Erwin Vervecken wil Gravel op de kaart zetten in de wereld

Erwin Vervecken wil Gravel op de kaart zetten in de wereld

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken ging na zijn carrière in dienst bij Golazo. Hij is er verantwoordelijk voor de parcours van de wedstrijden die Golazo in het veld organiseert. Verder is hij ook de gangmaker van de Granfondo series. Nu wil Vervecken ook het gravelgebeuren mee op de kaart zetten in ons land. Om te beginnen met de organisatie van het BK gravel volgend jaar in Oud-Heverlee. Dat geldt als generale repetitie voor het WK gravel dat een jaar later in het eerste weekend van oktober georganiseerd wordt van Halle naar Leuven.

‘We hopen op de typische Parijs-Roubaix mannen aan de start te krijgen in het WK gravel met Pogacar, Alaphilippe, van Aert, van der Poel en ook een deel van de crossers. Ook is dan het veldritseizoen begonnen. Ik vermoed en hoop dat ze dan wel eenmalig een WK in eigen land mee doen,’leidt Erwin in.

Erwin, wil je dan in België een voortrekkersrol spelen?

‘Na de Granfondo series, die ik al jaren mee organiseer, hadden we een debriefing met de UCI. Daar kwam het gravel ter sprake en we gaven aan dat we die boot niet wilden missen. We stelden voor om een qualifier reeks te maken voor gravel. Maar door corona is het daar de laatste twee jaar niet van gekomen. We zijn de kalender nu aan het afronden. Volgend jaar zijn er twee in Australië, eentje in Canada en eentje in Amerika, heel veel in Europa. We zijn ook bezig met wedstrijden in Afrika, in Zuid-Afrika, maar ook in Centraal-Afrika. Het wordt dus heel mondiaal. Daarvoor moeten vooral de masters en voor België de elite zonder contract zich kwalificeren. De elites worden uiteraard rechtstreeks aangeduid met een selectie. Een beetje zoals het WK mountainbike marathon. Voor de eerste editie heeft de UCI twintig wild cards per federatie toegestaan. Uiteraard wordt dat elk geëvalueerd en bijgestuurd. We moeten zien de qualifier serie ook redelijk houden. Voorlopig zitten we rond de 600 deelnemers, in Houffalize rond de duizend, in Australië ook. Nu kunnen we een boom krijgen met het WK. Ik heb jarenlang Granfondo gedaan en dit is iets anders. Je rijdt de eerste keer super confortabel. Bij de mountainbike zit je recht en dat is perfect om je single track te rijden in de Ardennen. Als je weinig techniciteit hebt en je wil toch heel comfortabel rijden is een gravelfiets ideaal. Het is de geometrie van een wegfiets. Met de breedte van de vork en achteraan van een brede band is het een verbeterde crossfiets. Het is ook een stukje comfort van de mountainbike gecombineerd met de snelheid van de wegfiets. Het grote verschil tussen weg- en crossfiets is uiteraard de opening voor de bredere banden, maar ook de wielbasis. De afstand tussen de voor-en de achteras, die is een cm korter. Je kan ook met crossfiets gravelen, maar dat ziet je iets meer gespannen. Met een gravelfiets kan je nog meer chillen. Elke wegrenner heeft wel al vele malen hetzelfde trainingsparcours afgelegd. En soms ontdekt hij dan een paadje en dat is juist het gravelen. De ontdekking van de nieuwe paden met respect van de natuur. We blijven altijd in dialoog met het Agentschap voor Natuur en Bos en blijven altijd op de bestaande paden. Gravel is op bestaande paden en brede boulevards. In principe zou je overal met een auto moeten kunnen rijden. Je moet altijd de natuur blijven respecteren, ‘besluit Erwin Vervecken.