Rudi De Bie schat de kansen in van de Belgen op het Wereldkampioenschap in Bièles Luxemburg

Rudi De Bie schat de kansen in van de Belgen op het Wereldkampioenschap in Bièles Luxemburg

Zaterdag en zondag vinden in het Luxemburgse Bièles de Wereldkampioenschappen Cyclocross plaats. Bondscoach Rudy De Bie houdt de selectie van het Belgian Cycling Team tegen het licht, peilt de tegenstand en schat de medaillekansen van zijn eigen teams in.

HEREN JUNIOREN

“(Lacht) Eén ding staat als een paal boven water: België wint de landenranking in deze categorie. Maar of één van mijn renners de regenboogtrui kan pakken is voorlopig nog een open vraag, omdat de concurrentie uit het buitenland niet min is in deze categorie. Neem alleen maar Groot-Brittannië en Frankrijk. Die pakken allebei uit met twee serieuze kleppers. De topfavoriet? Thomas Pidcock, zonder enige twijfel. In de crossen die hij tot dusver reed was de jonge Brit telkens ongelooflijk dominant. Wie de gouden medaille wil pakken zal in eerste instantie voorbij hem moeten. Wat me van onze renners vooral pleziert is het feit dat we in de breedte zo sterk zijn. We winnen de Wereldbeker met Vandebosch, twee andere renners waren de beste in een individuele manche. In principe is het dus mogelijk dat we met zes Belgen bij de beste tien eindigen. Maar dat garandeert niet dat we prijzen pakken.”

Kans op Belgische medaille: 90 procent

DAMES U23

“We moeten daar niet flauw over doen: Laura Verdonschot maakt een serieuze kans op een medaille, mogelijk zelfs de wereldtitel. Akkoord, ze presteerde onder de verwachtingen op het Europees kampioenschap, maar qua vormpeil heeft ze de voorbije maanden grote sprongen gemaakt. Maar ook hier is de concurrentie niet min. De Nederlandse Worst, de Britse Richards, de Amerikaanse Noble, en dan vergeet ik er nog een paar. Het zal me benieuwen waar Laura uitkomt. In de beloftencategorie bij de vrouwen heb je onvermijdelijk een paar onzekerheden, omdat die rensters telkens samenrijden met de Dames Elite staat hun wedstrijd doorgaans in het teken van aanklampen. Op het WK horen ze echter zelf hun eigen koers te rijden. Het is afwachten hoe ze daarmee zullen omgaan.”

Kans op Belgische medaille: 90 procent

HEREN U23

“Uittredend wereldkampioen Eli Iserbyt kan in principe alleen maar verliezen. Zijn regenboogtrui staat ‘in de aanbieding’. Al weet ik dat hij dat shirt niet zonder slag of stoot zal afgeven. Vooral de Wereldbekermanche in het Italiaanse Fiuggi leerde me dat hij klaar is om zijn titel te verdedigen. De concurrentie in eigen ploeg zal in eerste instantie van Quinten Hermans komen. De manier waarop die domineerde in het Belgisch kampioenschap doet ook het beste verhopen voor dit WK. Achter die twee volgen Thijs Aerts en Nicolas Cleppe, op korte afstand. Terwijl ook Yannick Peeters de laatste tijd erg snedig aan het rijden is. De grootste concurrent voor het Belgian Cycling Team? De Nederlander Joris Nieuwenhuis, ongetwijfeld. Terwijl Frankrijk met Russo, Italië met Bertolini en Tsjechië met Toupalik – als die hersteld is van de letsels die hij in Hoogerheide overhield aan een val – uitpakken met belangrijke outsiders. De strijd bij de Heren U23 wordt boeiend, dat staat nu al vast.”

Kans op Belgische medaille: 99 procent

DAMES ELITE

“Sanne Cant moet het straks voor ons land doen. Ik dicht haar een reële kans op een medaille toe, maar de tegenstand belooft loodzwaar te worden. Want nog meer dan in elke andere categorie is de strijd bij de Dames Elite open. Marianne Vos is topfavoriet, maar achter haar is het drummen geblazen. Nash, Lechner, Compton, Arzuffi, Brand en thuisrijdster Majerus: allemaal vrouwen die terecht mogen dromen van het podium. De voorbije maanden leerden me dat het crossen bij de dames gigantisch in de lift zit. Spannende wedstrijden, een uitslag met telkens een zestal verschillende nationaliteiten bij de beste tien: propaganda voor het veldrijden. Geloof me: Sanne Cant zal een superdag nodig hebben om het podium te kunnen halen. Wat de andere leden van het Belgische team betreft, ook Ellen Van Loy moet bekwaam zijn om bij de beste tien te finishen. Wat ik van de drie andere dames verwacht? Een plaats bij de beste vijftien in de uitslag zou al mooi zijn.”

Kans op Belgische medaille: 70 procent

HEREN ELITE

“Uiteraard is Wout Van Aert kandidaat om zichzelf op te volgen als wereldkampioen. Maar of hij de enige Belg is met een echte winstkans betwijfel ik. Ik verwacht immers behoorlijk wat van Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Tom is een renner die altijd verrassend uit de hoek kan komen en Kevin is altijd goed op kampioenschappen. Ik verras misschien met deze boodschap, maar gek veel moeten Meeusen en Pauwels volgens mij niet onderdoen voor Van Aert. Waar het voornaamste gevaar loert? Ik trap een open deur in als ik zeg dat Mathieu van der Poel over de beste papieren beschikt. Maar Nederland heeft nog andere ijzers in het vuur. Lars van der Haar lijkt net op tijd in topvorm, en de allerbeste Corné van Kessel moet niet veel onderdoen voor hem. Waar je nu al je geld kan op inzetten: wie wereldkampioen wordt bij de eliterenners spreekt Nederlands. Ook al bekoort Venturini me als renner, de kans dat de Fransman de regenboogtrui pakt is volgens mij toch ontzettend klein.”

Kans op Belgische medaille: 100 procent

Bron : Belgian Cycling PB

Publicatie : Nancy Aerts