Dubbeltest : Corratec Inside link carbon 650B full suspension. Corratec Superbow 29 er hardtail

Dubbeltest : Corratec Inside link carbon 650B full suspension. Corratec Superbow 29 er hardtail

Corratec is misschien voor veel mensen een onbekend merk. Maar ze zijn toch wel een naam in het wereldje. Eigenwijze designs en opvallende kleuren is toch wel hun handelsmerk. Konrad Irlbacher en zijn vrouw Cielo Irlbacher zijn eigenaar en zaakvoerders van het Corratec concern met de handelsnaam IKO Sportartikel en IKO zal dan staan voor Irlbacher Konrad en is gevestigd in het Zuid- Duitse Raubling. Duitse degelijkheid gekoppeld aan Italiaanse schwung is hun ding en dat laten ze weten ook. Ook de designs zijn degelijk Duits, maar wel volgens hun eigen visie en ze hebben al heel wat mooie dingen op hun naam staan en heel wat grote prijzen gewonnen.
Offroadbiking.eu kreeg de gelegenheid om wat ze bij Corratec zeggen de snelste Fully ter wereld te testen en tegelijkertijd kregen wij het aanbod om een leuke instapper in de 29 er markt te testen die is gebouwd volgens het door Corratec gemaakte BOW principe. Natuurlijk laten wij deze kans die ons aangeboden wordt door de importeur van Corratec in Nederland “RS Bycicles en Components” niet liggen en togen met deze twee raspaardjes naar het bos in de omgeving van Helmond. Op de routes die hier liggen is een fiets testen echt geen straf en op de snelle, maar ook vaak technische routes is dan ook perfect te voelen en te testen of ze nu werkelijk doen wat ze beloven. Na twee weekenden en doordeweekse dagen waarin wij reeds met de lampen op de fiets naar buiten gaan hebben we ons een goed oordeel kunnen vormen over de Corratec mountainbikes. Niet toevallig ook de bandenmaten die er tegenwoordig toe doen in 650B oftewel 27.5 inch en in de grootste maat 29 inch.
Uitrusting.
Inside link 650B : XTR is wat hier de klok slaat en wel in de 2 x 11 uitvoering ,carbon wielen , carbon stuur en zadelpen , Titanium parts en een superstijf 12K carbon frame wat er mooi uitziet en niets te raden overlaat . De achterzijde is met een enkele schommel met 6 draaipunten opgehangen aan het hoofdframe om het Inside link systeem goed te laten werken. Onze testfiets was uitgerust met een RS Monarch demper en met een RS reba vork met een pop lock wat allemaal erg goed werkt. Maar de Reba is op deze fiets een duidelijk zwaktebod in de XTR versie. Beter was om een RS1 vork van Rock Shox in te bouwen of een Fox of Manitou uit de hogere klasse. Goede banden van Continental de X king in 2.2 breedte complementeren het geheel. In deze fiets komt ook de duurdere ZZYZX carbon lijn parts van Corratec terug.
Superbow 29 Hardtail : Het meest in het oog springende deel van de Superbow 29 er is toch wel het als een boog gevormde hoofd gedeelte van het frame. Deze constructie van bovenbuis en achterdeel van het frame heeft als doel om veel beenruimte te creëren en een excellente stijfheid te bieden en je toch genoeg comfort bezorgen. De vork in deze fiets is een Manitou Marvel met MILO lock out , XT achterderailleur en verdere onderdelen van de Deore groep. Niet spectaculair, maar wat je mag verwachten van een fiets in deze klasse. De eigen wielen en componenten van het eigen merk parts van Corratec te weten de ZZYZX complementeren het geheel in stemmige kleuren die in heel de fiets terug komen. Smaakvol vorm gegeven en een desondanks opvallende verschijning. Ook deze fiets is geschoeid met Continental banden de Raceking in 2.2 uitvoering.

