Sven Nys is voor achtste maal Belgisch kampioen

Sven Nys is voor achtste maal Belgisch kampioen

Sven Nys is in Hooglede-Gits voor de achtste keer Belgisch kampioen bij de elite geworden. De Balenaar versloeg met grote voorsprong uittredend kampioen Niels Albert. Rob Peeters werd derde. Kevin Pauwels had een complete off-day en eindigde pas tiende.

Voor de start was er opschudding door het nieuws over de acute ziekenhuisopname van Bart Wellens, die even in levensgevaar was.  Ook Sven Nys zorgde voor enige deining  met een  geblokkeerde rug.  Nys kreeg hulp van dokter en kinesist en verkoos toch te starten.

Rob Peeters was de eerste aanvaller en kreeg een verrassend goed gestarte Niels Albert mee.  Nys was slecht gestart en Albert rook zijn kans. Hij sloeg een kleine kloof. Maar in de tweede ronde beende Nys de leider bij en gingen ze samen op pad.

Iets voor halfkoers had Nys een kleine voorsprong op Albert. Meeusen reed als derde met Peeters, Sven Vanthourenhout en Vantornout  op enige afstand. Een paar ronden later leken de rugproblemen van Nys helemaal van de baan, want hij vergrootte stelselmatig zijn voorsprong.  Albert bleef tweede, Rob Peeters was intussen derde.

Niets stond een achtste titel voor Nys nog in de weg. Hij won met 52 seconden voorsprong op een ontgoochelde Niels Albert. Rob Peeters was blij met zijn derde plaats. Sven Vanthourenhout werd vierde, Tom Meeusen vijfde. Kevin Pauwels, die problemen met de rug had, eindigde op de tiende plaats.

Bij de beloften won Wietse Bosmans. Sanne Cant was de beste bij de dames elite. Zaterdag pakte Eli Yserbyt pakte de titel bij de eerstejaarsnieuwelingen. Yannick Peeters werd kampioen bij de tweedejaarsnieuwelingen.  Daan Soete is de Belgische kampioen bij de junioren.

Top tien elite :

  1. Sven Nys
  2. Niels Albert
  3. Rob Peeters
  4. Sven Vanthourenhout
  5. Tom Meeusen
  6. Dieter Vanthourenhout
  7. Jan Denuwelaere
  8. Kenneth Van Compernolle
  9. Bart Aernouts
  10. Kevin Pauwels