Elke Vanhoof is klaar voor de Olympische Spelen

Elke Vanhoof is klaar voor de Olympische Spelen

‘Don’t dream your life, but live your dream!’

BMX in België kreeg sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 een enorme boost. Het aantal vergunninghouders werd zomaar eventjes verdriedubbeld. Aanvankelijk was  Arnaud Dubois het boegbeeld van de BMX. Intussen zijn er enkele toppers bij gekomen. Elke Vanhoof zet nu als elite woman haar voet naast die van Arnaud. Ook Toon Jacobs en Tori Van de Perre draaien op internationaal niveau mee. Zowel Arnaud als Elke komen in aanmerking voor een Olympisch ticket voor Londen 2012.  We zochten Elke op en lieten haar uitvoerig vertellen over haar passie en sport. Maar eerst vertellen we wat BMX betekent in ons land.

BMX is van oorsprong een Amerikaanse sport. De Bicycle Motorcross werd over de plas boven het doopvont gehouden. Maar al snel veroverde BMX het Europese vasteland. Zo wat dertig jaar  geleden introduceerde een Lommelnaar, wijlen Bert Dekkers, de BMX in ons land. Dekkers had in Amerika kennis gemaakt met deze prachtige sport en wilde ook in België wedstrijden organiseren.  Op pistes, die veel aan het veldrijden deden denken,  werden de eerste BMX wedstrijden gereden.  Geleidelijk aan evolueerden de pistes naar echte BMXpistes met een behoorlijke aanloopschans. De BMX kende een terugval in de jaren ’90, maar sinds de Spelen van 2008 is de sport in ons land uit haar voegen gebarsten. Momenteel zijn er meer dan 1300 vergunningen uitgereikt. Bepaalde clubs deelden al mee in het succes. In mei 2009 organiseerde Offroadclub BMX2000  Dessel de voorronden van het EK BMX. Begin april 2011 deed BMXclub Circuit Zolder hetzelfde.  Deze club is ook kandidaat om het WK in 2014 daar te organiseren.

Het aantal BMXclubs in ons land is de laatste jaren fors gegroeid. In elke provincie worden nieuwe pistes aangelegd en nieuwe clubs opgericht. De provincie Antwerpen spant momenteel de kroon met het meest aantal pistes. In vele gemeenten doen burgemeesters aanvragen bij de Wielerbond Vlaanderen om een BMXpiste te mogen aanleggen of vragen naar concrete tips voor de aanleg ervan.  BMX is op dit moment zo populair dat de wedstrijden in twee blokken worden gereden.  Eén in de voormiddag en één in de namiddag.  De belangrijkste wedstrijden zijn de Topcompetitiewedstrijden in ons land. Internationaal zijn de voorronden en de finale van het EK, samen met de Supercross(wereldbeker BMX) en het WK het belangrijkste.  Het is in deze wedstrijden dat Arnaud Dubois en Elke Vanhoof hoge toppen scheren.  Ze kunnen zich kwalificeren voor de Spelen. Welke hier de selectienormen voor zijn, lees je elders op deze pagina.

BMX is dé ideale voorbereiding op een latere carrière in het veldrijden, mountainbike en de motorcross. De technieken en de vaardigheden kan je nergens anders leren.  Verschillende grote namen uit de veldritwereld komen uit de BMX: gewezen wereld- en meervoudig Belgisch kampioen Sven Nys, wereldkampioen Zdenek Stybar, Tom Meeusen… Ook wegrenners en gewezen mountainbikers zoals Cadel Evans, Tom Steels en Robbie Mc Ewen kropen destijds op het mini-fietsje.  Het lijstje is lang.

Bij onze Noorderburen zitten momenteel ook enkele wereldtoppers met ondermeer Raymon van der Biezen.  Ze lieten niets aan het toeval over en bouwden prompt de BMXtrack van Londen 2012 na  in het Olympisch trainingscentrum in Papendal. Einde mei oefende zo wat de hele wereldtop in Nederland in de Supercross in Papendal.

Maar in ons land is Elke Vanhoof de Belgische hoop in bange dagen. De Desselse speelde het klaar om na een lange blessure, na een val in het WK vorig jaar,  de halve finale te rijden op de Supercross in Papendal. Sinds 1 augustus vorig jaar is ze topsportster bij BLOSO en nu komt ze uit bij de Elite Woman.   Tijd om dit toptalent even voor te stellen.

