4 op 4 voor Mathieu Van der Poel in de superprestige

4 op 4 voor Mathieu Van der Poel in de superprestige

Gavere is en blijft een speciale cross. Krijgen we een tweestrijd tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel? Ze steken al weken boven de rest van het peloton uit. Dit keer kreeg Wout Van Aert een parcours dat op zijn maat geschreven stond. Dus was het afwachten of het een eerste overwinning ging worden voor Wout Van Aert in de superprestige of het een vier op vier voor Mathieu Van der Poel ging worden. Voor de start gaven alle renners te kennen dat de omloop schoof alsof deze met bruine zeep was in geveegd. Dus voorzichtigheid was wel wat aan de orde. Gespannen gezichten bij de start van deze vierde editie van de superprestige. Geen lange start. Dus het ploegenspel voor Wout Van Aert kon gespeeld worden door Tim Merlier. Hij zette zijn kopman goed af om een goede positie te nemen om aan de loodzware wedstrijd te beginnen. Mathieu Van der Poel had een mindere start en kwam onmiddellijk in het gedrum van de wedstrijd te zitten. Dat kosten hem natuurlijk krachten om zo naar de ideale plaats te rijden. Tom Meeusen had een superstart en nestelde zich op de derde plaats. De anderen jongens volgden in zijn zog. Bij de eerste doortocht aan de materiaalpost kregen we al een wissel voor Tim Merlier waardoor zijn kopman naar de leiding kon rijden. Aan de waterkant kwam alles op een lang lint te zitten om even te recupereren om de lange klim goed aan te vatten. Mathieu Van der Poel zette zijn mindere start al meteen recht en nestelde zich in de top vijf van het peloton.

Ronde twee : we kregen een mooi kopgroepje met onder meer Laurens Sweeck, David Van der Poel, Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert, Tom Meeusen, Tim Merlier, Toon Aerts en Kevin Pauwels die de groep afsloot. Zij hadden twaalf seconden voorsprong op een achtervolgend groepje dat geleid werd door Klaas Vantornout. Op de technische passages toonde Tom Meeusen zich als de betere en zette hij de anderen wat onder druk. Maar de twee kemphanen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel lieten niet begaan. In de aanloop naar de tweede materiaalpost zette Mathieu en Wout Tom al meteen onder druk. Hij nam enorm veel riscico’s in de afdaling om bij de twee topfavorieten te blijven. Tom Meeusen en Wout Van Aert voelden dat Mathieu beter was en zij bundelden hun krachten om wat weerwerk te bieden aan de Nederlandse Kampioen. Toon Aerts beet zijn tanden stuk om de achterstand op de koplopers niet te groot te laten worden. Hij hoopte om op zijn tempo terug te keren naar de leiders. De andere rijders van het peloton waren toen al afgeschreven voor de winst.

Ronde drie : Mathieu Van der Poel had maar liefst een hele straat voorsprong op Wout Van Aert. In seconden uitgedrukt bedroeg de achterstand acht seconden. Tom Meeusen volgde op twaalf seconden, Aerts, Pauwels en Merlier op twintig seconden en het groepje met David Van der Poel en Laurens Sweeck, Klaas Vantornout op dertig seconden. Merlier moest wat terrein prijs geven. Hij moest wat bekomen van zijn snelle start in het begin van de wedstrijd. De achterstand bedroeg niet veel maar toch. Tom Meeusen bleef in zichzelf geloven en knabbelde van zijn achterstand af. Achter Tom ging Kevin Pauwels de forcing voeren. Toon Aerts moest wat afstand prijsgeven. Op dat ogenblik kreeg Wout Van Aert af te rekenen met kettingproblemen. Waardoor hij gepasseerd werd door Toon Aerts en Kevin Pauwels. Hij kon nog net zijn wagonnetje aanpikken bij deze twee heren. De inwendige woede was af te lezen op het gezicht van Wout Van Aert. In de klim kregen we een viertal samen Pauwels, Van Aert, Aerts en Meeusen. Met z’n vieren gingen ze op zoek naar de koploper Mathieu Van der Poel. Wout moest een beetje bekomen van het euvre van zijn ketting en bleef wat hangen bij het viertal. Meer dan dertig seconden had hij verloren door dit kettingprobleem.

Ronde vier : Mathieu Van der Poel kreeg last van warme handen en gooide aan de finish zijn handschoenen weg. Tom Meeusen bleef hangen op 28 seconden. Pauwels, Van Aert op 32 sec. Klaas, Jens, David hadden al een achterstand van 45 sec. Tom Meeusen reed een sterke wedstrijd maar je hoorde zijn supporters al zeggen ‘hopelijk krijgt hij geen inzinking’ en daar moest Tom wel rekening mee houden. Wout Van Aert vond het goed om in Tom zijn wiel te kunnen volgen. Beurtelings namen zij het kopwerk over om zo te knabbelen aan de achterstand. Uit de achtergrond kwamen Kevin Pauwels en Toon Aerts terug door een goede beurt te maken op de lange klim.

