Elke Vanhoof in halve finale in Supercross in Papendal

Elke Vanhoof in halve finale in Supercross in Papendal

Omstreeks half 10 in Balen ( Belgie ) vertrokken en om 11 uur aangekomen in Papendal ( NL ). We zijn vlot naar ginder gereden zonder moeilijkheden. De deuren gingen open om half 12 en dan zijn we direct naar het parcours gaan kijken. Vooral de startberg van 8 meter wilde ik zien. Het is indrukwekkend.

Er waren verschillende standjes waaronder een stand van de hoofdsponsor van het evenement SWATCH. De Nederlandse toprijder Martijn Scherpen en de Australische rijder, die ook gesponserd worden door SWATCH, hielden een handtekeningsessie waarop vooral het jonge volkje aanwezig was.

Ook de Nederlandse rijders Sander Bisseling en Jelle Van Gorkom en rijdster Merle Van Benthem waren ook heel graag gezien tijdens hun handtekeningsessie. Jelle Van Gorkom was gisteren de snelste tijdens de TIME TRIAL.

Vandaag kwamen er bij de Elite Women 32 rijdsters aan de start die zich gisteren tijdens de time-trial wisten te plaatsen waaronder ook onze eigenste Elke Vanhoof. Romana Labounkova uit Tsjechie reed de snelste tijd bij de dames.

De Elite Men starten met 64 ook geplaatst via de time-trial. Toon Jacobs en Arnaud Dubois wisten zich ook te plaatsen.

De dames moesten zich in 3 heats bewijzen om door te stoten naar de 1/2 finale. Elke Vanhoof had in haar 1ste heat een superstart en reed tot halverwege het parcours aan de leiding. Maar toen viel ze plots stil en moest ze enkele plaatsen prijsgeven zodat ze als 5de over de finish reed.

In haar 2de heat had ze een echte misstart en was op achtervolgen aangewezen. Het geluk was wel aan haar kant, want door enkele valpartijen werd Elke 3de en was ze dus nog in de running voor een plaats in de halve finale.

Elke had ook in haar 3de heat geen superstart en was op achtervolgen aangewezen, ze werd 5de maar het was voldoende voor 1/2 finale.

In haar halve finale moest Elke het opnemen tegen Arielle Martin ( USA ), Laura Smulders ( NL ), Mariana Pajon ( COL ), Amanda Carr ( USA ), Anetha Hladikova, George ( ? ) en Romana Labounkova ( CZE ). Een zware reeks met echt knallers, maar Elke heeft zich goed geweerd en werd nog knap 5de. Net niet genoeg om door te stoten naar de finale.

De finale bij de Elite Women werd gereden door Sarah Walker ( NZL ), Romana Labounkova ( CZE ), Caroline Buchanan ( AUS ), Magalie Pottier ( FR ), Mariana Pajon ( COL ), Arielle Martin ( USA ), Anetha Hladikova ( CZE ) en Jana Horakova ( CZE ). Ze zijn in deze volgorde over de finish gekomen.

 

Ook de heren moesten 3 heats afwerken om zich te plaatsen voor de 1/4 finale.

In zijn 1ste heat werd Arnaud Dubois 4de, een mooie uitgangspositie voor de rest van de wedstrijd. Voor Toon Jacobs was het niet zo positief, hij werd laatste ( 8 ) in zijn heat.

Ook de volgende heat was positief met een 5de plaats voor Arnaud. Toon werd in zijn heat 6de, doorstoten naar de 1/4 finale was nu dus heel moeilijk.

De Nederlanse huidige Europese kampioen Raymon Van Der Biezen kwam in zijn 2de heat heel zwaar ten val doordat zijn stuur afbrak. Hij had zijn 1ste heat gewonnen en werd dus 8ste in zijn 2de heat door deze ongelukkige val, een plaats in de 1/4 zat er nog in.

De 3de heat werd voor Arnaud Dubois het einde van zijn deelname aan de SX met een 8ste plaats. Ook Toon Jacobs kwam niet meer verder in deze wedstrijd.

Raymon Van Der Biezen ( NL ) kwam niet meer aan de start voor zijn 3de heat en was zo ook uitgeschakeld. Martijn Scherpen ( NL ) wist zich ook niet te kwalificieren voor de volgende ronde.

Jelle Van Gorkom ( NL ) was in topvorm. In de 1/ 4 finale wisten volgende rijders zich te plaatsen voor de halve finale :Marc Willers,Jelle  Van Gorkom, Joshua Callan, Andres Jimenez, Sam Willoughby, Corben Sharrah, Tom Mankus,Jose Diaz,Edzus Treimanis, Tory Nyhaug, Michalel Prokop,Brian Kirkham, Joris Daudet, Donny Robinson, Mike Day en Thomas Hamon.

De finale werd gereden en aangekomen in deze volgorde :

Marc Willers ( NZL ), Jelle Van Gorkom ( NL ), Joris Daudet ( FR ), Tory Nyhaug, Edzus Treimanis ( LAT ), Joshua Callan ( AUS ), Brian Kirkham ( AUS ) en Sam Willougbhy ( AUS ) die jammer genoeg ten val was gekomen in deze wel heel spannende finale van de Elite Men.

Chantal Bensch vanuit  Papendal