, kou, ijs en sneeuw: niets kan crossers tegenhouden. Sinds 1950 wordt er al een WK georganiseerd en dat wordt telkens gevolgd door vele fans, er bestaat ook een wereldbeker waarin de beste atleten tegen elkaar strijden. Het is een intercontinentale sport, beoefend door duizenden professionele wielrenners maar ook door vele amateurs en jongeren. In de afgelopen jaren is de belangstelling voor deze sport steeds gegroeid , zoals ook blijkt uit het aanbod van crossfietsen bij alle grote fietsfabrikanten.”

“Een wedstrijd zou probleemloos kunnen worden ingepast in de Winterspelen, zelfs op een besneeuwd circuit zoals een cross-country skiwedstrijd. De sport past dus volledig in de filosofie van de andere Olympische Wintersporten op sneeuw of ijs. En als het warmer wordt dan verwacht, kan er geld bespaard worden op kunstsneeuw want de crossers kunnen ook in modderige, smeltende sneeuw aan de slag… Aangezien wegwielrennen, baanwielrennen en mountainbiken al werden opgenomen in de Zomerspelen, verdient ook de winterse variant van fietsen een plaats onder de Olympische vlam. Zoals ook de vele kampioenen van deze sport verdienen een kans te krijgen om voor een olympische medaille te mogen strijden. Cyclocross voldoet aan alle noodzakelijke voorwaarden om erkend te worden als een Olympische sport!”

“Met deze petitie willen we de populariteit van deze sport aantonen om zo een plaats te versieren op de Olympische Winterspelen. En zo een droom van velen te verwezenlijken.”

Tot nu toe tekenden zo’n 1.500 mensen de petitie, zelf de petitie tekenen kan hier.

Bron: Nieuwsblad.be