3 Nation Cup in Zolder 14-15 september 2013

ava

Ongeveer een 800 tal rijders vonden de weg naar Zolder om er deel te nemen aan het tweede luik van de 3 Nation Cup. Mooie wedstrijden met verrassende winnaars…. de topingredienten voor een mooi weekeinde BMX Sport. Bij de Women Junior ging de overwinning naar Marie Hossay – Bij Junior Men was Kimmannn  de beste – bij de elites women was Elke Vanhoof de beste en de overwinning bij de elites Men was voor Brethauer.

Tijdens de wedstrijden van zaterdag kregen de rijders heel vaak af te rekenen met een regenbui. Toch hadden de organisatoren er alles aan gedaan om het parcours in optimale staat te krijgen. Vrijdagavond na de trainingen werden de lijnen allemaal dicht gelegd met plastiek. Want van vrijdag op zaterdag is er met bakken water uit de hemel neergevallen. De rijders kwamen dan ook met velen angstvallig kijken naar de staat van het parcours. Maar na hun training waren ze allemaal optimistisch omdat het er zo goed bij lag.

Bij de Cruisers 17-29 jaar kregen we een finale die bestond uit allemaal Nederlandse rijders. Onder hun achten mochten zij uitmaken wie de beste benen had. We kregen een spannende finale tussen Huisjes Vincent – Hogerheijde Boyd en Van den Boom Joy. Onder hun drietjes wisten zij het spannend te houden tot op de eindstreep. Eerstgenoemde mocht de bloemen in ontvangst nemen – Boyd werd knap tweede en als derde mocht Joy plaatsnemen op het podium.

Bij de Cruisers 30-39 kregen we een knappe wedstrijd van Harm Van Brussel. Hij was in topvorm op de oploop van BMX Circuit Zolder. Hij liet zijn zeven andere Nederlandse vrienden ver achter zich. Tweede in de rij werd Jeroen De Geus en als derde mocht Junny Breijta zijn trofee in ontvangst nemen.

Jeffrey Bignell was de beste bij de Cruisers 40-44 jaar. Ton VanDinther en Guido Stekkermans mochten naast hem als twee en drie het podium op. In hun finale werden er zeven Nederlandse rijders geselecteerd en één Fransman. Zoals je kan zien in de voorgaande finales waren de Nederlandse rijders in goede doen op de prachtige omloop.

Bij de boys 11-12 jaar kregen we een mix van verschillende landen. Zowel Nederland als Letland als België was geselecteerd om mee te dingen naar de dagoverwinning. Het was Pieter Van Lankveld uit Nederland die de beste positie uitkoos aan het starthekke en die vol ging voor de overwinning. Naast hem kwam Reino Lieping van Letland als tweede over de finish en de derde in de rij was de Belgische rijder Yenten Meiresonne. Wat was hij blij met zijn derde plaats.

Bij de Boys 13-14 jaar was het de Nationale trots van België Brett Jacobs die liet zien dat hij de omloop door en door kende. Hij fietste een perfecte finale en nam zo de bloemen mee huiswaarts. Een trotse coach en papa langs de omloop. De tweede plaats was voor Axel Webster uit Duitsland en de derde plaats was voor Mikus Straedins van Letland.

Bij de girls 5-6 jaar kregen we een finale tussen België en Nederland. Roxanne De Kegel nam een goede start maar maakte een kleine misser op het eerste stuk waardoor Lissi Van Schijndel uit Nederland de koppositie overnam. De derde plaats was voor Kim Van Laar uit Nederland.

Cruisers 45+ kregen we een sterkrijdende Belgische Rijder achter het starthekken. Als enige geselecteerde voor de finale liet Koen Vanduffel zien hoe het parcours dient gereden te worden. Van Start tot finish legde hij een strak tempo op en de andere Nederlandse rijders konden alleen maar achtervolgen. De tweede plaats ging uiteindelijk naar Leon Walravens. Op het derde plaatsje nam Erik Van Ravensteyn plaats.

Cruisers Women kregen we een finale onder de Nederlanders. Het was Tessa Geerling die de beste benen had op de omloop en liet vriend en vijand achter zich. De tweede plaats ging naar ANnemarijne Môlhlmann en de derde plaats was voor Tamar Vedder.

Bij de boys 5-8  jaar kregen wee een finale tussen België – Frankrijk en Nederland. Hier was het de Fransman Enzo Leclerc die er als een speer vandoor ging. De naaste achtervolger Tjörven Mertens deed er alles aan om in zijn wiel te blijven. Uiteindelijk werd hij knap tweede. De derde plaats was voor de Nederlander Jan Kraus.

Girls 9-10 jaar kregen we een snelle start van onze Wereldkampioene Kjelle Poets. Zij kende de omloop op haar duimpje en deed de anderen het achtervolgen aan. De naaste belagers waren de Duitse rijder Maxien Gelhaus en Chloë Greenwood vanuit Peer werd mooi derde.

