2022 UCI BMX Racing Wereldkampioenschappen Nantes voorbeschouwing

2022 UCI BMX Racing Wereldkampioenschappen Nantes voorbeschouwing

Nantes gastheer voor de strijd om de gele truien
BMX Racing is een belangrijke sport in Frankrijk. De 2022 UCI BMX Racing World Championships die in Nantes worden georganiseerd, lijken dan ook een zeer spannend evenement te worden. Meer dan 3.000 rijders nemen tijdens de week deel aan de Challenge en Master races, voordat ’s werelds beste Elite, U23 en Junior rijders tijdens het weekend gaan strijden om de UCI Wereldkampioenschap titels.

De tijdelijke BMX Racing track in Nantes is een installatie van wereldklasse. Twee starthellingen van 5 meter (Challenge) en 8 meter (UCI BMX Racing World Championships) zijn voor de gelegenheid gebouwd. De hogere schans is voor de buitenste piste, die wordt gebruikt voor de UCI BMX Racing World Championships van 2022. Na de eerste bocht naar links splitst de baan zich in tweeën, waarbij het profgedeelte vlak langs de tribunes loopt, zodat het publiek de sprongen van dichtbij kan zien. De twee lijnen komen dan samen voor nog een bocht van 180 graden naar links die leidt naar twee drievoudige sprongen en een dubbele sprong. De finishlijn wordt dan overschreden na een laatste bocht naar rechts. De laatste wals is echter hoog en zou tegen het einde beslissend kunnen zijn.

Een herkansing voor de Fransen in de Elite categorie?

De 2022 UCI BMX Racing World Championships is een absolute prioriteit voor de Elite rijders in 2022, vooral voor de Franse rijders die op eigen bodem zullen strijden. UCI wereldkampioen worden voor een thuispubliek is iets waar elke rijder van droomt, maar kansen zijn zeldzaam. De Fransen behoren zonder twijfel tot de favorieten in de categorie Elite Heren. Het was echter de Nederlander Niek Kimmann die de Fransen voor wist te blijven tijdens de Olympische Spelen en de 2021 UCI BMX Racing World Championships. Vijf Franse rijders kwalificeerden zich voor de Men Elite finale op de 2022 UEC BMX Racing European Championships, maar geen van hen haalde het podium. In plaats daarvan was het Kye Whyte (GBR), zilveren medaillewinnaar op het UCI Wereldkampioenschap 2021, die de Europese titel veroverde in Dessel, België, na zilver te hebben gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio.

De Fransen hebben nog veel redenen om te hopen op een overwinning in Nantes. Zes Franse renners staan in de top twaalf van het UCI Men Elite klassement. Jeremy Rencurel (zevende plaats), Sylvain André (eerste plaats) en Romain Mahieu (negende plaats) hebben allen dit jaar UCI BMX Racing World Cups gewonnen. Daarnaast staat Romain Mayet op de derde plaats en 2021 UCI Pump Track World Champion Eddy Clerté op de vijfde en Arthur Pilard op de twaalfde plaats. Een volledige podium sweep zou dus mogelijk kunnen zijn voor deze lokale kampioenen.

Volg Jérémy Rencurel op Facebook

Wie zou hen kunnen uitdagen? Diego Arboleda (COL) is een mogelijke kanshebber nadat hij de openingsronde van de 2022 UCI BMX Racing World Cup in Glasgow, Groot-Brittannië, won. Zijn constante prestaties hebben hem de tweede plaats in de UCI ranking opgeleverd. De jonge Cédric Butti (SUI) heeft het gat opgevuld dat David Graf achterliet, die nu coach is geworden. Kye Whyte is natuurlijk ook nog steeds hongerig, vooral nadat hij heeft laten zien dat hij grote wedstrijden kan winnen. En ook al is regerend UCI wereldkampioen Niek Kimmann niet in de beste vorm van zijn carrière, wie zou hem uitsluiten gezien zijn succesvolle palmares?

De vrouwen elite categorie: Kan iemand Shriever verslaan?

Bij de vrouwen Elite zullen alle ogen gericht zijn op Bethany Shriever. Na het winnen van Olympisch goud in Tokio en de regenboogtrui op de 2021 UCI BMX Racing World Championships, heeft de Britse haar vorm bevestigd door eerder dit jaar ook de Europese titel te winnen. Ze is duidelijk op haar best op deze grote op zichzelf staande evenementen, dankzij haar uitstekende manier om met de druk om te gaan. Maar op een wereldkampioenschap zijn er natuurlijk veel zeer sterke kandidaten die om de titel zullen strijden.

Laura Smulders (NED) is bekend met het podium en zou daar heel goed weer kunnen komen. Zij behaalde eerder dit jaar haar 25e UCI BMX Racing World Cup overwinning en voert momenteel de UCI ranking aan. Zoe Claessens (Zwitserland) won haar eerste UCI BMX Racing World Cup in de Women Elite klasse in Papendal (Nederland) en het recente vertrouwen zou haar een boost kunnen geven in Nantes. Zal de Colombiaanse BMX Racing koningin, Mariana Pajón, zesde op de UCI ranking, opnieuw opgewassen zijn tegen haar taak in Frankrijk? Ze is Olympisch medaillewinnares en houdster van verschillende UCI BMX Racing Wereldkampioenschappen titels. Ze is een zeer ervaren renster en zou altijd mee moeten kunnen doen voor het podium. De Amerikanen Felicia Stancil en Alise Willoughby behoren ook tot de favorieten.

De favorieten zijn gewoon te veel om op te noemen – en dat is precies wat de 2022 UCI BMX Racing World Championships een geweldig en echt spannend evenement maakt dat je niet mag missen.

Voor meer informatie
Persbureau
communication@uci.ch

Bron : UCI

Foto’s : rijders zelf