3 op 3 voor Sanne Cant tijdens de Jaarmarktcross te Niel

3 op 3 voor Sanne Cant tijdens de Jaarmarktcross te Niel

De nieuwste attractie op de Soudal Jaarmarktcross te Niel is de carrousel. Voor de rijders een uitdaging voor de organisatie iets waar zij terecht fier over zijn. Sanne Cant werd als topfavoriete naar voor geschoven omdat zij de voorbije edities in Niel de winst naar zich wist toe te halen. Doch vreesde Sanne Jolien Verschueren en Ellen Van Loy. Het parcours lag er loodzwaar bij…. De Schuine kant aan de dijk zou wel eens voor de beslissing kunnen zorgen.

Veel toppers lieten deze cross aan zich voorbij gaan. Met maar 26 rijdsters aan de start konden we toch nog een mooie wedstrijd volgen. We kregen een matige start met als koploopster Ellen Van Loy. Sanne Cant en Joyce Heyns volgden op haar wiel en de rest er allemaal achter. Ellen Van Loy voelde zich goed in de beginfase van de wedstrijd en wou als eerste de eerste hindernis nemen. Ze slaagde daar voorbeeldig in. Achter haar volgde de Belgische Kampioene Sanne Cant op enkele meters. Jolien Verschueren kwam ten val aan de balken omdat zij te gretig was om snel terug te keren naar de kop van de wedstrijd. Maar er was op dat moment nog alles mogelijk. Op de schuine kant vond Sanne de trend om naar Ellen toe te rijden. Vanderbeken, Sels, Verherstraeten, Verschueren die daar alweer ten val kwam, gingen in achtervolging. Ellen Van Loy ging deftig door en zette Sanne een beetje onder druk. Maar deze laatste heeft ervaring genoeg om niet te panikeren en haar wedstrijd naar eigen kunnen in te delen. Haar strook kwam nog…. In de zandstrook reed zij dan ook de achterstand weg.

Ronde twee : Sanne Cant en Ellen Van Loy vonden in elkaar bondgenoten en reden weg van hun naaste concurrenten Vanderbeken, Sels, Verschueren die op dat ogenblik al een achterstand van 25 seconden hadden. Verherstraeten moest de achtervolgers laten gaan. Voor haar lag het tempo wat te hoog. De rest van de dames kwamen niet meer in aanmerking voor de ereplaatsen. Een valpartij bij Sanne Cant deed de supporters even wantrouwen. Het werd onmiddellijk afgestraft. Ellen Van Loy hoorde het en verdapperde. Ze zetten Cant onder druk in de achtervolging. Maar binnen de carrousel gaf Sanne aan dat ze zou terugkeren. Na het uitrijden van het nieuwe obstakel was de kloof al gedicht. Jolien Verschueren voerde forcing in de achtervolging. Ze zette haar medevluchters onder druk. Vanderbeken en Sels moesten al gauw toegeven dat het tempo van Jolien voor hen te hoog lag. Zij konden alleen maar hopen om op eigen tempo de wedstrijd uit te rijden. Op elke plaats op het parcours kon er zich wel een schuiver voordoen en dan was alles verdwenen. Jolien moest het weer ondergaan. Zij kwam ten val op de schuine kant en de achterstand die ze had weggewerkt kwam er opnieuw fors bij. Het was dus voorzichtigheid aan de dag brengen om zo te proberen om terug te keren.

Ronde drie : Wiel in wiel kwamen Sanne en Ellen over de meet. Maar hoe lang dit nog zou duren? dat was de vraag die op de lippen brandden van hun supporters. Het was ook wel wat wachten op de achtervolgers. De eerste die na de koplopers over de meet kwam was Jolien Verschueren met een achterstand van 20 seconden. Na haar volgde Sels, Vanderbeken. Na deze dames waren de verschillen zo groot dat het niet meer in aanmerking genomen werd voor de winst. Ellen Van Loy zette druk op de Belgische Kampioene. Heel vaak wisselden de plaatsen. Maar de forcing werd doorgevoerd bij een wisseling in de materiaalpost. Daar trok Sanne een keertje door en reed vlot naar de kop van de wedstrijd toe. Ellen Van Loy liet niet begaan en nestelde zich op het wiel van Sanne. Jolien zag de koplopers rijden nabij de carrousel. Het hoge tempo van Sanne dwong Ellen om haar te laten gaan en aan de balken koos Sanne voor het rijden terwijl Ellen naar een loopfase moest overgaan. Dat gaf Sanne de voorsprong waarop ze gehoopt had. Het gaf haar een veilig gevoel om naar de schuine kant toe te gaan. Van Loy klampte terug aan. Verschueren was aan een goede opmars bezig. Ze zag de twee voor zich uitrijden. Sanne maakte opnieuw een klein verschilletje aan de tweede wissel. Ze zette daarmee Ellen voor de tweede maal op achtervolgen aan. Ellen kwam bij de wissel ten val en moet Sanne laten gaan. Door dit voorval zag ze Jolien Verschueren terugkeren uit de achtergrond. De supporters hoopten dat Ellen niet al te veel hinder zou ondervinden in het verdere verloop van de wedstrijd. Ze zou alles uit de kast moeten halen om haar tweede plaats nog veilig te stellen.

Ronde vier : Sanne mocht aan de slotronde beginnen met een behoorlijke voorsprong op de twee Telenet Fidea Lions dames. Jolien voelde dat er nog meer mogelijk was dan een derde plaats en ging de strijd aan tegen Ellen Van Loy. Ellen voelde dat het beste voor haar geweest was en gaf de strijd voor de tweede plaats op. Zij koos het zekere voor het onzekere en werd derde. Sanne Cant kon genieten van haar laatste doortocht in de Jaarmarktcross in Niel. De veerkracht van Jolien Verschueren bracht haar terug naar de tweede plaats.

Uitslag :

  1. Cant
  2. Verschueren op 21 sec
  3. Van Loy op 56 sec
  4. Sels op 1 min 16
  5. Vanderbeken op 2 min 07
  6. Arzuffi op 2 min 48
  7. Michiels op 2 min 56
  8. Verherstraeten op 3 min 38
  9. Maes op 4 min 33
  10. Mulder op 5 min

Nu kunnen de dames even hun benen laten rusten om dan weer vol overgave te beginnen aan de wedstrijd in Gavere.

Publicatie : Nancy Aerts