Elodie Kuijper en Wolfgang Krenn winnen proloog in Crocodile Trophy

Elodie Kuijper en Wolfgang Krenn winnen proloog in Crocodile Trophy

Na een sabbatical van drie jaar keerde de Crocodile Trophy terug naar Australië. Een proloog op Smithfield was de start van de 26e editie van de mythische mountainbikerace. Negen kilometer met 353 hoogtemeters is de aftrap geweest voor 70 atleten van over de hele wereld, die deelnemen aan de negen dagen durende race, boordevol acht spectaculaire etappes die vanaf zaterdag zullen volgen. De eerste winnaars van de Crocodile Trophy van dit jaar waren de Nederlandse Elodie Kuijper en de Oostenrijker Wolfgang Krenn.

Op een uur rijden van Port Douglas, vlakbij het Great Barrier Reef aan de noordoostelijke Pacifische kust van Australië, begon de legendarische Crocodile Trophy aan zijn 26e editie met de proloog in Smithfield Mountainbike Park. De korte etappe was wederom een ​​perfecte opwarmer voor de komende uitdagingen in de Australische outback.

De Nederlandse Elodie Kuijper won voor de tweevoudig eindwinnaar Sarah White. De Australiër zou dit jaar de eerste vrouw kunnen worden die de epische race drie keer weet te winnen. Derde eindigde na negen kilometer de Zwitserse Diana Capoca.

De Oostenrijkse Krenn won bij de heren met een voorsprong van 1:05 minuten op de Belg Pekka Heijnen. De derde plaats ging naar lokale held Isaac Tonello, die op de eerste dag van de race de best geplaatste Australiër was. Hij eindigde 1:44 minuten achter Krenn. Werner van der Merwe, een andere Australische renner, eindigde als vierde voor de Duitser Marco Gierzinger.

Voormalig Olympisch en wereldkampioen schansspringen, Andreas Goldberger uit Oostenrijk eindigde zijn debuutdag bij de Crocodile Trophy op een 34e positie. Hij eindigde de proloog vijf minuten achter zijn trainingspartner Krenn. In zijn leeftijdscategorie staat Goldberger vierde.

Op zaterdag leidt de eerste etappe van deze editie het peloton van Cairns naar Ringers Rest. Door prachtige regenwouden leidt het parcours naar de finish in Mareeba Valley, waar het landschap meer rotsachtig zal zijn vanwege de voormalige vulkaniteit in deze regio. 80 kilometer en 2.000 hoogtemeters wachten op de eerste etappe van het spectaculaire mountainbike-avontuur in Australië.

Bron: PM

Foto: Alex Zauner/Crocodile Trophy