Elke Van Hoof in de laatste stop naar Rio

Elke Van Hoof in de laatste stop naar Rio

Zet BMX’er Elke Vanhoof komend weekend in de Wereldbekerwedstrijd van Papendal de laatste stap in de Tocht naar Rio? Volgens bondscoach Chris Jacobs zou dat moeten lukken. “Nu al zeker zijn van een ticket voor de Spelen zou enorm goed zijn voor de gemoedsrust.”

Wereldbekermanche nummer drie staat komend weekend in Papendal op stapel. In Santiago del Estero (Argentinië) schopte Elke Vanhoof het tot in de finale. De tweede wedstrijd voor de Wereldbeker, in het Britse Manchester, moest de Kempense ‘leading lady’ van het Belgische BMX’en het met een plek in de halve finale stellen. Doet Vanhoof het de komende dagen even goed in Nederland, dan mag het vliegticket voor Rio geboekt worden. “Momenteel is Elke voor 90 à 95 procent zeker van een startbewijs op de Olympische Spelen”, laat Chris Jacobs weten. Afgaande op wat Vanhoof de laatste weken op training liet zien is de bondscoach vrij gerust in een goede afloop. “Onder meer omdat ze behoorlijk wat uurtjes heeft doorgebracht op de piste in Papendal, de plek waar het de komende dagen moet gebeuren. Dat geeft vertrouwen, zoiets. Komt daar nog bij dat ze deze wedstrijd nauwgezet heeft voorbereid. Vanaf het begin van het seizoen legden we de klemtoon uitsluitend op de Wereldbekers. Dat maakt dat Elke de voorbije weken in alle gemoedsrust heeft kunnen werken, zonder qua wedstrijden veel hooi op de vork te moeten nemen.”

Tweede BMX’er in Rio?
Stiekem dromen van een tweede BMX’er op de Olympische Spelen doet Chris Jacobs naar eigen zeggen niet. Daarvoor moeten te veel randvoorwaarden vervuld worden zonder dat je als atleet zelf iets kan forceren. Ook al schopte Arnaud Dubois het vier jaar geleden onverhoopt en langs een achterpoortje tot in de Olympische Spelen van Londen, op een herhaling van dat scenario rekent de bondscoach niet echt. “Al weet je maar nooit hoe een koe een haas kan vangen. Als er een wonder zou geschieden, dan moet dat later deze maand op het wereldkampioenschap in Colombia gebeuren. Wie het daar minstens tot in de halve finale schopt maakt meteen plots toch weer kans op een olympisch ticket. Niet dat ik daar mijn hoop echt op heb gesteld, maar aan de andere kant: je maakt het wel vaker mee dat de toppers plots een pak minder goed voor de dag komen als zo’n WK in de onmiddellijke aanloop naar de zoveel belangrijker Olympische Spelen wordt georganiseerd.”

Toch naar WK
Stel dat het voor Vanhoof lukt, komend weekend. Is passen voor de lange en vermoeiende reis naar het wereldkampioenschap in Colombia dan een optie? “Absoluut niet”, meldt Chris Jacobs. “Met een kwalificatie voor de Spelen op zak staat dat WK dan in het teken van ‘niks moet, alles mag’. We reizen al een tiental dagen voor de start van het evenement af naar Zuid-Amerika. In de beste omstandigheden dus. Die aanpak herhalen we trouwens later, met het oog op de Olympische Spelen. Dan houden we halt voor een stage in Florida. Dezelfde klimatologische omstandigheden, dezelfde tijdzone: we laten niks over aan het toeval. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Eerst proberen we er de komende dagen voor te zorgen dat we de kwalificatie voor Rio – doelstelling Nummer Eén in 2016 – op zak kunnen steken in Papendal.”

Bron : Belgian Cycling

Publicatie : Nancy Aerts