Klaas Vantornout wint de Hansgrohe Superprestige in Gavere

Klaas Vantornout wint de Hansgrohe Superprestige in Gavere

De veldrit in Gavere is een klassieker in het cyclocrossland. Wie zijn naam op deze erelijst kan schrijven, eist voor zichzelf een plaatsje in de geschiedenisboeken. Dit jaar ging de overwinning naar Iserbyt bij de junioren – Sanne Cant bij de vrouwen – Laurens Sweeck bij de beloften en Klaas Vantornout bij de elites.

Al twintig jaar staat deze wedstrijd op de wedstrijdkalender. Dus van een klassieker kan je wel spreken. De regen had het parcours omgetoverd tot een loodzware omloop. Voor sommigen was dit een pluspunt, maar voor anderen was het afzien geblazen.

Bij de junioren kregen we een snelle opener van een Spaanse renner, maar al gauw schoven de topfavorieten naar voor om met Yserbit als eerste het veld in te duiken. Hij voelde zich in zijn sas op deze loodzware omloop. In de eerste ronde werd er al een kloofje gemaakt door hemzelf en Jacobs. Maar deze laatste moest de wedstrijd staken door mechanische pech. Dus had Yserbit het al vlug voor mekaar om een mooie voorsprong uit te bouwen en op zijn eigen tempo de wedstrijd te volmaken. Hij pakte een 10 op 10 iets wat hij in zijn schoolcarrière nog nooit had gepresteerd. Achter hem werd Jaspers tweede en Wolfsing werd knap derde.

Bij de dames kregen we een kopstart van Sofie De Boer maar ook Ellen Van Loy kwam goed weg en dook als eerste het veld in. De andere topfavorieten bleven er rustig bij en schoven op hun eigen tempo gedurende de duur van de wedstrijd op. Toen Sanne Cant vooraan kwam aansluiten was al vlug duidelijk dat zij over superbenen beschikte. In de looppassages was Sanne sterker dan haar concurrenten en daar maakte zij het verschil. Nikki Harris die ook een zeer goede wedstrijd gereden had kwam mooi mee en pakte daardoor de tweede plaats. Ellen Van Loy die werd nog derde.

Sanne Cant

Bij de beloften waren  alle ogen gericht op de koploper in de Superprestige namelijk Laurens Sweeck. Hij toonde zich van de eerste meters al. Hij nam het hele peleton op sleeptouw. In de eerste ronde kwamen Aerts en Van Aert ten val, maar geen van beiden panikeerden. Zij probeerden hun wedstrijd op eigen tempo op te bouwen en kwamen mooi terug. Vooraan kregen we een kopgroep waar we zeker de winnaar in mochten verwachten. De gevallen Wout Van Aert – Laurens Sweeck en Dieter Vanthourenhout maakten de wedstrijd had. Halfweg de wedstrijd probeerde Wout Van Aert even aan de boom te schudden en hij kreeg een kleine kloof op zijn naaste achtervolgers. Van terugkeren was geen sprake meer bij Dieter en Laurent. Zij zouden gaan strijden voor de verdere ereplaatsen. Maar Dieter wachtte niet op de sprint, want dan wist hij dat hij de geklopte man zou zijn.

 Laurent Sweeck

Op het militaire domein trok Rob Peeters de hele bende bij de elite op sleeptouw. De andere topfavorieten waren wat minder gestart en waren een hele wedstrijd op achtervolgen aangewezen. David van der Poel probeerde de wedstrijd hard te maken en mee te werken voor zijn jongere broer Mathieu. Aan het einde van de wedstrijd moest Mathieu ze laten gaan door een minder goede fietswissel te doen. Hij werd uiteindelijk zesde. Tom Meeusen probeerden vooraan de wedstrijd in handen te nemen, maar kreeg al gauw af te rekenen met het ploegenspel van de renners van Sunweb Napoleon Games. Ronde na ronde probeerden ofwel Klaas Vantornout ofwel Kevin het zwaar te maken voor Tom. Maar hij bleef er voor gaan tot zelfs de laatste ronde. Toen zag hij Sven Nys nog naderen. De veer brak bij Tom en uiteindelijk eindigde hij op de vierde plaats. Achteraf was hij zwaar ontgoocheld omdat hij weer net naast het podium eindigde.

 

De rijders van Sunweb Napoleon Games probeerden het ploegenspel uit te spelen. Bij het beklimmen van de Gaverberg probeerde Klaas een kloofje te nemen. Daar lukte hij in en daar was de wedstrijd verreden. Hij bouwde die kloof nog uit in de laatste ronde en was de terechte winnaar na afloop van deze wedstrijd. Zijn teamgenoot Kevin Pauwels kwam als tweede over de finish en een sterkrijdende Sven Nys pakte in extremis nog de derde plaats. Dat was voor hem het hoogst haalbare op zo’n omloop. Na afloop wist hij ons te vertellen dat hij eigenlijk een beetje te traag van start was gegaan om niet over zijn toeren te raken en zijn cross naar eigen vermogen in te delen.

De daguitslag van Gavere bij de elites :

1. Klaas Vantornout

2. Kevin Pauwels

3. Sven Nys

4. Tom Meeusen

5. Lars van der Haar

6. Mathieu van der Poel

7. Philip Walsleben

8. Bart Wellens

9. Sven Vanthourenhout

10. Bart Aernouts

Sven Nys pakt nu de leiding in de Hansgrohe Superprestige voor Mathieu Van der Poel. In alle wedstrijden die al verreden zijn voor dit klassement hebben we al telkens een andere winnaar verkregen. Het blijkt dus nog een spannend klassement te worden.

Sven Nys