Houffalize is het mekka van het mountainbike

Houffalize is het mekka van het mountainbike

Dit weekend zakken weer honderden mountainbikeliefhebbers af naar Houffalize.

In het Mekka van het Mountainbike staat deze keer geen wereldbekerproef meer op het programma.

Maar onder de nieuwe naam : Houffalize Bike Festival boet het zeker niet aan prestige in.

Van vrijdag tot en met zondag staan Four Cross, Trial, Downhill en Cross – country op het programma.

Op de marathon na komen dus alle disciplines van het mountainbike aan bod. De Euro 4X series zijn in het leven geroepen en vormen samen met Malmedy een nieuwe uitdaging voor de Waalse steden. Verder is er het BK 4X  en downhill.  Naast het wedstrijdprogramma bouwden de organisatoren ook een mooie randanimatie uit.  Met de Houffalize Open Tour, de Night ride, de Kids Trophy, de Legend race, de Trial master, de Freestyle airbag en de MTB trekking is het mountainbikeplaatje compleet.

De meeste toeschouwers komen wellicht voor het zondagprogramma met de XCO.  Het deelnemersveld is indrukwekkend. Wereldkampioen José Antonio Hermida is er niet bij. Maar nr. 1 van de wereld , vice-wereldkampioen én Europees kampioen Jaroslav Kulhavy is wel van de partij. Samen met Olympisch kampioen Julien Absalon, voormalig wereldkampioen Nino Schurter, zijn landgenoot Florian Vogel, Wolfram Kurschat, Marco Aurelio Fontana, Emil Lindgren, Henk Jaap Moorlag, Sergio Matencon Gutierrez, Fabian Giger is een heel deel van de wereldtop present.  Vergeten we daarbij de Belgen niet met Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels,  zijn ploegmaten Nicolas Vermeulen, Sebastien Carabin en Bjorn Brems. Ook Pascal Hossay, Tim Wynants, Jimmy Tielens e.a. zijn van de partij.  Met de Nederlanders Frank Schotman, Irjan Luttenberg, Jeroen Boelen, Jelmer Pietersma ,de Fin Jukka Vastaranta  krijgen we zeker spektakel van de bovenstel plank. Meer dan twintig nationale en internationale kampioenen starten in de Waalse hoofdstad van het mountainbike.

Bij de dames voert wereldkampioene Maja Wloszczowska het deelnemersveld aan, samen met haar land-en ploeggenote Anna Szafraniec. De knappe Julie Bresset,  de voormalige wereldkampioene Gunn-Rita Dahle Flesjaa kleurt samen met de Nederlandse Anne Terpstra, Rozanna Slik, Anneke Beerten(die van de downhill overkomt) het deelnemersveld.

In de twintigjarige traditie bouwde Houffalize naam en faam uit.  Vele renners wonnen. Roel Paulissen is één van de succesvolste Belgen. Hij duikt meermaals op in de top-5 de afgelopen tien jaar. De Italo-Belg, die nu in Italië met succes, een fietsenzaak RH racing uitbaat, won in 2004.  In 2002 was hij tweede na Sauser. In 2005 en 2007 werd hij telkens vijfde. Binnenkort brengen we een exclusief interview met de “King of the mountains” en tweevoudig wereldkampioen marathon.

Het wordt dus genieten in Houffalize. Supporters op post!