Maris Strombergs : het is hard timmeren aan de terugweg naar de top na een zware blessure

Na zijn zware blessure van 8 maanden geleden was Maris Strombergs, afkomstig uit Letland eindelijk nog eens aanwezig op een Europese wedstrijd namelijk ronde 11 van het EK BMX te Haaksbergen in Nederland.

Hij startte zijn BMX-carriere in 1993 op 5,5 jarige leeftijd. Hij werd steeds vergezeld door zijn ouders en familie, en het was steeds een groot feest op en naast het parcour. Naarmate hij ouder werd, werd ook duidelijk dat hij een groot talent was en bewees dat ook door in 2008 de allereerste Olympische kampioen te worden. Het 1ste jaar na de OS waren heel hectisch en waren de verwachtingen ook steeds hoog als hij ergens aan de start verscheen. Vorig jaar werd hij na een heel spannende finale wereldkampioen. Hij was ondertussen in Amerika gaan wonen omwille van de trainingsmogelijkheden. Ook al is er veel talent op Europese bodem, toch is de wereldtop in Amerika te vinden. De parcours zijn er vlotter, vloeiender, sneller. Elke manche die je ginder rijdt is een finale op zich. Tijdens een topwedstrijd in Amerika liep het behoorlijk fout en kwam hij heel zwaar ten val. Er waren enkele operaties nodig en daardoor werd hij 6 maanden op non-actief gezet door zijn specialist. Een 2-tal maanden geleden is hij terug beginnen fietsen met zijn BMX-fiets. Zijn persoonlijke coach, die overal mee naartoe gaat helpt hem met het terug opbouwen van zijn zelfvertrouwen. Want ook dat vergt tijd en training. Dankzij zijn Olympische en Wereldtitel kan hij goed leven van zijn sport wat in de BMX nog steeds niet evident is. Dit is ook dankzij zijn persoonlijke sponsors namelijk FREE AGENT, ROCKSTAR, UFO, KENDA TYRES. Hij vond het heel leuk om nog eens in Europa te rijden, hij houdt ook enorm van zijn fans die in Haaksbergen massaal aanwezig waren. Vooral het jonge BMX volkje keek enorm op naar Maris en hij merkte dat BMX een heel populaire sport is geworden sinds de OS van 2008. Hij had ook een groot compliment voor Joris Daudet, een jonge Franse rijder die alle 12 rondes van het EK BMX op zijn naam heeft geschreven in de Elite klasse. Het is nog nooit gebeurd.
Maris reed op zaterdag tijdens EK ronde 11 ook een topwedstrijd. In zijn kwalificatiesmanches werd hij 1-2-1, de achtste finale was goed voor 3de plaats, de kwartfinale werd een 1ste plaats zodat hij doorstootte naar de halve finale die dan weer een 1ste plaats opleverde. In de finale werd hij 3de, de tweede plaats was voor de Canadees Tory Nyhaug en de 1ste plaats voor de ongenaakbare Fransman Joris Daudet.

Dank aan Maris voor dit interview dat ik met veel plezier heb gedaan.