Nationaal BMXteam bereidt WK voor

Nationaal BMXteam bereidt WK voor

Begin april werden de eerste ronden van het EK BMX  op het BMXcircuit in Zolder gereden. Met meer dan 2800 rijders uit en 30 nationaliteiten vestigden de organisatoren een record. Elke Vanhoof won de tweede ronde bij de Elite Women. De jonge Belgen deden vooral ervaring op in deze internationale wedstrijd. Volgend jaar in juli nemen ze op hetzelfde circuit deel aan het WK, dat voor de eerste keer in ons land wordt georganiseerd.

Het EK BMX wordt gereden over tien ronden. Elk land organiseert twee ronden. Zolder organiseerde de eerste twee ronden. Daarna volgen nog wedstrijden in Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Engeland.  De besten mogen naar de finale in het Deense Roskilde in juli.

De laatste jaren kende de BMX  in ons land een enorme groei en dat leidde ook tot meer succes.  In de jongerenreeksen(Challenge) doen vele rijders het bijzonder goed. Verschillende ereplaatsen op Europese wedstrijden en op het WK zijn daar het bewijs van.  Kjelle Poets (10)werd intussen al driemaal wereldkampioene in 2011, 2012 (Girls 7/8) en 2013(Girls 9/10). Maar het belangrijke werk begint in feite pas bij vanaf de Junior Men/Women, om daarna uit te komen in de hoogste categorie Elite Men/Women.

Elke Vanhoof doet het momenteel bijzonder goed bij de Elite Women. In Zolder zette ze de kers op de taart en aangemoedigd door een dolenthousiast publiek versloeg ze in de tweede ronde de Deense Simone Christensen en de Russische Natalia Suvorova.

Vanhoof bereidde haar seizoen afgelopen winter voor in Amerika en hoopt daar nu de vruchten van te plukken. ‘Ik ben heel blij met deze zege, ook omdat het in eigen land is. Maar de Supercrosswedstrijden die er nu aankomen, zijn nog belangrijker voor mij. Daar hoop ik een rol van betekenis te spelen. Daarom is een wedstrijd op de achtmeterheuvel (door de UCI bepaald voor Supercross- en WKwedstrijden, red.) zo belangrijk hier in Zolder. Dat was al een goede voorbereiding voor dat soort wedstrijden.  Ook de trainingen op die baan zijn veel makkelijker te doen nu. Vroeger moesten we ons verplaatsen naar het buitenland. We hebben in de winterperiode hard aan het fysieke aspect gewerkt. Nu wordt er meer getraind op het parcours en de techniek bijgeschaafd, ’vertelt Elke.

De Desselse is momenteel de enige Belgische die op internationaal niveau hoog presteert. Ze wil dit  seizoen nog een trapje hoger gaan. ‘Ik heb altijd wat achterna gehuppeld op de andere concurrenten. Want die hadden wel een  Supercrossparcours waarop ze trainden. Ik hoop nu die kloof te kunnen dichten op hen.’ 

Onder leiding van nationaal coach Chris Jacobs en trainer/coördinator Michel Vermeiren bereidt de nationale selectie zich voor op het WK in 2015 en de Olympische Spelen van 2016.  We vroegen hen wat onze kansen op eremetaal kunnen zijn.

Michel Vermeiren is heel tevreden over de prestaties op het EK. ‘Voor ons is de werking van de junioren en elite heel belangrijk. Als je dan met Elke Vanhoof wint, is dat een opsteker. Anderzijds ben ik tevreden over de prestaties van onze jongere rijders. Ze namen deel aan een heel internationaal getinte competitie.’

Vermeiren looft de organisatie van het EK. ‘Ze hebben knap werk geleverd. Er is natuurlijk nog werk aan de winkel met enkele schoonheidsfoutjes. Maar daar gaan ze zeker uit leren voor het komende WK,’ weet Michel.

Intussen worden de rijders van de nationale selectie klaargestoomd voor het WK volgend jaar. Je zag het al in Zolder. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De piloten worden professioneel opgevangen. Onze fotograaf wordt vriendelijk verzocht om foto’s te maken na de wedstrijd.  De rijders mogen niet uit hun concentratie gebracht worden tijdens de opwarming.

Michel Vermeiren schetst de sterke en de zwakke punten voor de mondiale titelstrijd. ‘Voor het WK in Zolder zitten we met een lichting goede renners met Lauren Stevens, Joffrey Wouters en  Wouter Segers. Ze hebben dan net de overgang naar de Junior- of Elitereeks gemaakt. Misschien komt het WK in Zolder wel iets te vroeg voor hen’

Topsport wordt gebouwd op een brede basis en dat weet Vermeiren ook.  ‘Sowieso groeien we in de breedte. De jongens van 15 en 16 jaar presteren al goed. Ze rijden al finales als 15-jarigen en halen net geen podium. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.’ Volgens de nationale BMX coordinator is het niveau in Europa zeker het hoogste van de hele wereld en dat wil wat zeggen. ‘Natuurlijk hebben we Australië en Amerika met sterke piloten. Maar als er een intercontinentaal kampioenschap zou gehouden worden, zouden de Europeanen moeilijk te kloppen zijn, ’besluit Vermeiren.

Vroeger waren ze in België al blij met een  plaats in de top-20. Nu wordt duidelijk veel hoger gemikt.  Coach Chris Jacobs ziet de toekomst alvast rooskleurig tegemoet. Jacobs ziet ook veel heil in de achtmeterheuvel.

Sinds de wedstrijd in februari in Manchester hebben de jongeren veel vooruitgang gemaakt. Op een jaar tijd kunnen we nog veel leren. De jongens die nu momenteel junior zijn, gaan het moeilijker hebben op het WK. Ze worden volgend jaar eerstejaars elite. De 15/16 jarigen komen voor het laatst uit in de Challengereeks en maken daar ook kans op medailles. Daarom laten we ze nu ook al trainen op die achtmeterheuvel,’zegt Jacobs.

Gil De Vis, organisator van het WK 2015, organiseerde samen met  BMXclub Circuit Zolder deze EK ronden. Hij kreeg lovende opmerkingen van de UCI,  maar ook van buitenlandse delegaties over de organisatie van het EK.  ‘Samen met het enthousiasme van de club en de vrijwilligers hebben we op twee dagen tijd ervoor gezorgd dat alles bijna feilloos verliep. Iedereen wilde het parcours getest hebben voor het WK en weten hoe het voelde,’weet De Vis.

Dat bracht een record aantal deelnemers aan de start. En ze kwamen niet alleen uit Europa.

We hebben nu al het record van het meest aantal deelnemers aan een EK ronde. Van de rijders uit Europa maakten de 550 Nederlanders de grootste groep uit. Voor hen was dit een WK kwalificatiewedstrijd voor het WK in Rotterdam. Maar bijvoorbeeld ook Columbianen, Japanners, Brazilianen, Argentijnen en anderen uit Zuid-Amerika waren hier. We kregen van velen feedback,  zodat we kunnen groeien naar een perfect WK parcours. We gaan met de Belgenvooral in de Challengereeksen goede resultaten boeken. In 2016 zullen we op de Spelen zeker resultaten boeken vanaf de Junior- en Elitereeksen, ‘ rondt  De Vis af.

Tekst: Erik Braeken

Foto’s: Rick Jakobs

Deze reportage verscheen ook in het mei nummer van Cycling.be