Ronde vijf : Mathieu Van der Poel kon zijn krachten al gaan doseren. Want halfweg de wedstrijd was zijn voorsprong al goed gegroeid. Alleen pech kon hem nog van zijn vier op vier houden in de superprestige. Wout Van Aert vond het welletjes en begon Tom Meeusen onder druk te zetten in de loopfasen. Tom moest de strijd staken en hij voelde dat hij over zijn limiet aan het gaan was. Het was voor Tom de boodschap om zijn krachten te doseren en te proberen om zijn betere plaats vast te houden. De gelatenheid van een ronde geleden bij Wout sloeg nu om naar gedrevenheid, kracht en inzet om toch nog de kloof naar Mathieu te dichten. In de lange klim sloeg de motor van Toon Aerts ook goed aan. Hij reed op een gemakkelijke manier de klim op en liet zo Kevin Pauwels achter hem. Meeusen zakte meer en meer weg.

Ronde zes : de zware trainingsweek van Wout Van Aert in Spanje gaf weerklank in het verloop van deze wedstrijd. Mathieu Van der Poel reed ronde na ronde weg van zijn belagers. Wout kon alleen maar lijdzaam toekijken en proberen niemand uit de achtergrond te laten terugkeren. Pauwels en Aerts konden de strijd aangaan voor de derde plaats. Langs de omloop hoorde je al zeggen dat de kaarten geschud waren. Maar de wedstrijd moest volledig uitgereden worden om de winnaar van de dag te kennen. Door de druk kwam de foutenlast ook hoger te liggen. Ook Meeusen die technisch een sterke renner was moest eraan geloven. Hij kwam ten val in de afdaling maar kon zijn wedstrijd verder zetten. Hierdoor was hij de voeling met de eerste vijf rijders kwijt. Ook Laurens Sweeck en Klaas Vantornout reden hem vlot voorbij. De veer was gebroken bij Tom.

Ronde zeven : er was geen verzwakking te merken bij de Nederlandse Kampioen. Hij kon ronde na ronde zijn voorsprong inschatten en rustig zijn eigen wedstrijd indelen. Achter hem kwam er niemand meer terug. Ook bij Wout moest er niks meer gebeuren. Hij zat op een comfortabele afstand na de koploper op de tweede plaats. Voor de derde plaats konden we een strijd verwachten tussen Aerts en Pauwels. Achter dit duo kregen we nog een duo met Klaas en Laurens. Toon Aerts toonde zich de betere op de stroken bergop. Toen Kevin even een hapering deed trok Toon door en nam een paar lengtes.

Ronde acht : De vermoeidheid begon ook toe te slaan bij Mathieu. Want op deze glibberige omloop was het telkens mogelijk om een schuiver te maken. Mathieu bleef er ook niet van gespaard. Maar dit kleine oponthoud deed niks veranderen aan zijn voorsprong. Die was ruim voldoende om het rustig aan te doen. Adrie Van der Poel keek apetrots toe hoe zijn poulins deze zware wedstrijd afwerkte. Hij was wel behoedzaam om nog niet te vroeg victorie te kraaien. Want er kon nog van alles gebeuren. Hij hield de druk mooi weg bij zijn zoons. Toon Aerts groeide in zijn wedstrijd. Hij reed resoluut naar de derde plaats toe. Ook Klaas Vantornout reed eens sterke wedstrijd. Hij kwam bij zijn kopman Kevin Pauwels en liet hem ter plekke achter.

Ronde negen: de laatste ronde ingaand met bijna een minuut voorsprong op je tegenstanders dat kan je alleen maar gelukkig maken. Mathieu kon met gemak zijn laatste meters afmaaien en genieten van de publieke belangstelling langs de omloop. Doch wist hij zich nog te focussen tot het overschrijden van de finish. Zijn zevende overwinning van het seizoen was een feit. Zijn vier op vier binnen het klassement van de superprestige was ook een feit. Wout Van Aert moest lijdzaam toekijken en tevreden zijn met zijn tweede plaats. Met vier punten achterstand in het tussenklassement van de superprestige is nog alles mogelijk.

Daguitslag :

  1. Van der Poel M.
  2. Van Aert
  3. Aerts
  4. Vantornout
  5. Sweeck
  6. Pauwels
  7. Meeusen
  8. Van der Poel D
  9. Adams J
  10. Walsleben

Voor Mathieu was dit een dubbelslag in dit weekeinde. Gisteren wist hij de winst te pakken in Rosmalen en vandaag pakte hij opnieuw de overwinning in Gavere. Ook voor de heren staat er volgende week een twee kamp met een wedstrijd in Hasselt en eentje in Koksijde. We kijken met z’n allen uit naar de volgende strijd voor de winst. Wordt het Mathieu of Wout of gaat er een outsider met de winst lopen. We zullen het volgende week weten.

Publicatie : Nancy Aerts