Topcross in topcompetitie in Lieshout

Topcross in topcompetitie in Lieshout

Het hoeft niet altijd een topcross te zijn om topsport te zien. Onze reporter trok naar de Bavariacross in het Nederlands Brabantse Lieshout en keerde tevreden  huiswaarts met een mooie reportage.

In het gehucht “t Hofke” in Brabantse kerkdorp Lieshout vond de 35ste Bavariacross plaats, genoemd naar de plaatselijk brouwerij. Deze mooie cross heeft de Duvelsberg als scherprechter in het parcours.

Een natte dag en een harde ondergrond met een zacht toplaagje vergt het uiterste van de stuurmanskunsten van de 298 heren en dames coureurs .  De organiserende vereniging “Supportersclub de Lieshoutse renners “heeft er weer een knap parcours uitgetekend. Met ruim 50 renners meer aan de start is de meerwaarde van de topcompetitie al gebleken.

De sportklasse beet de spits af op deze mooie ronde en na vijf ronden kwam Jordy Luisman als eerste over de finish. Gevolgd door Freek de Jong, die in een sprint met 5 man  2 de werd. De derde plek is weggelegd voor Atse ten Brinke , Roderik Egberink is vierde en Jordy Beuker bezette de 5 de plek.

De masters leverden vanaf ronde 1 een lange felle strijd om de eerste plek en na vijf ronden is het Leon Brouwer die in de voorlaatste ronde het hazepad koos en won.  De stijlvolle coureur gaf nog eens echt gas en de rest in de persoon van Erik Dekker ( ja ja de ploegleider) en Maikel Govaarts  het nakijken gaf. Ze eindigden als tweede en derde. Dekker die terugkwam na een slippertje en de derde ronde nog als achtste doorkwam en op achtervolgen was aangewezen.

Johan Dussel , John Spek en Gert Stappenbelt van het MPL Specialized team kwamen aan als vierde, vijfde en zesde.

Nieuwelingen staan aan het begin van hun carrière en hier liet Luca Vreeswijk uit Someren er duidelijk geen gras over groeien . Hij won de cross door de wedstrijd hard te maken en reed van start tot finisch aan de leiding.

Bij de dames werd een goede strijd verwacht  met ruim 40 vrouwen aan de start. Er stonden.met als kleppers Yara Castelijn , Maud Kapteijns , Reza Hormes-Ravenstein , lana Verberne en de andere toppers.

De start werd na de eerste bocht echter wel ontsierd. Bij die val raakten toppers als Lana Verberne en Lotte Eijkelenboom van AA drink betrokken.

Yara die vanaf het begin gedecideerd en krachtig de kop nam,  gevolgd door een groep van zes die de andere favorieten herbergt.

Vanaf de derde ronde viel alles in zijn definitieve plooi, ondanks het slippertje van Reza. Maud Kapteijns was outstanding om haar voorsprong aan de finish in een  tweede plek om te zetten.  Reza werd derde en daarmee is het podium bekend.

Junioren en Elite heb ik niet gezien door thuisverplichtingen . Maar ik zag wel mooie wedstrijden met een goede strijd in het Brabantse Lieshout.

 

Jan v Dijk