MTB Award voor Becking, Terpstra, Vader en Van Asselt

MTB Award voor Becking, Terpstra, Vader en Van Asselt

MTB Awards voor Becking, Terpstra, Vader en Van Asselt

 

GROESBEEK – Hans Becking (elite-mannen) en Anne Terpstra (elite-vrouwen) zijn uitgeroepen tot mountainbiker van het jaar 2016. Milan Vader en Kiki van Asselt zijn gekozen de meest veelbelovende talenten van het afgelopen seizoen. Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award zondag 11 december uitgereikt in conferentieoord De Poort in het Gelderse Groesbeek. Voorafgaand aan de uitreiking reden de genomineerden samen de veldtoertocht van Malden.
MTB Award Elite-mannen

De 30-jarige Hans Becking werd in juli Nederlands kampioen cross-country. In die discipline reed hij een constant seizoen in de subtop van het internationale mountainbiken. De coureur van het CST Superior Brentjens Mountainbike Racingteam liet daarnaast vooral uitschieters zien in diverse etappewedstrijden, zoals de Cape Epic (derde plek in vierde etappe), de Epic Israël (eindwinnaar) en de Brasil Ride (vierde in eindklassement). Becking, woonachtig in het Belgische Wetteren,  werd ook vierde op het Nederlands kampioenschap marathon.
MTB Award Elite-vrouwen

Net als afgelopen seizoenen stond er nationaal geen maat op Anne Terpstra. De Apeldoornse (25) van het Duitse Ghost Factory Team werd in juli voor de vierde keer op rij Nederlands kampioene. Hoogtepunt van het seizoen van Terpstra was echter haar deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor kwalificeerde ze zich met een tiende plek op de Europese kampioenschappen. Terpstra werd in Rio de Janeiro vijftiende. Ze haalde op het WK de finish niet, maar reed in diverse internationale wedstrijden voldoende korte uitslagen om het seizoen in de top dertig van de UCI-wereldranglijst af te sluiten.

 

MTB Award Talent-mannen
In zijn tweede seizoen bij de beloftes groeide Milan Vader uit tot een vaste waarde in de internationale mountainbiketop van zijn leeftijdscategorie. De coureur van KNWU Team MTB finishte drie keer in de top tien van een World Cup en werd achtste in het eindklassement. Vader werd daarnaast achtste op het WK, zesde op het EK en verdedigde met succes zijn Nederlandse titel.

 

MTB Award Talent-vrouwen
Juniore Kiki van Asselt reed een stabiel seizoen met de overwinning in de Benelux Cup van Zoetermeer als mooiste resultaat. In het klassement van de prestigieuze wedstrijdserie finishte de renster van Stappenbelt-Specialized als tweede, als beste Nederlandse. Van Asselt pakte ook nog een bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap.

 

Online poll
Net als vorig jaar konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform opnieuw samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en groeide de afgelopen anderhalf jaar in razend tempo  uit tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport. Uiteindelijk brachten meer dan 5.000 mountainbike-liefhebbers hun stem uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.
In de categorie elite-mannen waren Michiel van der Heijden, Hans Beckig  en Rudi van Houts genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Hielke Elferink, Anne Tauber, Anne Terpstra en Annemarie Worst.  Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Marc Bouwmeester, David Nordemann en Milan Vader. Sophie von Berswordt, Maaike de Heij en Kiki van Asselt  waren  de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen.

 

De Mountainbike Awards

De Mountainbike Awards, dit jaar gesponsord door bandenfabrikant Schwalbe, worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Dit initiatief is destijds in het leven geroepen door de ‘Club van 5’, een reflectiegroep die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Nederland. De organisatie van de Mountainbike  Awards is een aantal jaren geleden geadopteerd én overgenomen door de in 2013 opgerichte ‘Stichting Mountainbike  Platform’. Deze stichting is voortgekomen uit de ‘Club van 5’ en heeft als doelstelling het behartigen van de belangen van de Nederlands mountainbikesport. In deze Stichting zitten de eerste Olympisch Kampioen Mountainbike ooit Bart Brentjens, Leo van Zeeland, voormalig KNWU bondscoach en ex-internationaal mountainbiker Jan Weevers.

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de Mountainbike Awards óf Stichting Mountainbike Platform, mail naar info@mountainbikeplatform.nl of neem contact op met de secretaris van de Stichting, Jan Weevers: +31 6 43 06 77 66. De bijgevoegde foto’s zijn vrij van rechten.

Bron : mountainbike platform NL

Publicatie : Nancy Aerts