Veldrijden in Zingem 13/14 oktober 2018 en Helmond NL

Onder de zomerse temperaturen van om en bij de 23 graden mochten onze jongens en meisjes aan de wedstrijd beginnen in Zingem. Een lange start gevolgd door een lang stuk in de weide dat kregen de rijders en rijdsters de eerste meters onder de wielen geschoven. Het was dus daar dat ze de mogelijkheden hadden om plaatsen goed te maken mocht de start niet zo verlopen zoals het hoort.

Miel Dekien kwam aan de start bij de jongens van 13 jaar. Er stonden maar liefst 28 deelnemers aan de start. Hij moest bij de laatste starten maar begon met veel moed aan een lange inhaalwedstrijd. Hij kreeg zoals de meeste renners en rensters last van de warmte en moest wat recuperatie inbouwen Hij behaalde een mooie zesde plaats. De overwinning in deze categorie was voor Axel Van de Broeck voor Torben Allaer en Stan Craps.

Lewis Delaere kwam ook aan de start bij de jongens van 14 jaar. Hij had geluk. Hij mocht vanaf de eerste startlijn zijn wedstrijd bepalen en dat verliep vlot. Hij verdedigde met volle ijver zijn plaatsje en kwam als 11e over de streep. Een topprestatie. De overwinning in deze categorie ging naar Corsus Yordi voor Mike Uyterhoeven en Ibe D’hondt.

Lore Degeest stond als enigste meisje tussen maar liefst 19 jongens. Maar dat deerde haar niet. Ze begon met volle moed aan haar wedstrijd en kreeg af te rekenen met mechanische pech. De ketting liep af en het duurde even alvorens deze terug op lag. Toch vocht ze terug en kwam in een groepje te zitten waarin het tempo wat verhoogd werd op zoek naar de koplopers. Het was moeilijk om deze terug te halen maar ze werd 1e meisje en algemeen 15e.

Ook Sharyl De Soesitter kwam aan de start bij de jongens en meisjes van 12 jaar. Naast haar nam ook Lars De Nys deel aan deze wedstrijd. Met 43 deelnemers konden zij de wedstrijd aanvatten. Het was Danckaerts Xander die over de beste papieren beschikte en de winst naar zich toe haalde. De tweede plaats ging naar De Clerq Naud en de derde plaats was weggelegd voor Durie Zeno. Lars De Nys viel net naast het podium. Hij strandde op de vierde plaats op 0.07 van de winnaar. Ook Sharyl De Soesitter maakte een goede beurt. Zij eindigde als 10e algemeen op 0.57 van de winnaar maar kon haar eerste plaats grijpen in deze omstreden warmte. De tweede plaats bij de meisjes was voor Expeels Lauke en Jona Van Compernolle werd derde.

Bij de jongens van tien jaar kregen we 15 deelnemers aan de start waaronder Iljo De Nys. Osaer Emiel had de beste benen om alle hindernissen in Zingem tot een goed einde te brengen. De tweede plaats was voor Moreno Vanhuffel en de derde plaats ging naar Jonas Pauwels. Iljo De Nys moest tevreden zijn met een 14e plaats.

Op zondag kwamen de oudere generatie aan de start in Zingem. Ook zij mochten de warme temperaturen trotseren. Voor velen een marteling voor anderen een geschenk uit de hemel. Want het werd een snelle wedstrijd.

Bij de beloften stonden er 36 deelnemers aan de start die allemaal heel geconcentreerd hun wedstrijd wilden beginnen. Voor Wannes Vanden Bussche uit Jabbeke was het vertrekken vanaf de laatste startrij. Het werd dus voor hem een wedstrijd in de wedstrijd maar ronde na ronde kon hij wat plaatsen goed maken en hij werd uiteindelijk 22e van de 36 deelnemers die aan de start stonden.

Andres Verdonck reed een pracht van een wedstrijd in Zingem. Na de winst in Lokeren pakte hij in Zingem de tweede overwinning van het seizoen. De eerste plaats moest hij laten aan Tielen Dario. De derde plaats was voor Alderweireld Robin. Verder kwamen ook nog Kwinten Steur aan de start. Hij kwam niet verder dan een 21e plaats net voor zijn clubgenoot Wannes Vanden Bussche. Voor Dolf Pemen en Ward De Schepper was het een wedstrijd om vlug te vergeten. Geen van beide rijders behaalden de finish.

Bij de nieuwelingen hadden we 48 deelnemers. De eerste jaars nieuwelingen en de tweede jaars nieuwelingen vertrokken samen maar werden wel afzonderlijk geklasseerd. Brent Delaere uit Diksmuide maakte de verplaatsing naar Zingem om daar een tweede plaats uit de brand te slepen. Samen met zijn teamgenoot Noa Diels mochten zij het podium betreden. Noa Diels kwam aan de start in Zingem. Hij reed een behoorlijke wedstrijd. De lottrekking zat hem mee. Hij mocht als tweede een plaatsje uitzoeken op de eerste startrij. Zijn start was dus zeer goed en hij dook als tweede het veld in. Al snel zonderde zich vooraan een groepje van 4 man zich af maar als daar even  serieus werd doorgetrokken moest Noa een klein gaatje laten. De verschillen werden nu dan wel niet zo veel groter , deze werden in de laatste twee ronden zelfs terug veel kleiner en Noa werd uiteindelijk mooi derde nieuwelingen. De winst in deze categorie ging naar Geuns Renzo. Ook Milan De Nys kwam aan de start van deze wedstrijd. Hij behaalde een 22e plaats algemeen en werd als 11e eerste jaars nieuwelingen geklasseerd.

Bij de junioren kregen we maar één clubgenoot aan de start. Het was Ruben Vanpraet die de kleuren van Milwaukee Alphamotorhomes Cycling team hoog hield. Hij kwam als 14e  over de streep met een achterstand van 2.10 op de winnaar Elio Clarysse. De tweede plaats ging naar Alessio De Maere en de derde die op het podium mocht komen was Leeuf William Junior.

Emma Szekely was de enige die de verplaatsing maakte naar Helmond Nederland. Ook zij mocht rond de plas in het zand rijden. Er stonden aldaar 35 deelnemers aan de start. Emma kon een vijfde plaats algemeen uit de brand halen.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : aangeleverd door de renners zelf