Mariana Pajon en Connor Fields pakken de Olympische titel in Rio 2016, Elke Vanhoof knap zesde

Mariana Pajon en Connor Fields pakken de Olympische titel in Rio 2016, Elke Vanhoof knap zesde

Tijdens de halve finales was al duidelijk dat we spannende wedstrijd gingen zien in de finales. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen gaf dit spektakel.

De eerste dames die zich kwalificeerden voor de finale waren Pajon, Post, Hernandes en Valention. De anderen mochten toekijken hoe hun reeksgenoten het ervan af brachten. Onze Belgische trots Elke Van Hoof wist zich in de tweede groep als derde te kwalificeren voor de finale samen met Smulders, Crain en Bondarenko. Elke’s droom om finale te rijden in Rio werd een feit. Het was dus uitkijken naar haar finale. Ze koos startplaats acht om daar alles op alles te zetten om een goed resultaat te maken. Haar start verliep niet vlekkeloos waardoor ze op achtervolgen aangewezen werd. Haar trainingsmaatje Laura Smulders was in de running voor de derde plaats. Maar in de bocht liep het fout af. Haar voorwiel schoof weg en zij kwam met een smak tegen de grond terecht. Ze moest zich tevreden stellen met de zevende plaats in de finale. Voorin werd de wedstrijd hard gemaakt door Pajon en Post die het duel aangingen voor de titel. De laatste rechte lijn naar de finish gaf het voordeel voor Pajon en zij mag zich als nieuwe Olympische kampioene huldigen. De tweede plaats was voor Post en als derde mocht Hernandez op het podium. Elke Van Hoof was tevreden met haar zesde plaats. ‘Mijn start was verre van ideaal. Ik had gehoopt om te starten zoals in de eerste of derde reeks. Maar het kwam er helemaal niet uit. Toch ben ik enorm tevreden met die finaleplaats,’ verklaarde Elke aan Sporza.

eindstand Finale Women Rio 2016

Kijk hier naar de finale met  Elke Vanhoof : http://sporza.be/permalink/1.2746634

Bij de mannen was het al snel duidelijk dat Dean uit de eerste groep en Willoughby uit de tweede groep over de beste benen beschikten. Zij wisten beiden de drie manches van de halve finale te winnen. Dus zij waren de favorieten om het in de finale waar te maken. Maar Voor de favorieten werd het een sisser. Het was Connor Fields die alles uit de kast haalde en het lot naar zijn hand zette. Hij pakte verrassend de Olympische titel voor Van Gorkum die een sterke wedstrijd reed in Rio. Voor de derde plaats was een fotofinish nodig om uitsluitsel te geven. Of het werd Yepes of het werd Long. Het liet lang op zich wachten om daarover uitspraak te doen. Bekijk zelf de fotofinish en oordeel zelf.

eindstand finale Men Rio 2016

Na officiële huldiging van de mannen bleek dat Yepes uiteindelijk de derde plaats in de wacht sleepte. Jammer voor Long.

De andere Nederlandse rijder die zich blesseerde aan de enkel in de kwalificatieheats van de kwartfinale was Niek Kimmann. De jonge snaak wist zich in de finale de eerste twee lijnen mee te mengen in het duel voor de ereplaatsen maar door een foutje bij de ingang van de derde lijn verloor hij de aansluiting en moest zich tevreden stellen met een zevende plaats.

 Publicatie : Nancy Aerts

Bron : Rio 2016

 Beelden: Sporza