12218353_902752879821503_200402110_o-1

Hoe rijden ze nu in het echt ?!
Superbow 29 er hardtail : Vanaf de eerste dag gaan we al testen hoe goed de recht uit stabiliteit is van de fiets. Corratec houdt van scherpe hoeken in hun fietsen die sturen als een scheermes. Met de korte stuurnok die ik met mijn ruim 190 meter lang wel erg kort vind, was de fiets inderdaad zenuwachtig. Bij thuiskomst de fiets al eens beter afgesteld en het zadel iets naar achter en een stuurnok gemonteerd die 2 cm langer was en zie daar de perfecte zit al gevonden. Ook heb ik het stuur iets verder omhoog gedraaid en alles afgesteld op mijn eigen persoontje en daar is het mee klaar. Al het verder testwerk heb ik niets meer gedaan en hij reed erg goed. Het technische rondje in Helmond wat perfect de balans en stuurkracht van een fiets tevoorschijn haalt, laat me niet zitten en na enige gewenning kan ik de fiets al net zo hard rond gooien als mijn eigen fietsen.
Scherpe bochten gaat erg makkelijk, maar laat je niet verleiden. Een 29’ er verlangt wat aanpassing in je stuurgedrag. Wat eerder insturen en iets later uitsturen helpt om het allemaal vlot te laten verlopen. Het frame geeft geen krimp en doet wat er van gedacht wordt mits de banden op de juiste druk staan. Banden te hard gepompt, geeft je een stuiter aan de achterzijde en banden te zacht laten je voorkant te vlug weg glijden. Banden op de juiste druk geeft je alle grip en ook comfort en is naar ieder zijn eigen gewicht en kunde af te stellen. De verende voorvork van Manitou de Marvel is erg plus en dient ook nauwkeurig afgesteld te worden. Een minpuntje is dat er geen 15 mm schroefas in zit wat het geheel veel stijver zou maken en makkelijker te beheersen. Nu wil de vork bij hoge bocht belasting nog wel eens wat wiebelen en een as met QR of 15 mm schroefas zijn niet de meerkosten, maar hebben wel de meerwaarde.
De wielen tenslotte zijn goed en stijf genoeg, maar ook niet de allerlichtste wat je in dit segment kan verwachten. De kwaliteit en ook de wielen die goed gemaakt zijn, geven je een ietwat log gevoel omdat ze samen met de banden niet de allerlichtste zijn, maar eerder degelijk voor dit segment. Toch heb ik de vrijheid genomen mijn eigen handgebouwde 29 er wielen in deze fiets te steken en die tikten toch ruim 1.4 kilogram voor de hele set minder aan en dat was goed te merken. Hij werd lichter te sturen en makkelijker de bocht in te persen , optrekken ging een stuk lichter en voelde aanmerkelijk lichter. Een lichte wielset maakt van deze fiets een echte marathon bike die je lang op gang kan houden en die prettig stuurt.
Al met al is de Superbow 29 er een leuke blikvanger waar je met wat aanpassingen een heel erg prettige 29 er van kan bouwen. De enkele minpunten zijn beschreven en kun je naar eigen goed dunken veranderen.
Inside link 650B carbon fully : Het paradepaardje van Corratec ten slotte , Pfff wat is deze mooi en wat is deze licht. Het carbon is een zeer mooi materiaal om mountainbikes te bouwen omdat je precies daar stijfheid kan toevoegen waar jij het als designer wil en je kan er verdraaid leuke vormen mee creëren en het is niet te zwaar. Eén ding wat het carbon me geeft en dat gevoel is op elke carbon fiets merkbaar: kleine trillingen worden weg gefilterd. Na een eerste rit ben ik ook bij thuiskomst met deze fiets anders af gaan stellen richting mijn eigen lichaam en zie daar , hij past bijna als een handschoen. Dempers meer lucht geven en de vork harder opgepompt en de fiets is nu echt klaar om door het bos en over de route te stuiven.
Deze carbon fully is ook door de bouw en de zit die niet ver achter de trapas is een directe fiets. Je hebt het gevoel op de as te zitten en dat resulteert ook in een zit op de fiets die op zijn minst racy is te noemen. Alles wat je op deze fiets doet, wordt direct in snelheid omgezet. De directe gevoelens die uit de stijve wielset komen, geven je vleugels en laten al je power die je produceert op de pedalen naar de ketting gaan en omgezet worden in voorwaartse kracht. De houding op de fiets geeft je bovendien het gevoel dat je bovenop het nieuws zit en het directe stuur karakter maakt je koning van de tracks. Makkelijk een bocht in te zetten en door middel van vering en demping daar ook makkelijk in te houden. Op sommige momenten moet je zelfs je eigen intomen omdat je denkt dat het te makkelijk gaat.
De vork en de demper zijn na ettelijke afstel sessies eindelijk naar mijn zin omdat ik een directe fiets prefereer en die ook naar parcours afstel. Met alles op de goede manier zoals ik het wil afgesteld zien, klimt de fiets ook wat makkelijker en laat hij me ook de bochten heel soepel lopen. De volgeveerde techniek van Corratec Inside link geeft je een harde vering maar toch een soepel reagerende achterkant en de voorkant moet hier goed bij aansluiten. Ook in wat langere klimstukken is de fiets makkelijk te hanteren en wil gewoon vooruit wat te wijten is aan de bouw van de fiets.
Afdalen kun je goed maar als de vering net te slap staat, is de veerweg al vlug opgesoupeerd. Vering en demping wat harder zetten en dat probleem heb je niet meer maar dan is de fiets iets minder makkelijk af te dalen. Op lange rechte stukken stuurt hij stabiel en is makkelijk met losse handen te rijden zonder zenuwachtig te worden. Eén van de redenen hier van is ondermeer het 1.5 onderste lager van de headset die een groot platform creëert en ook de nodige stijfheid en directheid aan het sturen geeft. Dit in samenspraak met de x15 vooras en x12 achteras.
Kleine minpunten hebben we al benoemd die in deze fiets met de XTR uitrusting een Reba te min vindt. De wielen zijn stijf en licht maar niet de lichtste. Hier is op deze race fully echt ook nog winst te halen met een hele licht RYDE Trace velgenset gespaakt rond een setje goede naven met een 42 tands aangrijping, zodat alles nog sneller reageert. Ook in de banden kan er nog het nodige aan gewicht gespaard worden met echte lichte koersbandjes van 2.1 tot 2.2 inch breed. Met deze aanpassingen maak je dan een Marathon race fully die zijn weerga niet kent. Verder alles met Latex binnenbanden of Latex anti lek vloeistof en je hebt een zelf bestuurd kanonkogeltje. De specs van de huidige nieuwe 2016 bikes zijn beter in overeenstemming met elkaar en deze kun je op de site van Corratec terug vinden.
Algehele conclusie : Corratec bouwt mooie en goede fietsen . De Superbow: daar kun je een hele mooie bike van bouwen, maar ook die is leverbaar in carbon voor die droomfiets die je graag wil hebben. De Inside Link is een topfiets die je geeft wat je wil met een groot budget en het stickertje droomfiets kan dragen. Corratec bouwt lekker eigenwijs hun eigen ding en je hebt dan ook fietsen die je niet heel veel tegen komt in de lage landen. Eén ding is in ieder geval zeker: trappen moet en zal je zelf moeten doen hoe dan ook.
Jan v Dijk