KBWB roept veldritorganisatoren samen

KBWB roept veldritorganisatoren samen

ava

Afgelopen week riep de wielerbond alle organisatoren van categorie A veldritten samen in Brussel. De KBWB verduidelijkte nog eens alle nieuwe regels voor het nakende seizoen.

In de eerste plaats wordt er bij iedere A-wedstrijd een technisch afgevaardigde aangeduid. Hij zal enkele dagen vooraf naar het parcours komen en een rapport opmaken. Tegelijkertijd zal hij aanwijzingen geven tot verbetering. In overleg met de organisator en de voorzitter van de jury zal hij na de wedstrijden een tweede rapport opmaken.

De KBWB wil ook bijzondere aandacht besteden aan de veiligheid bij wedstrijden. Het verbod om alcoholische dranken mee naar het parcours te brengen wordt ingevoerd. Ook zal er aan de drankstanden een verplichte veiligheidszone (dubbele afsluiting) 100 meter voor en 100 meter na deze stand moeten voorzien worden.

Ook moeten er bijkomende signaalgevers op kritieke punten (bv. een afdaling) komen en moeten de oversteekplaatsen tijdens de laatste ronde gesloten worden.

Voortaan moet een A-veldrit minstens 10 buitenlandse renners aan de start hebben staan, welke ten minste 5 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen. Organisatoren van een wedstrijd klasse 1 zijn verplicht een wedstrijd voor dames in te richten op dezelfde dag.

Hindernissen die gevormd worden met planken mogen voortaan minder dan 40 cm hoog zijn. Dus lagere planken waar men vlotter kan overwippen zijn vanaf nu toegelaten.

Brecht Toelen