Schneller-Huber en Schneider-Hovdenak winnen Andalucia Bike Race. Wout Alleman en Tiago Ferreira zegevieren in laatste rit

Het Team Bulls van Simon Schneller en Urs Huber triomfeert in de
Andalucia Bike Race by Garmin. Bij de vrouwen ging de eindzege naar het duo Schneider-Hovdenak. Zaterdag was de laatste etappe, met start en finish in de stad Cordoba, die de renners heeft geleid tot het overwinnen van 48,57 kilometer en 1.230 meter van positieve hoogteverschil. Een zeer snelle etappe en dat heeft uiteindelijk de kampioenen van deze editie bepaald.

Simon Schneller en Urs Huber van Team Bulls hebben de eindoverwinning van de Andalucía Bike Race by Garmin gepakt na een week van imposante dominantie. De renners van de Duitse ploeg hebben geprofiteerd van hun sterkte gedurende de week om de kampioenstrui te pakken in een laatste etappe die geen veranderingen in het eindklassement heeft opgeleverd. Tweede werden José Dias en Hans Becking van BUFF® Scott MTB, en derde Team Bulls teamgenoten Martin Frey en Simon Stiebjahn.

De etappe-overwinning ging naar Tiago Ferreira en Wout Alleman, die in een gecompliceerde week met mechanische problemen hun armen in de lucht hebben kunnen steken in de laatste finish van Andalucía Bike Race by Garmin. De Portugees en de Belg hebben alles op alles gezet in de wedstrijd en reeds in de beklimming van Arrastraculos toonden zij hun intenties om de overwinning te behalen.

Een gelukkige Wout Alleman gaf ons volgende reactie na afloop: ‘Super harde koers vandaag. De teams die nog kans maakten in het klassement vielen direct aan. Omdat we ver stonden in de start konden we pas na een half uur aansluiten. We gingen onmiddellijk door en namen een kleine voorsprong. Buff scott kwam nog terug op het laatste maar we konden het toch nog afwerken. Eerste keer een duo stagerace en heel wat ervaring opgedaan met Tiago als partner. Ik werd iedere dag sterker en sterker, dus dat is wel iets wat ik kan meenemen naar de toekomst.’

Tiago Ferreira en Wout Alleman

Hans Becking en José Dias van BUFF® Scott MTB kwamen als tweede over de finish en algemeen kampioenen Urs Huber en Simon Schneller als derde.

Urs Huber: ‘Het is een ongelooflijke overwinning voor ons, vooral omdat het onze derde race als duo is. We hadden nooit gedacht dat we het algemeen klassement konden winnen. We wilden een podiumplaats in de etappes en in het algemeen klassement, maar niet een overwinning als deze. We zijn erg blij’

Bij de vrouwen was de laatste etappe absoluut doorslaggevend voor de overwinning in het algemeen klassement. Janine Schneider en Hidegunn Hovdenak namen de leiding en wonnen opnieuw duidelijk. De etappe-overwinning, gesmeed met een hoog tempo vanaf de start, heeft hen naar de eindoverwinning geleid. De leiders tot vandaag Katazina Sosna en Stefanie Dohrn, van Torpado Sudtirol, hebben de hele dag geleden, en verloren in een paar minuten het eindklassement. Sosna en Dohrn kwamen buiten de top 5 over de eindstreep en waren niet meer in de strijd om de eindzege. In de etappe eindigden Irina Lutzelschwab en Jennie Stenerhag als tweede en Bettina Janas en Estelle Morel, van Sportograf-Ornans, als derde, die een Andalucia Bike Race by Garmin van minder naar meer hebben volbracht.

Hildegunn: “We voelden ons etappe na etappe steeds beter en het is geweldig dat we het algemeen klassement hebben kunnen winnen. Ik hou van de paden van Cordoba en de afdalingen. Het was me op geen enkel moment duidelijk dat we het algemeen klassement zouden winnen, maar ik keek naar de GPS en ik zag niemand ons op de voet volgen. Bij de derde verversingspost was alles nog hetzelfde, en op 2 kilometer van de eindstreep begonnen we het te geloven”.