Girls 11-12 jaar kregen we opnieuw een finale tussen de Nederlandse rijders. Het was Femke Gerritse die haar naam liet gelden als overwinnaar van de 3 nation cup in Zolder. Tweede plaats was voor Sam Van Oss en de derde stek was voor Indy Scheepers.

Girls 13-14 jaar kregen we een overwinning voor Wietske Bloemhof. Yentl Nys die de omloop in Zolder ook op haar duimpje kent deed er alles aan om het spoor van Wietske te volgen. Maar het lukte net niet. Yentl moest tevreden zijn met de tweede plaats. De derde op het podium was Sanne Voldlenberg uit Nederland.

Bij de boys 9-10 jaar kregen we een duel tussen België en Nederland. Maar ook hier waren de Nederlandse vrienden sterker. Toch deed Wannes Magdalijns er alles aan om toch nog die overwinning naar zich toe te trekken. Maar net niet. De overwinning ging naar Jimmy Jansen uit Nederland. Het podium werd vervolledigd door Joep Maandonks uit Nederland.

De rijders van Zondag kregen een betere dag voorgeschoteld. Onder een stralend zonnetje aan het hemelparadijs mochten zij hun reeksen en finales betwisten. Minder toeschouwers als op zaterdag maar dat kon de pret niet deren. De BMX Rijders zorgden ook hier voor een prachtig spektakel.

Merel Smulders was de snelste bij de girls 15-16 jaar. Karo Vertessen hield de vlag hoog voor België en wist zich als tweede naar de finish te begeven. Na haar was het Rudy Huisman die de derde plaats wegnam voor de neus van Manon Veenstra.

Bij de boys 15-16 jaar kregen we een spannende strijd te zien tussen Philip Schauls uit Duitsland met Justin Kimmann uit Nederland. Dit keer kwam Justin niet zo goed in zijn ritme en moest de eindzege laten aan Philip. Het podium werd vervolledigd met Mathijs Verhoeven van het One Team uit België

Bij de Women 17+ kregen we Tamar Vedder die de snelste was op de Lotto track in Zolder. Achter haar streden Tessa Geerling en Ellen Jacobs voor de verdere ereplaatsen. Eerstgenoemde werd net tweede voor Ellen.

Men 17-24 jaar hadden we zeven Nederlanders en een rijder uit Latland om uit te maken wie er het beste was in Zolder. Nederland was een maatje te sterk. Onder de rijder Jochem Môhlmann en Geert Van der Velden en Chiel Claesen kregen we weer een vervollediging van een Nederlands podium.

Men 25 jaar en ouder kregen we een finale onder de Nederlanders. Harm Van Brussel die in de voorgaande manches ook al een overwinning wist weg te kapen deed het in deze categorie net hetzelfde. Zijn tactiek werkte en ook hier nam hij de bloemen mee naar huis. Naast hem op het podium nog twee Nederlandse rijders onder de namen van Jim Volkers en Donny Van Eck als twee en drie.

Women Junior kregen we een mooie overwinning voor de thuisrijdster Marie Hossay. Het deed haar deugd te kunnen winnen op haar thuisparcours. De tweede plaats was voor Meerholz Lucie en de derde plaats was voor Van Hees Viviana.

Bij de Junior Men was het Nick Kimmann die liet zien hoe je het moest doen. Prachtige sprongen toverde deze rijder uit zijn hoed met als resultaat de overwinning in Zolder. Tweede plaats was voor Niels Bensink en de derde plaats was voor Mark Link.

Elites Women kregen we een sterkrijdende Elke Vanhoof op de track. Zij kent de Lottotrack als geen ander. Een paar keer een training op dit parcours met de Nationale ploeg geeft al een voordeel. Zij deed wat van haar verwacht werd en kwam als eerste over de finish. Achter haar kwamen Nadja Pries als tweede over de eindstreep en Van Benthem Merle werd derde.

Alle ogen gericht op de finale van de Men Elites. Helaas geen Belg die door kon stoten naar de finale…. Het werd een mooie wedstrijd die uitgevochten zou worden door de Nederlanders. Met drie op een rij naar de aanzet van de prosectie…. wie hier de beste sprongen maakten werd de overwinnaar van de dag…. Het was Brethauer die de beste lijn koos en zo een kleine voorsprong kon uitbouwen. Achter hem deed Dave Van der Burg er alles aan om het wiel vast te houden maar uiteindelijk moest hij de duimen leggen. Derde in de rij werd Raymon Van der Biezen.

De eindbalans was zeer positief voor de Nederlandse rijders die afgezakt waren naar Zolder. Heel wat punten hebben zij bij elkaar gesprokkeld naar de aanloop van het Wereldkampioenschap volgend jaar in hun eigen land.