Klassieker Overijse gewonnen door Jolien Verschueren

Klassieker Overijse gewonnen door Jolien Verschueren

Tweede overwinning voor Jolien Verschueren na de Koppenberg. De tweede plaats was voor Helen Wyman die van bij het begin de wedstrijd hard probeerde te maken. De derde plaats ging nog verrassend naar Nikki Harris die in de laatste ronde Sanne Cant nog wist te passeren.

Het parcours op en rond de Tenotsberg zou een mooi uitgangspunt kunnen zijn voor de dames maar de organisatoren deden een paar aanpassingen aan het parcours waarbij de Tenotsberg links bleef liggen. Toch was de 78e editie van Overijse een zware editie. Vaandeldraagster Sanne Cant voelde zich niet goed goed bij de aanvang van deze wedstrijd. Gisteren verzwikte zij haar enkel in de wedstrijd van Essen en daar had zij nu wel wat last van in haar kuit. Maar Sanne straalde heel veel zelfvertrouwen uit en haar doelen waren gesteld. Ze zou haar uiterste best gaan doen om deze klassieker op haar palmares te schrijven. Doch wist ze wel wat rekening te houden met Jolien Verschueren. Jolien zelf vond de omloop van Overijse zeer goed. Het was er eentje die haar wel zou liggen.

Het werd verzamelen aan het appel  in het Mariëndal voor de 25 dames die uit negen verschillende landen kwamen. Telenet – Fidea trok de wedstrijd op gang en de anderen werden verplicht om in hun lint mee te gaan naar de allereerste hindernis in de weide. Verschueren had haar start weer gemist. Voor ze de weide in dook zat zij in 16e stelling met al een achterstand van 16 seconden. De eerste hindernis achter het administratief centrum zetten al heel wat meiden voet aan de grond. De Tenotsberg werd uit het parcours gehaald maar we kregen voorin al een stevig duel tussen Wyman, Harris. Sanne Cant liet even begaan en bekeek alles vanuit de tweede lijn. Ellen Van Loy en Sofie De Boer volgden op een paar meters achter Sanne. Verschueren maakte heel wat plaatsen goed in de loopfase waar anderen probeerden te rijden. Zo kreeg zij opnieuw aansluiting in de kopgroep. Aan het beekje verkoos iedereen om de fiets aan de hand te nemen en erover te stappen. Van erover springen was bij de dames geen sprake. Voorin werd hierdoor een groepje gevormd met Wyman, Harris, Cant, Van Loy, Majerus, Verschueren en De Boer. Sanne Cant moest in de klim even de rol lossen maar ze panikeerde niet. In de afdaling sloot zij met gemak weer aan bij de koplopers. Sofie De Boer reed zich vast in het lint waardoor zij even de koplopers moest laten gaan. Meer dan 8 minuten 28 waren er nodig om de eerste ronde af te werken. Met de verkenningsronde achter de rug konden de dames de wedstrijd openbreken. Wyman reed vlot naar boven op de klauterpartij in de weide. Ze kreeg hierdoor een paar meters kado van haar medevluchters. Harris en Cant hadden er wat meer moeite mee en moesten een paar meters prijs geven. Achter hen volgde Jolien Verschueren op dezelfde achterstand. Majerus kwam met de anderen terug in de wedstrijd. Helen Wyman volede zich in haar sas op deze zware omloop en reed in de weide opnieuw weg van haar medevluchters. Wyman deed wat ze moest doen. Ze zette haar concurrenten onder druk. De stroken die haar bijzonder goed lagen trok zij vlot door en de mindere stukken bouwde zij een zekerheid in waardoor de anderen telkens konden terugkeren. Ze bleef in het visier van haar achtervolgers.

Met nog drie ronden voor de boeg hadden we Wyman op 8 seconden voorsprong op het trio Harris – Cant en Verschueren. Van Loy volgden op dat ogenblik op 10 seconden. De rest van de groep op meer dan 20 seconden. Verschueren verdapperde op de kasseien op al meer dan 20 seconden van de koploopster. Maar je zag haar naderen op Wyman. Harris probeerde aan te klampen maar voelde dat het tempo te hoog lag en besloot om haar eigen tempo op te leggen. Hierdoor voelde zij de hete adem van Ellen Van Loy wel in haar nek. Wyman verdeelde haar krachten goed maar achter haar zag ze opnieuw een hergroepering van het trio. Bij het oprijden van de kasseien kregen we even een aanraking van Harris en Cant. De blik van Cant was duidelijk. Ze ging aan de kop rijden en de forcing werd opgevoerd richting Wyman.  Ze kreeg onmiddellijk de steun van Jolien Verschueren om het gat te dichten op Wyman. Op de technische stukken was Verschueren wat minder maar op de klauterpartij voelde zij haar in haar sas. Daar nam zij ook resoluut de leiding in handen op zoek naar Wyman. Het gat werd gedicht en we kregen opnieuw een spannende strijd voor de overwinning.

Met nog twee ronden af te werken kregen we voorin een duo Wyman – Verschueren daarachter Sanne Cant die even moest bekomen en blijkbaar last ondervond van haar kwetsure. Harris zag het gebeuren en geloofde nog in haar kansen om op het podium te raken. We kregen echt een kantelmoment voor Sanne Cant. Voorin hadden we het duel tussen Wyman en Verschueren. In de afdaling van de weide kwam Sanne voorin opnieuw aansluiten. Op de klassieke klimpartij hadden we een driestrijd voor de winst. Maar daar moest Sanne Cant het telkens bekopen en kwam ze zichzelf tegen. Voorin kregen we telkens opnieuw een steekspel tussen Wyman en Verschueren. Door dit euvre  kon Sanne telkens opnieuw aansluiten en mee proberen te strijden voor de winst.

Met de bel van de laatste ronde luidend hadden we nog steeds drie dames die konden dingen naar de overwinning. Harris zat op dat ogenblik goed op plek vier. Ellen van Loy die op meer dan 20 seconden zat bekleedde de vijfde plaats. Jolien Verschueren had nog een superpassage in de weide waardoor zij 2 a 3 seconden kon wegrijden van haar medevluchters. Wyman bleef druk zetten op Sant om de achterstand zo klein mogelijk te houden. In de klauterpartij maakte Jolien Verschueren nog een klein foutje waarbij de achtervolgers er nog in geloofden om terug te keren maar dat was buiten de wil van Jolien Verschueren gerekend. Zij herstelde onmiddellijk en trok driftig door. Een mooie oprijlaan op de kasseien gaf Cant weer vleugels waardoor ze Wyman uit het wiel kon rijden. Maar bij de afdaling in de weide slaagde Cant er opnieuw in om in het wiel te komen van Verschueren. Bij die aansluiting maakte Cant een schuiver en kreeg haar stuur in haar buikstreek. Ze kreeg onmiddellijk pijnscheuten en toen was het over en out voor Sanne Cant. De strijd was gestreden. Jolien kon haar tweede overwinning van het seizoen pakken. De tweede plaats ging naar Helen Wyman die een voortreffelijke wedstrijd had gereden. Door het voorval van Sanne kon Nikki Harris nog doorschuiven naar de derde plaats en moest Sanne zich tevreden stellen met een vierde plaats. Na afloop was Sanne zeer ontwaard omdat ze niet goed wist in te schatten wat haar zoveel pijn deed. Een onderzoek bij de dokter zou hierbij uitsluitsel moeten geven.

Daguitslag :

  1. Jolien Verschueren
  2. Helen Wyman 13 sec
  3. Nikki Harris 27 sec
  4. Sanne Cant 32 sec
  5. Ellen Van Loy 57 sec.