‘Don’t dream your life, but live your dream!’ staat op de persoonlijke website van Elke Vanhoof. Beter kon ze haarzelf niet omschrijven. De talentvolle BMX’ster, geboren op 16 december 1991,  aangesloten bij de BMXDevils van Ravels straalt zoveel zelfvertrouwen én bescheidenheid uit. Vele topsporters mogen hier een voorbeeld aan nemen.  Elke ademt BMX, ze eet en drinkt als het ware BMX.  Ze is de ideale ambassadrice voor haar sport.

Samen met haar zus Nele, moeder Greet en vader Herman vormt ze een gezellig en warm gezinnetje in Dessel. Ze wonen  wat afgelegen, maar in een zeer mooie omgeving, in het Sluishuis in Dessel, waar Herman sluiswachter is. ‘Als je me niet vindt, bel dan maar gerust,’ zei ze ons vrolijk aan de telefoon een uurtje voor het interview.  Naast BMX’en ontwerpt Elke ook websites. En de ervaring voor het grafische en het fotogenieke mocht onze fotograaf  Patrik ondervinden.  Als een volleerd fotomodel lachte Elke de wereld toe. Dat fotogenieke konden we ook op haar website terugvinden. Ja, als Elke niet aan BMX deed, dan was ze wellicht bekend als fotomodel. Toeval of niet, tijdens de fotosessie, passeerde nog een ander groot BMX talent uit het dorp, Toon Jacobs, met de auto weliswaar.

‘Ik begon op mijn achtste,  met BMX samen met mijn neefje Senne. Daarvoor had ik aan atletiek en scholencross gedaan.  Hier in Dessel werd in 2000 een BMXpiste aangelegd en zo ben ik begonnen. Eerst in Nederland, in Luyksgestel, omdat hier het parcours nog niet af was.  De wielersport zit in onze familiegenen. Ons voke, Louis Vanhoof, die intussen dood is,  koerste vroeger ook.  Hij reed nog samen met Rik Van Looy en klopte hem regelmatig.  Net in de periode dat hij prof kon worden, kreeg hij een auto ongeluk en kon zijn carrière vergeten.  Ook onze pa was vroeger wielrenner.  Mijn eerste wedstrijd was in Aarschot en ik eindigde als bijna negenjarige nagenoeg als laatste. Ik trainde toen ook niet veel en deed enkel maar aan clubtrainingen. Daarna werd het al  wat serieuzer. Vanaf de moment eigenlijk dat ik Europese kampioene werd.  Dat was in 2001. Mijn beste seizoen was ongetwijfeld in 2004. Het jaar van de grote doorbraak. Ik werd vice-wereldkampioene, Europese kampioene en pakte de provinciale en Vlaamse titels mee. Bovendien werd ik Belgisch kampioene. Toen werd het BK nog over acht wedstrijden gereden en ik won van allemaal jongens. Deze nationale titel is me daarom het meeste waard. Verder won ik dat jaar nog de Beneluxcup, de Beker van België, de Deense Indoorcup en de Europabeker, ‘herinnert Elke zich.  Dat jaar werd ik gesponsord door Redline.

Haar carrière ging er altijd maar op vooruit. Ze liet haar omringen door goede trainers en begeleiders. In 2009 werd ze opgenomen in het Be Goldteam, dat atleten klaarstoomt voor de Spelen.  In 2010 kreeg ze eerst een VDAB topsporter statuut en werd ze topsportster bij BLOSO. Ze kwam opnieuw in het nationale team terecht. Intussen rijdt ze ook voor het JOSH/OX/TVE team. Haar persoonlijke trainer is nu Chris Jacobs. De weg naar de Spelen is nog lang. Maar ze heeft zich al met één been gekwalificeerd, door de halve finale in Papendal te bereiken.

De voorbereiding naar de Spelen verloopt goed. ‘Dit jaar is het vooral trainen. Je houdt wel rekening  met wedstrijden, maar toch staat de voorbereiding voor de Spelen centraal. In Papendal kregen we een extreem parcours voorgeschoteld. Dat was even aanpassen. Je moet springen, anders geraak je niet vooruit. In BMX moet je van alles kunnen. Het is een complete sport. De trainers die de schema’s opmaken, moeten elke spier of vezel van de rijder kennen.  Je moet kunnen springen, liften, explosief zijn, uithouding en lenigheid hebben, ’ besluit Elke.  Eind juli gaat de Desselse naar het WK BMX. Daar kan ze misschien haar definitieve selectie voor de Spelen afdwingen.

Tekst: Erik Braeken

Foto’s: Fotopatch