De kunst van het wielen bouwen

De kunst van het wielen bouwen

Wielen bouwen is een kunst. Hoe bouw je nu zo’n wiel?  We gingen te rade bij Jan van Dijk van Bikes& Services in Helmond. Hij is gespecialiseerd in het bouwen van wielen en vertelt ons haarfijn hoe je hiermee te werk gaat.

Waar begin je met het bouwen van een goed wiel ?

JVD: Passie en een goed product wat lang mee gaat en makkelijk te onderhouden is dat is een beetje in een notedop de basis van een goed wiel.

Hoe leer je wielen te bouwen ?

Als je, net als ik, zelf het geluk hebt gehad het wielen bouwen geleerd te hebben van een echte ouderwetse vakman,  dan kan je na verloop van tijd wielen bouwen. Geloof me dat het zeker in den beginne een hele boel frustratie  is en tikken op je vingers oplevert.  Zodat je na een tijdje denkt:  PPFF ik leer dit nooit.

Waar wil je mee werken ?

Grote merken is te makkelijk , maar we gebruiken ze wel om zeker te zijn dat de klant krijgt wat die wil. Wil je jezelf in deze tijd onderscheiden, dan ga je zoeken en dat zoeken resulteert in goede wielen. Die zijn niet superlicht ( wij bouwen voornamelijk voor de mens die goede wielen wil en zijn niet erg bezig is met het gewicht ) . Verder werken we met merken die wel groot en goed zijn, maar niet heel erg bekend bij de grote massa. Het is voor ons als wielenbouwer belangrijk dat onze klant bij pech overal terecht kan voor reparatie of service. Dit betekent normale dubbel butted spaken, normale messing en op verzoek aluminium nippels , normale kruis over 3 spaakpatronen die je stijve en betrouwbare lichtlopende wielen geven.

Met inmiddels 20 jaar ervaring in het bouwen van wielen ben ik er vorig jaar op verzoek van een Importeur er weer eens diep ingedoken om het zelf wielen bouwen weer hot te maken ( mede van invloed is dat de fabriekswielen niet beter worden en je hier het verschil niet mee kan maken ). Dit resulteert nu al weer in het bouwen van veel wielsets die wij klant specifiek bouwen ( van belang is gewicht en gebruik door een klant ). Dit vertalen wij in een stuk maatwerk wat de klant erg goede wielen geeft.

Hoe maak je zo’n wiel?

Basis is de producten en het gebruik . Dit aan elkaar gekoppeld geeft je een stuk maatwerk , wat weer vertaald wordt naar fabrikanten waar je mee wil werken.  En ook naar bereikbaar – en beschikbaarheid van je producten ( ook naleveringen van onderdelen is belangrijk ).

Ik koos ervoor om met Novatec naven te gaan werken. Een goed gamma naven voor elk gebruik met een goede na service en een goede bereikbaarheid van onderdelen en lagers, hieraan gekoppeld dat we vlak bij één van de grotere velg fabrikanten wereldwijd hebben zitten RYDE ( voorheen bekend als rigida ).  Zij produceren zeer goede velgen in elk segment waarin wij wielen bouwen. ALPINA uit Italië is de leverancier van onze spaken die per klant op maat gemaakt worden,  zodat we niet hoeven investeren in honderden verschillende maten spaken en erg klant specifiek in kunnen kopen . Wat er tevens voor zorgt dat de prijzen niet torenhoog worden.

Spaakpatronen geven ons de mogelijkheid om sterke wielen te bouwen die stijf zijn en toch een zekere mate van flexibiliteit bezitten in de rechtuitgaande lijn. Stijfheid wil je vooral als je aanzet en bochten rijdt, zodat je wiel doet wat jij wil. Flexibiliteit wil je hebben als je volle bak door een gat knalt,  zodat je wiel een gedeelte van de klap opvangt zonder krom te gaan of dubbel te vouwen, kruis over 3 en 32 of 28 gaten geeft je goede en betrouwbare wielen die doen wat jij wil ( bijkomend voordeel is dat bij spaakbreuk je vaak door kan rijden )

Alle wielen die wij bouwen, worden uiteindelijk afgedrukt. Dit wil zeggen dat we tijdens het richten van de wielen de spanning er af halen en de spaaknippels zich goed laten zetten door het wiel op de grond te zetten met de zijkant van de naaf en in 6-8 keer vanaf de zijkant de spanning opvoeren door te drukken van boven af op de velg zodat alles zich zet . Dit proces herhaalt zich 2 of 3 keer en na de laatste keer wordt het wiel nog eenmaal gericht en dan worden de spaaknippels nog gelijmd zodat ze bij trillen niet los lopen.

Al met al kan de klant tegen een goede prijs en een goede kwaliteit met handgebouwde wielen rijden ( vanaf € 250 bouwen wij voor u wielen)

Met dank aan Jan van Dijk